Létrehozva: 2015.10.19.

Sugárfertőzöttek a bébitápszerek!

Világszerte, így Magyarországon is forgalmazott csecsemõtápszerekben mutattak ki radioaktív anyagokat. A származékok hosszú távon veszélyesek.

Szerző Sárosy Mariann

Világszerte kapható csecsemőtápszerek radioaktív sugárzási mértékét vizsgálta az UNSCEAR (The United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation) nevű szervezet, és ijesztő eredményre jutott: a tápszerekben dupla akkora dózist mértek sugárzó anyagokból és származékaikból, mint amire számítottak.

A PharmaOnline-on megjelent cikk szerint a mért mennyiségek így is csak az engedélyezett határérték 2/3-át érték el, de még ez is rendkívül veszélyes lehet a babákra, hiszen az ő szervezetük a fejlődés első pár évében sokkal érzékenyebben reagál ezekre a hatásokra.

A tápszereket leggyakrabban tehéntejből készítik, a sugárszennyezettségük pedig több dologtól függ. Befolyásolhatja a talaj, illetve a fű és a széna radioaktivitása, az adalékanyagok radioaktivitása, valamint az, hogy hol és hogyan állítják elő, majd hol és milyen körülmények között tárolják.  

Magyarországon a tanulmányban vizsgált tápszerek közül a holland Frisolac és a spanyol Similac férhető hozzá a legkönnyebben, de szlovén tápszerben is találtak rádiumizotópot. Ez nem jelenti azt, hogy ezek a termékek közvetlenül mérgezőek lennének, csak ebben a vizsgálatban éppen bennük mutattak ki határértéket meg nem haladó mennyiségű radioaktív anyagot.

Szerző Sárosy Mariann

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Real Madrid Münchenben tehet nagy lépést az újabb BL-döntője felé - élő

borsonline.hu

Kínos baki a TV2 forgatásán: Marics Peti olyat hibázott, hogy még a játékot is félbe kellett szakítani

hirtv.hu

Magából kikelve próbálta tagadni Niedermüller és veje a tagadhatatlant + videó

hirtv.hu

Vezércikk - Már nem érdekli a balliberális médiát, milyen eszement módon képes viselkedni Magyar Péter konfliktushelyzetben + videó

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-