Létrehozva: 2016.05.04.

Fényévekkel egészségesebb most a krumpli

Még egy ok, hogy a tavasz legyen a kedvenc évszakod! Ilyenkor juthatsz hozzá ugyanis ahhoz a krumplihoz, mely lényegesen kevesebb hizlaló keményítõt tartalmaz, mint az év bármely más szakában kapható többi burgonya. Ez pedig az újkrumpli!

Lehet, hogy egész évben szidod és bojkottálod a krumplit, de most vétek lenne kihagynod! Áprilistól júliusig tiéd lehet minden krumpliköret, amit az év nagy részében kihagytál.

Lehet, hogy hihetetlen, de az újkrumpli igenis jó barátod, még a legádázabb diéta idején is!

Élettani hatása ugyanis teljesen más, mint az év többi részében kapható "öreg" krumplié.  Az újkrumpli valójában ugyanúgy a krumpli gumója, csak éppen fiatalabb kiadásban - csakhogy ifjú korában még teljesen más a szerkezete. 

Keményítő tartalma töredéke az öreg krumpliénak, viszont rost- és víztartalma sokszorosan magasabb. 

Tehát, szénhidráttartalma a megengedhető kategórián belül marad, és ráadásul azt a keveset magasabb rosttartalma ellensúlyozza is. Így nyár elejéig bátran megengedheted magadnak ezt a finomságot. 

Íme néhány példa, kedvcsinálónak:

Legyen igazán nyár-ízű!

Petrezselyemmel szoktad meg, de miért ne lehetne akár kapros az újkrumpli? Hihetetlen ízkombináció és aki ezt a karakteres fűszert szereti, újra és újra készíteni fogja ezt az újkrumpli változatot! Főzd meg héjában a krumplit, vágd nagyobb darabokra, majd forró olíván pirítsd át kicsit. Dobd rá a friss kaprot, forgasd össze és zsebeld be a dicséreteket. 

Ússzon a paradicsomban 

Kicsit főzd elő a krumlit, majd a szemeket dobd forró olívaolajra. Pirítsd le, majd öntsd nyakon egy jó üveg házi paradicsomszósszal, eseteleg bolondítsd friss fűszerekkel. Még jobb, ha kicsit darabos a szószod, úgy lesz igazán rusztikus a végeredmény. 

Imádni való salátaként

Nem kérdés, hogy a kedvenced lesz. Minden benne van, ami jó egy salátában lehet. Kell hozzá spárga, újkrumpli, ceruzabab, ezeket párold meg, majd jöhet a bolondítás. Tegyél rá fokhagymát, lilahagymát, perzselymet, borsozd, sózd meg, majd kevés olivaolajat és borecetet hozzáadva forgasd jól össze. Ha nagyon extrát szeretnél, gazdagítsd olajos magvakkal. Mehet rá dió, mandula vagy bármi, amit szeretsz.

Csak süsd meg és kész

A maga nemes egyszerűségétől olyan tökéletes ez az étel. Csak mosd meg az újkrumplit, vagdosd félbe és terítsd el egy tepsiben. Sózd, borsod , majd locsolj rá olivát, és friss rozmaringgal szórd meg jó bátran. Mehet 40 percre a sütőbe, isteni!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FITTFAZÉK

Túrókenyér az új őrület, fogyókúrához nincs jobb recept

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot