Létrehozva: 2024.03.08.

Óriási hiba, amit a tészta főzésekor a legtöbb nő elkövet

Sokszor hiába tartasz be minden lépést, mégis összeragad a tészta? Akkor könnyen lehet, hogy te is elkövetted ezt az apró bakit!

Bár rá lehetne fogni, hogy tésztát főzni egyszerű, a lelke mélyén minden háziasszony tart tőle, hiszen sokszor hiába minden erőfeszítés és figyelem, végül az egész adag összeragad a lábosban. Ilyenkor könnyű ráfogni, hogy rossz fajtát kaptál a boltban, vagy túlfőtt, de a probléma gyökere nem ebben van, és nem is az fog segíteni rajta, ha olajat öntesz a főzővízbe vagy a kész tésztára. Profi séfek szerint egyetlen hiba miatt ragad össze a tészta, amit szinte mindenki elkövet, és ez a rossz vízmennyiség.

A legtöbben túl kevés vízben főzik a tésztát. Fotó: Pixabay.com

Nem szabad spórolni a főzővízzel

Bizony, a vízmennyiség határozza meg, hogy össze fog-e ragadni a tészta. A többség éppen csak annyi vízben főzi, amennyi feltétlen szükséges, és ezt érthető, hiszen az ember szeretne spórolni a vízzel, meg nem mindegy, mekkora fazekat kell majd a nap végén elmosogatni. Csakhogy ennek a spórolásnak a ragacsos tészta az ára, hiszen ha túlságosan kevés a víz, nem tud kellőképpen kifőni a keményítő a tésztából. Séfek szerint ahhoz, hogy tökéletes legyen a tészta, fél kiló száraztésztához legalább négy liter vízhez van szükség – valljuk be, a legtöbben nem ennyit szoktunk használni. Lídia Bastianich séf a Tasting Table magazinnak elmondta, hogy ha több a víz, az csak jó, így aki biztosra akar menni, 5,6 liter vizet használjon fél kiló tésztához – nyilván a mennyiséget arányosan növelni kell, ha több tésztát szeretnél főzni.

A fazék mérete se mindegy

Persze a vízmennyiség eleve meghatározza, hogy mekkora fazekat kell használj, de még akkor is érdemes a nagyobbat elővenni, ha valaki kevesebb vízben főzi a tésztát. 

A só is kevés szokott lenni

A sót legtöbben még a hideg vízben keverik el, és általában a mennyiséggel szokott probléma lenni: ha túl kevés, még a legfinomabb szósz mellett is íztelen lesz a tészta. Szakértők szerint érdemes literenként másfél teáskanállal számolni.

 

origo.hu

Marco Rossi elmondta, szerinte hogy viseli Szoboszlai Dominik a mellőzést

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

borsonline.hu

„Voltunk Egyiptomban...” — Közel került egymáshoz a Házasság első látásra két sztárja

hirtv.hu

Itt a magyarázat Magyar Péter minősíthetetlen viselkedésére + videó

ripost.hu

Egyszerűen megállíthatatlanok: ez a négy csillagjegy sohasem adja fel

magyarnemzet.hu

Kiderült Koncz Zsuzsa titka, ezért lett ő „európai hazafi"

ripost.hu

Itt a bizonyíték, így támadt fel Szoboszlaival a Liverpool

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. május 13-19.: Pünkösdre jókedvet hoz a Mérleg Hold

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

FAZÉK

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod

FAZÉK

Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak

FAZÉK

Ezt tedd tavasszal a palacsintába, ha isteni új ízekre vágysz