Ma van az egymillió találkozás napja. Orbán Viktor bárkihez bekopoghat

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.14.

Orbán Viktor: Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Segítsünk elzavarni a „brüsszeli héjákat”.

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz – mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján. Orbán Viktor mindenkit arra kért, hogy a június 9-i választásokon álljanak ki a béke mellett és segítenek elzavarni a „brüsszeli héjákat”.

Orbán Viktor kijelentette: ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti. A háború egyet jelent a pusztítással, az otthonok elvesztésével, a pénz elértéktelenedésével; a háborúban egyetlen dologra van szükség igazán: mindenki hadianyagot gyárt.

A munkaerő nem a gyárba megy, hanem a frontra viszik, nincs aki a gyárban dolgozzon, ezért nincs vásárlóerő sem, ami pörgetné a gazdaságot – mutatott rá, hozzáfűzve: „lássuk Ukrajnát, háborúban minden hanyatlik”.

Kijelentette: sokan vannak ma Európában, akik mégis háborúba vezetnék a kontinenst, és ebbe belerángatnák Magyarországot is. Ezért a nagy gazdasági tervek mellett figyelmet és energiát kell szentelni arra, hogy ezeket az erőket „megfékezzük, visszaszorítsuk és letörjük” – hangsúlyozta, mindenkit arra biztatva, hogy június 9-én vegyen részt a helyi vezetők megválasztásában, de az európai választáson is.

Kiemelte:

a magyar iparstratégia jó terv. Ebben a Molnak fontos szerepe van, és éppúgy, mint a Mol, az iparstratégia ambiciózus, sőt nagyratörő, de két lábbal áll a földön

– jelezte.

Figyelmeztetett azonban: a mai európai politika nem támogatja az ipart, veszélyesnek tartja, korlátozni, leépíteni akarja. Ezt zöldítésnek hívják, de rengeteg ipari kapacitás veszik el ebben a rosszul megtervezett folyamatban – jegyezte meg.

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Ezért a nagy gazdasági tervek mellett figyelmet és energiát kell szentelni arra, hogy ezeket az erőket megfékezzük, visszaszorítsuk és letörjük – mondta Orbán Viktor. Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz – hangsúlyozta.

„Kérem önöket, menjenek el és álljanak ki a béke mellett, segítsenek elzavarni a brüsszeli háborús héjákat. Ez nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy az az iparpolitikai építkezés, amit 14 évvel ezelőtt elkezdtünk, folytatódhasson és Magyarországot valóban Európa egyik legvirágzóbb országává tegyük” – közölte Orbán Viktor.

Hangsúlyozta, a magyar iparstratégia fontos eleme állami eszközökkel ösztönözni, hogy a magyar cégek lépjenek ki a külföldi piacokra, erre hamarosan programot is hirdetnek.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, Orbán Viktor miniszterelnök, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Ilse Henne, a ThyssenKrupp igazgatótanácsának tagja a Mol Poliol Komplexum átadásán Tiszaújvárosban 2024. május 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kormányfő azt mondta:

a Mol Magyarország legértékesebb, több lábon álló vállalatává vált.

Orbán Viktor kifejtette: a Mol ugyanazt az utat járja be, mint magyar gazdaság, hiszen 20 évvel ezelőtt a cég tevékenységi köre „egyfelfüggesztésű” volt, csak kőolaj-kereskedelemmel foglalkozott, majd régiós terjeszkedésbe kezdett, a hagyományos mellett biogáz- és biodízelüzemet hozott létre, belépett a szállítmányozási piacra és legújabban a hulladékgazdálkodásban is megkerülhetetlenné vált. Ebben Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató színrelépése és munkássága elévülhetetlen érdemeket mutat – tette hozzá.

„Olyan ez, mint a céllövöldében, azt a célpontot a legnehezebb kilőni, amelyet a legtöbb hurkapálca tart” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint így nem csoda, hogy a Mol Magyarország legértékesebb, több lábon álló vállalatává vált.

Hozzátette: a Mol a Poliol Komplexum megvalósításával nemcsak feljebb lépett a termelési láncban, hanem ő maga vált teljes termelési lánccá, hiszen Tiszaújvárosban egy olyan vegyipari komplexumot hozott létre, amelyben a megtermelt és feldolgozott nyersanyagot késztermékké alakítja úgy, hogy közben még a szállítmányozásban is érdekelt.

Jelezte:

a poliolt a laikusok hívhatják „a műanyaggyártás svájci bicskájának” is, hiszen mindenre jó, az autóipartól a bútorgyártáson át az építő- és textiliparig mindenhol szükség van rá.

„Azzal főzünk, ami van, és azt gyártjuk, ami mindenhez jó. Egyszerű, mint a pofon, mégis kevesen képesek rá, a Mol képes volt” – fogalmazott.

Felidézte: a Mol 2015-ben és 2018-ban is átadott egy-egy új üzemet Tiszaújvárosban japán befektetők részvételével, most pedig a német ThyssenKrupp technológiai hozzájárulásával valósult meg a beruházás. A Mol, ha „fejlesztésre adja a fejét”, akkor nem éri be kevesebbel, mint a japán és a német csúcstechnológia – jegyezte meg.

A Molt Magyarország legnagyobb és legsikeresebb vállalatának nevezte, megjegyezve, hogy ha ők megépítenek valamit, akkor „ahogy a hadseregben mondták, az meg van építve”.

Az egész magyar nemzet sokat köszönhet a Molnak, ez a cég volt a „mentsvárunk az ínséges időkben”,

mert amikor a rendszerváltoztatás hajnalán az egyébként valóban elavult szocialista ipart a „privatizáció jogcímén elkótyavetyélték”, akkor a Mol maradt az egyetlen komolyan vehető magyar cég, amely sikeres volt a legnehezebb időkben is – mondta.

Ha ez nem így lett volna, akkor Magyarország jóval nagyobb sebeket kapott volna a rendszerváltáskor, és a 2000-es években is a „baloldal dicstelen kormányzásának idején” – tette hozzá. Kijelentette: a Mol és a magyar gazdaság sorsa ugyanannak a könyvnek két oldala, ez a könyv pedig lényegében arról szól, hogyan kell megnyerni a 21. századot, ha már a 20. századot Magyarország elvesztette.

A magyar nemzetgazdaság is több lábra állt

A kormányfő úgy folytatta: ahogy a Mol, úgy a magyar nemzetgazdaság is több lábra állt: diverzifikált, feljebb akar lépni a termelési láncokban. Egyre értékesebbé akarják tenni Magyarországot – mondta, hozzátéve, ezt nevezik a konnektivitás magyar stratégiájának.

Orbán Viktor szerint a Mol is segíti abban Magyarországot, hogy csökkentse egyoldalú függőségeit. Példaként az új magyarországi földgáz- és kőolajlelőhelyeket említette. Alig várják, hogy a Mol vezérigazgatójára úgy tekinthessenek, mint „a magyar Jockey Ewingra” – mondta.

Kitért arra is, a magyar gazdaság diverzifikálja az energiabeszerzési forrásait annak érdekében, hogy minél kevésbé legyen kiszolgáltatva a világpiaci folyamatoknak. Hozzátette:

Magyarország földgázt szerez be Katarból, zöldáramot fog vásárolni Azerbajdzsánból, növeli a napenergia-kapacitásait, közben új atomerőművet épít.

Hangsúlyozta: az országnak szüksége is lesz a sok energiára, terveik szerint ugyanis az ország villamosenergia-igénye ötven százalékkal nőni fog 2030-ig, mert a legfejlettebb iparágakat honosítják meg Magyarországon. „Arra vállalkoztunk”, hogy a keleti nyersanyagok és erőforrások és a nyugati technika és know-how találkozási pontjává tegyük Magyarországot – fogalmazott.

Kifejtette: „lesznek nyugati és keleti autógyáraink, a zöldenergia tárolásához szükséges technológiánk és gyártókapacitásunk, részt veszünk az űrkutatásban, bekapcsoljuk Magyarországot a legkorszerűbb információs technológiai vérkeringésbe, felépítjük a legmodernebb európai hadiipart, feljebb lépünk az élelmiszeriparban, a gyógyszer- és a vegyiparban is”.

A magyar iparpolitika képes lesz elegendő energiát és jól képzett munkaerőt is az ipar rendelkezésére bocsátani – jelentette ki a kormányfő. Közölte, a Mol tiszaújvárosi gyárában háromszáz szakképzett ember dolgozik majd. Háromszáz új, hosszú távon is versenyképes, magas hozzáadott értékű munkahely, ez háromszáz embernek biztos, kiszámítható jövőt jelent – mutatott rá.

Hangsúlyozta, a magyar iparstratégia fontos eleme állami eszközökkel ösztönözni, hogy a magyar cégek lépjenek ki a külföldi piacokra.

„Úgy megnőtt a magyar ipar, hogy Magyarország már kicsi” – fogalmazott, hozzátéve: külföldön kell befektetni, onnan érdemes hazahozni a profitot, annak érdekében, hogy a Magyarországon termelő multicégek által kivitt profitot ellensúlyozni lehessen, és néhány év alatt beálljon a tőkeegyensúly a magyar gazdaságban.

Ezért a kormány tervei szerint a 12 ezer ma külföldön tevékenykedő vagy oda szállítani képes magyar cég mellé 5 ezer új kkv-t fognak támogatni, hogy erre a szintre léphessenek – jelentette be, hozzátéve: erre hamarosan programot is hirdetnek.

 

origo.hu

Gyertyagyújtással emlékeznek meg Tompos Kátyáról a Várkert Bazárban

ripost.hu

Elbúcsúzott az ország Tompos Kátyától – Fotók!

borsonline.hu

Elaléltak a rajongók: ismét együtt vannak Stana Alexandráék

vg.hu

Mere: megtudtuk, mikor és hol nyílik az első orosz bolt Magyarországon – ezeket fogják árulni

ripost.hu

„Eladó a paripa!” – 90 millióért árulja a kocsiját T. Danny

hirtv.hu

EP-választás: Hollandiában már szavaztak, itt az exit poll

ripost.hu

Tizennégy vármegyére adtak ki riasztást, brutális hőség és zivatarok jönnek

travelo.hu

Budapesti étterem Európa legjobb pizzázói között

ripost.hu

Károly királynál és Kamilla királynénál is eltört a mécses, könnyekben törtek ki

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

ripost.hu

Egy általános iskolás gond nélkül megoldja, de neked vajon sikerül kitölteni ezt a tesztet?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Macron a leállított Mirage-okkal erősíti Ukrajna légvédelmét

POLITIK

Ma van az egymillió találkozás napja. Orbán Viktor bárkihez bekopoghat

POLITIK

Élelmiszer-rekvirálás, hadigazdálkodás: ez vár a németekre háború esetén

POLITIK

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

POLITIK

Macron már szervezi a nyugati háborús koalíciót

POLITIK

Egyértelmű, a Nyugat nem akar békét, érdekük a háború

POLITIK

Orbán Viktor: Ma ott vagyunk minden faluban és minden városban

POLITIK

Csak egy lépés az atomháborútól a nukleáris fenyegetés