kulcsár edina
Ebben a komoly hidegben leginkább egy jó forró levesre vágyunk. Ahhoz, hogy gyorsan kerüljön az asztalra, érdemes feltankolnod a mélyhûtõdet alaplével. Ebbõl aztán 10 perc alatt csodaleveseket varázsolhatsz!
Rengeteg recept kezdődik úgy, hogy vegyél egy liter alaplét... de persze sokan leveskockáért nyúlnak, pedig az nagyon egészségtelen! De ki tárol otthon több liter alaplét? Akár te is megteheted, nagyon egyszerű elkészíteni! Figyelj csak!
Marton Adrienn receptje
Mennyiség: 1,5 liter
Elkészítési idő: minimum 1,5 óra
Hozzávalók:
2 liter víz
3 db csirke farhát
1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva (vagy 2 db kisebb egészben)
1 fej fokhagyma, egészben
2 szál nagy sárgarépa, felkarikázva
1 szál fehérrépa, felkarikázva
1 karalábé, felkockázva
½ zeller, felkockázva
2 ág kakukkfű
1-2 ág friss zsálya
2-3 szál petrezselyem
1 babérlevél
5 szem egész bors
só ízlés szerint
Lépésről lépésre:
1. A zöldségeket pucold meg és a fokhagyma kivételével vágd nagyjából azonos méretűre.
2. A csirkét tedd egy méretes, hideg vízzel teli edénybe és forrald fel. Folyamatosan szűrd róla a víz tetején keletkezett habot.
3. Az összes zöldséget és fűszert tedd vízbe, de a sóval még várj!
4. Takarás nélkül gyöngyözve, alacsony lángon főzd minimum 1,5 órán keresztül.
5. A kész levest szűrd le. Ízlés szerint sózd. Amikor kihűl, a zsír kiül a tetejére, amit könnyen leszedhetsz róla.
TIPPEK:
- A zöldségeket azért érdemes egyenlő nagyságúra vágni, hogy egyenlő arányban főjenek és így egyenletesen ízesítsék a levest.
- Mindenképp takarás nélkül főzd az alaplevet, mert ahogy párolog, a benne lévő zöldségek, fűszerek és húsok íze tömörödik. Így lesz a leves íze egyre intenzívebb.
- Nagyon óvatosan bánj a sóval, mert ahogy a leves redukálódik, az ízek felerősödnek. Érdemes csak a végén sózni.
- A húst mindig hideg vízben tedd fel főni és alacsony lángon, lassan forrald fel. Ez hosszabb időbe is beletelhet. Ne hagyd lobogva forrni, gyöngyözve lesz legfinomabb a leves! Az állandó alacsony hőfok adja a leves szép színét is.
- Másfél óra elég ahhoz, hogy egy könnyű alaplevet kapj, viszont ez az idő lehet hosszabb is és így tartalmasabb lesz a levesalapod is.
ÍGY TÁROLD:
a.) Adagokra bontva, mélyhűtőben több hónapig eláll az alaplé. A legfinomabb levesek kiindulópontja, csak előveszed és már alkothatsz is!
b.) Kevesebb helyet foglal az alaplé, ha besűríted! Alacsony hőfokon, gyöngyöztetve főzd jó 3-4 órán át, így 1/3-ra sűrűsödik. Ezzel egy ízletes esszenciát kapsz, amit akár jégkocka rekeszekben is lefagyaszthatsz. Szinte minden ételt feljavít! Levesekhez, ragukhoz, főzelékekhez, könnyű szószokhoz Egy-egy kockátárolókban tarthatunk és adott esetben olvasztás nélkül használhatjuk fel a kívánt ételhez.
Ha szeretnél még több egészséges ételt kipróbálni, kukkants be Marton Adrienn honlapjára!
Vagy látogass el a Facebook oldalára!