Létrehozva: 2016.03.09.

Eszméletlen, mit művel a piskótával a szódabikarbóna!

Ha könnyû és levegõs, pláne sokáig frissen maradó süteményt szeretnél, ne is próbálkozz sütõporral! A régi öregek piskótához sose használtak mást, csak szódabikarbónát! Mutatjuk, miért!

Sokan azt hiszik, süteményt sütni sütőporral kell – hiszen nem véletlenül ez a neve a kis papírtasakban kapható pornak. Pedig ez óriási tévedés, hiszen

a sütőpor forgalomba kerülése, azaz 1920 előtt  is kiváló piskótákat sütöttek a háziasszonyok, mégpedig szódabikarbónával!

Meg kell hagyni, a szódabikarbóna több ok miatt is szerencsésebb választás, ha piskótát szeretnél sütni. A szódabikarbónával készített piskóta tésztája ugyanis sokáig friss marad, nem szárad ki másnapra úgy, mint a sütőporos verzió!

Állaga nem fullasztó, mivel a tészta hosszan megtartja nedvességtartalmát.

Az egyébként részben szódabikarbónát tartalmazó sütőport a kényelmes háziasszonyok kedvére fejlesztették ki. A sütőpor a szódabikarbóna  mellett egyéb (jellemzően savas) összetevőket is tartalmaz -

ezek funkciója, hogy felgyorsítsák a szódabikarbóna hatására a piskótatésztában végbemenő buborékosodási folyamatokat.

A gázképződés gyorsítása azonban azzal a kellemetlen mellékhatással jár, hogy a túlfújódott tészta összeesik, miután kivesszük a sütőből és hamarabb ki is szárad. 

Érdemesebb természetes módon segíteni a szódabikarbónát: ezért mindig keverj a tésztához joghurtot. A joghurt enyhe savai beindítják a szódabikarbóna gázképződési folyamatát és így a sütés során megbízhatóan fújódik fel a lágy tészta. Megbízhatóan,

de nem túlzottan - ahogy azt a sokkal agresszívebben ható sütőpor esetében tapasztalni.

Ennek köszönhetően a sütőből kiemelt piskóta kihűlés után sem zuhan össze. Tortákhoz mindenképpen szerencsésebb szódabikarbónás piskótalapot használni, mert jobban megtartja a krémet.

Ha a szódabikarbónás piskótát valamilyen zsiradékkal, például vajjal lágyítod, végképp kiiktatod annak a lehetőségét, hogy porózus legyen a tészta állaga, mely hiba a sütőporral készült piskótát minden esetben utoléri.

A tökéletes piskótához tehát ez a csodatrió szükséges:

szódabikarbóna + joghurt + vaj


Tökéletes piskóta

Hozzávalók:

  • 2  bögre liszt
  • ½ bögre cukor
  • 4 tojás
  • 1 pohár joghurt
  • 10 dkg vaj
  • 1 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • ½ citrom leve és reszelt héja
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • Így készítsd:

    1 Kapcsold be a sütőt 170 fokra, bélelj ki sütőpapírral egy tepsit

    2. A vajat, a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot hadverővel dolgozd össze. Add a keverékhez a joghurtot, a citromlét, a citrom reszelt héját, és folytasd a keverést a habverővel.

    3. A kimért liszthez csapd hozzá a szódabokarbónát és a sót, és kisebb adagonként forgasd bele a tésztába. Legalább 3 percig folytasd a keverést.

    4. A tésztát öntsd tepsidbe, ha szükséges, egy kanál domború felével simítsd el

    5. Tedd a sütit a 170 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20-25 perc alatt lesz kész.

     

     

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

    origo.hu

    Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

    borsonline.hu

    Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

    vg.hu

    Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

    mindmegette.hu

    Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

    mandiner.hu

    Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

    origo.hu

    Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

    travelo.hu

    Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

    ripost.hu

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    ripost.hu

    Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet