Létrehozva: 2016.09.10.

Kiderült az olasz titok: így maradhatsz karcsú, ha imádod a tésztát!

Meglepõ eredménnyel zárult egy komoly táplálkozástudományi kutatás. A lényege: nem tilos tésztát enni, csak néhány trükköt kell bevetni, hogy megmaradjon a karcsúság!

Szerző Fehér Elena

A szénhidrátoknak azóta van rossz hírük, amióta a fehérjedús diéták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Azonban egy tanulmány megerősítette azt, amit az olaszok mindvégig tudtak:

a tészta valójában nem hizlal, sőt akár karcsú is maradhatsz, ha okosan eszed!

A vizsgálatban 2005 és 2010 között 14402 férfi és nő vett rész és 2011 és 2013 között további 8964. Mindkét csoport esetében az alanyok  testtömeg indexet (BMI) valamint a derék- és csípőméreteket elemezték a résztvevőkön.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét csoportban a testtömeg index , a haskörfogat és derék-csípő arány is alacsonyabb volt azok körében, akik tésztát fogyasztottak. Természetesen volt egy kitétel: a kalóriabevitel nem haladhatta meg a napi ajánlott mértéket. 

A kutatók továbbá úgy vélik, hízás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztából főzöd például a spagettit és természetesen az is fontos, hogy mivel tálalod. Licia Iacoviello táplálkozástudományi szakértő szerint az úgynevezett mediterrán étrend tészta mellett is egyensúlyt biztosít hosszú távon.

Vagyis ha paradicsomot, hagymát, fokhagymát és olívaolajat eszel a tésztához, és nem léped túl az ajánlott szénhidrátbevitelt, akkor nem fog rád rakódni plusz kiló.

A feltétek és a jól eltalált szószok ugyanis képesek ellensúlyozni a tészta hizlaló hatását, mégpedig azáltal, hogy lassítják a szénhidrátok felszívódását. Így akár egy tésztavacsoránál is elkerülhető lehet, hogy evés után kiugorjon a vércukorszint.

A másik, amire oda kell figyelni, az nem más, mint a tészta főzése. Ugyanis ha nem főzöd túl, akkor a tésztában lévő keményítő nem tud teljesen elbomlani, a nagyobb molekulák emésztése mindig hosszabb időbe telik. A túlfőtt tésztában az alkotók is szétesnek, az összetett szénhidrátokból egyszerű szénhidrátok keletkeznek és ebben formában gyorsabban megemelik a vér cukorszintjét. 

Érdemes tehát úgy enni a tésztát, ahogy az olaszok is teszik: al dente, mert így sokkal kíméletesebb!

S hogy az milyen is? A jól elkészített tészta már nem kemény, de nem is főtt szét.

 

Forrás: actitudfem.com

 

 

origo.hu

Újabb döbbenetes részletek derültek ki Robert Fico állapotáról

ripost.hu

Így gondozd az uborkát, ontani fogja a termést nyáron

borsonline.hu

Most érkezett a bejelentés: eltűnt Kucsera Gábor, nagy erőkkel keresi a rendőrség

vg.hu

Ebben a magyar városban nyílik a legújabb KFC – felkészül a Burger King

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

hirtv.hu

Vezércikk: A Fico-merénylet veszélyes folyamatok kezdete lehet Európában + videó

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. május 13-19.: Pünkösdre jókedvet hoz a Mérleg Hold

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

ripost.hu

„Nem akarom, hogy meghaljon” - A világon egyedüliként küzd genetikai betegségével a 6 éves tündéri lány

ripost.hu

Alaposan megváltozott a helyzete, kitálalt Szoboszlai Dominikról a kapitány

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-