Létrehozva: 2016.02.19.

Sokkoló mennyiségű cukor a kávéban! Jól gondold meg, mit iszol!

A brit Action on Sugar csoport annak nézett utána, hogy mennyi cukrot veszel magadhoz a kedvelt kávézóláncok italaival. Az eredmény sokkoló: a legnépszerûbb kávécsodák akár 25 teáskanálnyi cukrot tartalmaznak!

Szerző Ripost

Jól esik beülni valamelyik kávézóba egy nagy csésze finom, habos kávéra? Nagyon vigyázz vele: ezek a látványos és finom italok rengeteg cukrot tartalmaznak. A rekorderben 25 teáskanálnyit, azaz majdnem tíz dekát (a felnőtteknek ajánlott napi cukormennyiség háromszorosát) talált a brit Action on Sugar akciócsoport, amely az ételek és italok cukortartalmának csökkentéséért lobbizik.

A csoport a különféle népszerű gyorsétterem- és kávézóláncok összesen 131 kávés italát vette szemügyre.

Az italok 35 százalékában ugyanannyi cukrot találtak, mint a kólában, amely három deciben 9 teáskanálnyi cukrot tartalmaz.

De olyan italok is találtak a teszt során, amelyek 15-20 teáskanálnyi, azaz 60-80 gramm cukrot juttatnak a szervezetedbe!

A kampánycsoport a szigetországban azért harcol, hogy szabjanak meg az élelmiszergyártókra törvényileg kötelező cukortartalmi határokat, hogy sikerüljön a gyermek- és felnőttkori elhízást korlátok közé szorítani. Az Action on Sugar szerint a kávézóláncok hatalmas befolyással bírnak e téren,

Hiszen évente 1,7 milliárd csészényi forró italt vásárolnak náluk a britek - nem csoda, hogy az országban nagyon magas, sőt, Európában a legmagasabb az elhízottak aránya.

Az Action on Sugar csoport célja az, hogy öt éven belül 50 százalékkal csökkenjen az ételek és italok cukortartalma, és 20 százalékkal a zsírtartalmuk. Az egyik nagy amerikai kávézólánc a kutatás eredményeire reagálva jelezte, hogy idén már elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ig 25 százalékkal csökkenti kávéitalainak cukortartalmát, a cukormentes ízesítő szirupok és édesítőszerek pedig már most is rendelkezésre állnak az üzleteiben.

Amíg azonban nincsenek a cukortartalomra vonatkozó, kötelező határértékek, addig érdemes inkább úgy tekinteni ezekre a kávékra, mint ritka alkalmakkor fogyasztható édességre - ha mindennap ilyesmivel dobod fel magad, nagyon rosszul jársz! Itt elolvashatod, mit művel veled a rengeteg cukor.

origo.hu

Jégeső és viharos szél miatt is kiadták a risztást, de végig esni fog pünkösdhétvégén?

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

metropol.hu

Házasság első látásra: titokban ellenőrizték Andrist, mennyire ellenszenves a való életben

magyarnemzet.hu

Azonnali intézkedést rendelt el a Nébih, nagyon megbetegszik, ha ezt a táplálékkiegészítőt elfogyasztja

metropol.hu

Házasság első látásra: titokzatos hódoló tűnt fel János oldalán – mi lesz ebből?

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

Hazafelé menet elájult és a kórházban ébredt fel Rubint Réka

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-