Létrehozva: 2020.09.17.

Meddig állnak el a csirkés ételek a hűtőben? Vigyázz, nem addig, mint hinnéd!

A nyers csirkehús az egyik leggyorsabban romló élelmiszer. De mi a helyzet a főtt vagy sült csirkével? Vajon meddig lehet tárolni a hűtőben?

Szerző Horváth Gabi

Kiolvasztottad a csirkehúst, és tudod, hogy már nem fagyaszthatod vissza, így inkább elkészíted? Megmaradt egy nagyobb adag a tegnapi vacsorából? Vajon meddig tárolhatod a hűtőben?

Fotó: Pixabay.com

Amerikai szakértők szerint a csirkés ételek körülbelül 3-4 napig fogyaszthatóak, akár sütve, akár főzve, akár rántva készítetted el a húst. Ezen az időtartamon belül nyugodtan megmelegítheted a maradékot, és feltálalhatod a családnak. Ez persze akkor érvényes, ha betartottad az élelmszerbiztonság hétköznapi szabályait, vagyis alaposan megfőzted, megsütötted az ételt, és az elkészültétől számított két órán belül a hűtőbe kerül. A lehető legrosszabb megoldás félig megfőzni az ételt, majd a hűtőbe tenni azzal, hogy később befejezed a főzést. Ez a biztos recept az ételmérgezéshez.

Figyelj a romlott szagra!

De honnan tudod, hogy a három napos csirke a hűtőben jó-e még? Megmutatjuk, milyen jelekre figyelj oda.

  • A friss sült és főtt csirke fehér vagy barna színű, attól függően, melyik részét készítetted el. Ha viszont szürkés vagy zöldes foltok jelennek meg benne, akkor inkább dobd ki.
  • Szagold meg az ételt: ha nem olyan az illata, mint akkor, amikor a hűtőbe került, baj van, inkább landoljon a kukában.
  • Ha a főtt vagy sült csirke felülete nyálkássá válik, szintén dobd ki, ne kockáztass.
  • Fotó: Pixabay.com

    Így fagyaszd le!

    Mi van, ha több csirkét készítettél el, mint amennyit 3-4 nap alatt elfogyaszt a család? Fagyaszd le! A fagyasztóban akár 4 hónapig is megőrzi a frissességét – persze minél hamarabb lefagyasztod, annál jobb.

    Ha sült vagy rántott csirkét készítettél, a friss darabokat tedd egymás mellé egy lapos tányérra vagy tálra, és tedd a hűtőbe egy jó órára, amíg alaposan kihűlnek. Az egész grill csirkét hűtés előtt vágd darabokra. Ez után csomagold be őket műanyag fóliába, hogy ne száradjanak ki és veszítsék el az ízüket. Végül tedd az egészet egy lezárható műanyag zacskóba vagy dobozra, írd rá a dátumot a csomagra, és lehetőleg a hűtő hátuljában tárold, ahol állandó a hőmérséklet.

    Szerző Horváth Gabi

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Brutális támadásra készülnek az oroszok

    borsonline.hu

    Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

    magyarnemzet.hu

    Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

    ripost.hu

    Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

    origo.hu

    Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

    mindmegette.hu

    Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

    ripost.hu

    "Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    ripost.hu

    Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje