Létrehozva: 2020.04.05.

Ezt a tésztát tartsd a hűtőben, mindenre jó lesz

Nem akarsz rendszeresen a közértbe szaladgálni most a friss kenyér, zsemle vagy péksüti miatt? Érdemes ezt a receptet kipróbálni, annyi mindent készíthetsz belőle napokig, mert a nyers tészta a hűtőben eláll.

Szerző Sors Edina

Ha egyszer kipróbálod ezt a tésztát, tuti, hogy a karantén idején tartani fogsz belőle a hűtőben!

Fotó: pixabay

Hozzávalók:

  • 220 ml langyos tej
  • 2 tk cukor
  • 80 g friss élesztő vagy 4 tk szárított élesztő
  • 1 kg liszt
  • 3 tk sütőpor
  • 3 tk só
  • 360 ml natúr joghurt
  • 2 db tojás
  • Így készítsd el:

    1. Keverd össze egy kis tálban a langyos tejet, a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni egy kis ideig, amíg az élesztő felfut, majd a többi hozzávalóhoz adva, robotgépben ( a dagasztókarral ) jól keverd össze.

    2. Akkor jó, ha a tésztája lágy, pizzatésztához hasonló állagú. Ha túl száraz, akkor kevés tejet vagy vizet adtál hozzá. Ha túl puha, adj hozzá még egy kis lisztet.

    3. Ebből a kész, mindenre felhasználható tésztából azonnal is készíthetsz valamit. Akkor a nyújtás és formázás után még hagyd 15-20 percig kelni a meleg konyhában, és mehet is a sütőbe, de akár napokig nyersen a hűtőbe is rakhatod.

    Így tárold:

    Tedd a tésztát egy tárolózacskóba, nyomd ki belőle a levegőt és csomózd össze. Tedd bele egy másik, nagy zacskóba, mert ha a tészta tovább növekszik, az első zacskót esetleg szétnyomhatja. Mindig annyit vegyél elő belőle, amennyit fel akarsz használni. Tárolhatod így a hűtőben 3 napig is.

    Ha tovább tárolnád, akkor fagyaszd le. Felengedés után is tökéletes!

    Készíthetsz belőle pizzát, fánkot, kakaós csigát, de még akár kiflit, zsemlét, kis pogácsákat, sajtosrudakat is

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek