Létrehozva: 2019.12.22.

Halat veszel karácsonyra? Mutatjuk, mire figyelj!

Magyarország éves halfogyasztásának nagyjából 30-35 százalékát teszi ki ez az időszak, szóval jó tisztában lenni azzal, hogy mégis hogyan válasszunk friss halat az ünnepi asztalra akár piacról, vagy a szupermarketből. Karácsonykor sokszor azok is ezt az isteni alapanyagot választják, akik év közben nem túl gyakran fogyasztják.

Ez a statisztika egyébként évről évre javul, hiszen a hazai halfogyasztás éves szinten 6-7 kg/fő/évre tehető. Egyébként a 90-es években ez még 2 kg/fő/év volt, szóval a növekedés szembetűnő. Az EU átlagos 25 kg/fő/évtől még azért jócskán el vagyunk maradva, na de most hagyjuk a statisztikát, és nézzük, milyen aranyszabályok mentén haladva érdemes friss halat választani a karácsinyi menühöz.

Halkereskedők, vagy piaci halárusok

Minden esetben törekedjünk arra, hogy megbízható forrásból szerezzük be. Ha tehetjük, kerüljük a bevásárlóközpontok halas pultjait, hiszem így kisebb eséllyel leszünk „átverés” áldozatai. A legjobb, ha felkeresünk egy halkereskedőt, vagy szétnézünk a helyi piacon. Ezeken a helyeken ugyanis szinte biztos, hogy hozzáértő eladó szolgál ki minket, ráadásul azon túl, hogy tippeket adhat az elkészítésre, másodpercek alatt még konyhakészre is varázsolhatja a kiszemelt halacskánkat.

Vizsgáljuk meg alaposan

A frissesség egyik jellemzője, hogy a hal húsa feszes és ruganyos. Ezt könnyen ellenőrizhetjük úgy, hogy ha megnyomjuk, az rögtön visszaugrik. Azonnal hagyjuk az árus asztalán az uszonyost, ha szemei opálosak, vagy kapultyúja fakó. A friss a hal szemei fényesek és csillogók, kopoltyúja élénkvörös, a pikkelyek pedig épek!

Tárolás

A legjobb, ha vásárlás után azonnal, még frissen feldolgozzuk. Ez persze nem mindig kivitelezhető, ám 1-2 napnál tovább semmiképpen ne tartogassuk! Az ideális tárolási hőmérséklet egyébként 0 és 5 fok között a legideálisabb.

Ha valami oknál fogva mégis mélyhűtött halra esik a választásunk, akkor alaposan vizsgáljuk meg a csomagolását. Ha kevés, vagy félreérthető információt tartalmaz, az már gyanúra adhat okot. Fontos, hogy a mélyhűtött halat az elkészítés előtti éjszakára már tegyük át a sima hűtőbe, így másnap nem kell azon mérgelődni, hogy még fagyos, aminek következtében az egész ünnepi menetrend borulhat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

metropol.hu

Forog a királynő a sírjában: Meghan már megint botrányosan viselkedik

hirtv.hu

HírTV exkluzív - íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd + videó

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál