Létrehozva: 2019.08.31.

Hihetetlen vita a lecsó körül! Hámozni vagy nem hámozni?

Itt a lecsószezon és bizony erről az ételről is elmondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás, hiszen mindenki másként készíti. A legnagyobb vitát mégis az váltja ki, vajon megszabaduljunk-e a zöldségek héjától vagy sem.

Szerző Sors Edina

Lecsószezonban aktuálissá válik a kérdés, hogy hogyan készíthető el a legfinomabban. Ebben viszont megoszlanak a vélemények. Bár a lecsóról már kiderült, hogy nem eredendően magyar étel, mégis a hagyományos magyar konyha egyik jellemzője. A környező országokban is készítenek hasonló ételt, ilyen az olasz a pepperonata és francia ratatouille. Amivel azért a többség egyetért, az az, hogy négy alapanyag elhagyhatatlan a lecsó készítésénél. A zsiradék, hagyma, paprika és a paradicsom.

A vélemények abban oszlanak meg: hámozni, vagy nem hámozni?

Aki evett a hámozott és a hámozatlan zöldségekből készült lecsóból is, megállapíthatja, hogy a kettő nem ugyanaz. Más az állaguk, és a végeredmény is. A hámozott kissé pépesebb állagú, és könnyebben emészthető, de az íze is értelemszerűen különbözik. A hámozatlan viszont ropogósabb. Vannak, akiket nem zavar a paradicsom héja, de fontosnak tartják, hogy kockára legyen vágva az ételben, és napon érett paradicsom, valamint jó minőségű paprika legyen az alapanyag. Ahhoz, hogy eldönthessük, melyik a finomabb változat, mindenképpen érdemes megkóstolni mindkettőt, nem pedig beszállni egy eldönthetetlen vitába. Nem annyira bonyolult a hámozás!

Mi kerüljön a lecsóba?

A négy alapanyagon kívül rengeteg más egyebet is beletesznek a lecsóba. Fokhagymát, cukkinit, rizst, tojást, kolbászt, padlizsánt. Még pirospaprika is szokott bele kerülni, pedig nem pörköltet készítünk. Persze ezekkel az ízekkel gazdagabbá is tehetjük az ételt, de többen is állítják, hogy az alap lecsó a lehető legletisztultabb eredi íz.

Milyen sorrendbe kerüljenek bele az alapanyagok?

Az apróra vágott hagyma után jöhet a paprika. Esetleg előbb kerüljön bele a paradicsom? Vannak, akik az elején teszik bele a paradicsomot, hogy levet eresszen, de vannak, akik a paprikával kezdenek. Aki levesesebben szereti, annak érdemes a paradicsommal kezdenie. Nem csak a két véglet lehetséges, mert egyre többen kísérleteznek azzal, hogy minden egyszerre kerüljön a lábosba. Az is előfordul, hogy a paprikát grillezik, a paradicsomot pedig alacsony hőfokon sütik, hogy még intenzívebb legyen az íze. Csak a végén kerülnek egybe a lábosban az alapanyagok.

Talán egyetlen dolog van, amivel viszont mindannyian egyetértünk: a lecsó isteni étel!

 

origo.hu

Megjelent egy fotó, amelyet az áldozatok percekkel a verőcei hajóbaleset előtt készítettek

ripost.hu

Meg van írva a csillagokban: sikerre van ítélve ez a 4 csillagjegy

borsonline.hu

Sztárparádé Bochkor Gábor szülinapi buliján: ritkán látni ennyi hírességet egy helyen

hirtv.hu

A verőcei hajóbalesetben elhunyt friss jegyespár férfi tagjának holttestét is megtalálták

ripost.hu

Lehetetlen teszt, csupán az emberek 1 százaléka tudja megoldani

magyarnemzet.hu

Megrázó fotó került elő a verőcei hajóbaleset áldozatairól, amely nem sokkal a baleset előtt készült

ripost.hu

Három csillagjegy, akinek gyökeresen megváltozik az élete júniusban

lakaskultura.hu

A mosógépet nem a vízkő teszi tönkre: durva, mi okozza a bajt

ripost.hu

Figyelem! Fontos közleményt adott ki a BKK az Azahriah-koncertek kapcsán

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Ilyen finomat még nem ettél: Így készül a citromos spárgás-csirkés penne

FAZÉK

Felejtsd el a vajkrémet, ettől lesz mennyei a keksztekercs

FAZÉK

Megújult a tojásrántotta, ilyen finomat még nem ettél!

FAZÉK

Tarol a hűtős lángos, ilyen finomat rég ettél!