Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2019.08.01.

Dunai hajótragédia: az ukrán kapitány újabb hiányosságai derültek ki

Az ukrán hajóskapitány szerdán újra elõzetes letartóztatásba került és további részletek is kiderültek a tragédiáról.

Nagyjából ezerre tehető azoknak a képfájloknak a száma, amit Jurij C. törölt a telefonjáról. A Motorola típusú készüléket egyébként nem használta telefonálásra a baleset idején. A kapitányt tegnap egy hónapra előzetesbe helyezték.

Bilincsben, vezetőszáron vezették elő a Fővárosi Törvényszékre Jurij. C.-t, ahol többórás tanácskozás után döntöttek arról, hogy előzetesbe kerül, és még óvadék ellenében sem szabadulhat. A kapitány megtörten, kezében két szatyorral érkezett, sokat fogyott, láthatóan nagyon megviselték az elmúlt hetek eseményei.

Ügyében perdöntő lehet, hogy kivel és mit beszélt a baleset előtt és után a mobilján, ám a lefoglalt készüléke szerint nem hívott senkit, csupán a Viber alkalmazáson fellelhető mintegy ezer képet törölte ki gyorsan. Mindez azt feltételezi, hogy volt még legalább egy telefonja, mert miután letarolta a Hableányt, megkérdezte a mögötte haladó Viking Idun kapitányát, hogy mit lát a Viking Sigyn fara mögötti vízterületen. A szemtanúk szerint a balesetről a rémült utasok angolul tájékoztatták Jurij C.-t, ám ebből a kapitány egy szót sem értett. Végül gesztikulációkból szűrte le, hogy tragédia történhetett. Mindez azért fontos, mert a kapitány azt mondta: németül és angolul be­szél, de ezek után az angoltudása erősen kérdéses.

A baleset után Jurij C. személyesen minden apró részletet közölt a kapitányok magyar főnökével. A tanúvallomásban az szerepel, hogy a Sigyn kapitánya látta, ahogy jobb oldalon elhalad mellette a körülbelül 6 kilométeres sebességgel haladó Hableány turistahajó. A Viking ekkor 1-2 kilométeres sebességgel haladt, hogy az utasok fényképezni tudják az Országházat. Ezek után hirtelen 14 kilométeres sebességre kapcsolt a kapitány, és pár perc alatt beérte a lassabban haladó kishajót.

"A budapesti idén már a második balesete volt a kapitánynak, áprilisban egy, az antwerpeni kikötőből kihajózó tanker oldalát tépte fel a Viking Idun. Ezen volt akkor másodkapitány Jurij C. Meggyanúsították, ám a nyomozás során mind az Idun kapitánya, mind Jurij C. tagadta, hogy a balesetkor ő vezette volna a hajót. Még az is elképzelhető, hogy a legalább 100 milliós kárral járó antwerpeni ütközés idején senki sem volt a kormány­állásnál" – mondta Sógor Zsolt a Borsnak. Az ügyvéd a Panoráma Deck Kft. képviselőjeként cáfolta, hogy a Hableány alkalmatlan lett volna a hajózásra. Az Index azt írta: a turistahajón két matróznak kellett volna lennie a kapitányon kívül, és radar sem volt rajta.

"Nem is értem ezt a kijelentést. Akkor kell több matróznak jelen lennie, ha több mint 60 utassal közlekedik a hajó. Emellett pedig akkor, ha bármilyen rendezvény vagy búcsúztató zajlik rajta" – mondja az ügyvéd.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

hirtv.hu

Bayer show - Schmidt Mária: Magyar Péter az anyák napját is a saját törtetése érdekében használja fel + videó

metropol.hu

Ennél édesebbet ma nem látsz, Hosszú Katinka újra megmutatta a kislányát

vg.hu

Eladóvá vált az Andy Vajna által bérelt villa: 2,7 milliárd forintot kér érte a tulajdonos

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-