KIAJOBB

Hosszú Ka­tinka, Ja­ka­bos Zsú és tár­saik cso­dát tet­tek Bu­da­pes­ten

Kü­lön­le­ges győ­zel­met arat­tak. Több össze­te­vője van ennek a kí­na­iak fe­lett ara­tott fö­lé­nyes si­ker­nek.
  • Szerző: vav

Érdekes mérleget vont egy úszással foglalkozó szakportál az "úszó-BL", azaz a FINA Bajnokok Sorozata eddigi két állomásáról. Összehasonlították az első, kínai és a második, budapesti viadal valamennyi eredményét. Ez alapján a Duna Arénában ugyanazokban a versenyszámokban összesen 42 másodperccel gyorsabbak voltak az úszók, mint Kantonban.

A Duna Arénában jobban sikerült Hosszú Katinkáék versenye
A Duna Arénában jobban sikerült Hosszú Katinkáék versenye
Fotó: MTI
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A 28 szám közül 19-ben volt jobb a győztes ideje Budapesten a kantonihoz képest. Minden úszó eredményeit összevetve pedig 67 helyen javultak és csak 44-en romlottak az idők a magyar helyszínen.

A jelentős javulás három okra vezethető vissza: a legtöbb versenyző lakhelyéhez közelebbi, európai helyszínre (Sarah Sjöström például ötből négyszer gyorsabb volt nálunk, mint Kínában); a pesti uszodában a szurkolók biztosította hangulatra; és a magyar úszók jó teljesítményére.

Mindkét versenyen számos helyi sportoló szerepelt, itthon a mindkét állomáson remeklő Hosszú Katinka mellett még kilenc magyar. A cikk kiemel egy példát: a mindkétszer az Iron Lady győzelmét (mindkétszer a dél-koreai Kim Szo-Jong előtt) hozó 200 méteres vegyesúszás döntőjében csak a 3. és 4. helyen végzett úszók - Jakabos Zsuzsanna és a brit Siobhan O’Connor - összesen 5 másodpercet vertek az előző fináléban 3. és 4. kínaiakra.