INSIDER

Világcsodára készülnek a magyar orvosok!

Újabb világraszóló orvosi bravúrra készül a magyar csapat: a végéhez közeledik a sziámi ikreket szétválasztó mûtétek sorozata. Ezt más nem tudja megcsinálni a világon, csak a magyar doktorok.
  • Szerző: Ripost

A magyar orvoscsapatnak köszönhetően hamarosan két külön kislány lesz a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrekből.

A műtétsorozatot közel egy éve kezdték el, 2018 februárjában. A sziámi ikrek szombaton Budapestre érkeztek, és hamarosan, várhatóan februárban sor kerülhet a következő részműtétre, a szövettágítók beültetésére.

A magyar orvoscsapat:

Dr. Pataki Gergely, Dr. Csókay András és Dr. Hudák István

Most egy nagy plasztikai műtét következik

A fejüknél összenőtt kétéves bangladesi sziámi ikrek szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vállalta. Az ikreket a Semmelweis Egyetem klinikáin fogják megműteni. A következő lépés még nem a nagy műtét lesz: Budapesten a bőr és a koponyán kívüli lágyrészek nyújtásához speciális tervezésű plasztikai sebészeti szövettágítókat ültet be dr. Pataki Gergely plasztikai sebész. Erre várhatóan februárban kerül sor, hosszú és bonyolult diagnosztikai vizsgálatok után. Aztán pedig ettől a speciális plasztikai sebészeti műtéttől függ az, hogy mikor kerülhet sor a végső műtétre, a nagy szétválasztásra.

Utána 100 napot kell várni a nagy szétválasztó műtétig

Dr. Pataki Gergely korábban a %%-nak elmondta, hogy az expander behelyezése után 100 napot kell majd várni, hogy neki lehessen fogni a teljes szétválasztásnak.  Az agy és a koponya végleges szétválasztására ezek szerint körülbelül májusban kerülhet sor. A nagyműtétet, vagyis az agy és a koponya végleges szétválasztását  Csókay András idegsebész fogja irányítani.

 

Egy csodát már csináltak tavaly

A magyar orvoscsapat a legveszélyesebb műtétet már a nyáron elvégezte Dr. Hudák István vezetésével, egy világraszóló új, magyar módszer alapján.

Erről a további részleteket a hétfői napilapban olvashatja!

 

 

Jótékonysági alapítvánnyal segítenek az orvosok
A sziámi ikrek műtétjét végző magyar orvosok a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tagjai. 2002-ben alapította a mostani műtétre készülő dr. Pataki Gergely plasztikai sebész és dr. Csókay András idegsebész. Az alapítvány tagjai ingyen műtéteket végeznek itthon és külföldön A külföldi misszióik során a szegénységgel sújtott, orvoshiánnyal küszködő vidékekre utaznak speciális műtétekkel segíteni.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?