POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.13.

Lakónegyedek lőnek az ukránok és az oroszok is

Nem kímélik a civileket sem?

Az orosz sajtó szerint legkevesebb hét ember meghalt, mintegy húszan pedig megsérültek, amikor lövedék csapódott egy lakóházba az oroszországi Belgorodban. Moszkva állítja, hogy az ukránok több rakétát is kilőttek a régióra. Közben kijevi jelentések szerint a határ túloldalán hét ukrán településért is heves harcok folynak, miután orosz csapatok törtek be Harkiv megyébe, kitolva ezzel a frontvonalat.

Egy autót fordítanak át a mentőcsapatok, miközben a túlélők után kutatnak az oroszországi Belgorodban. A közeli lakóházon hatalmas lyukat ütött a vasárnapi légicsapás, egyetlen emelet sem maradt épen. Később pedig az épület teteje is leszakadt maga alá temetve a mentésen dolgozó tűzoltókat, katonákat és civileket. Egy térfigyelő kamera megörökítette a pillanatot, amikor a lövedék becsapódott az orosz területen.

A moszkvai védelmi minisztérium jelentése szerint az ukrán haderő rakétasorozatvetőkkel indított támadást Belgorod ellen valamivel vasárnap dél előtt.

A belgorodi támadásról Szvetlana Petrenko, az Orosz Nyomozó Bizottság szóvivője nyilatkozott, aki elmondta: a Nyomozó Bizottság főosztálya terrorcselekmény miatt indított büntetőeljárást Belgorod bombázása után. Május 12-én az ukrán fegyveres erők egyik lövedéke Belgorodban egy többszintes lakóépületet talált el. Az incidens következtében infromációink szerint vannak halottak és sebesültek is – mondta.

Eközben Ukrajnában folyamatosan zajlanak a harcok. Mintegy 50 kilométerre Belgorodtól folymatos robbanások zajától hangos a Vovcsanszk nevű ukrán városka is.

A határmenti települést péntek óta hevesen bombázzák az oroszok, így mostanra már szinte minden ház megrongálódott, a harkiv megyei hatóságok pedig százával menekítik ki az embereket a térségből. Harkiv megye kormányzója szerint a hétvégén több, mint négyezer embert szállítottak el az orosz határ közeléből.

Egy név nélkül nyilatkozó nő arról számolt be, hogy „mindenfelé bombák repkedtek, egyszerre öt-hat házat is eltaláltak a lövedékek, de én sértetlen maradtam. Mire hazaértem, a ház lángokban állt, a férjem pedig a romok alatt volt és nem reagált. Most elvisznek engem Harkiv városába, ahol a lányom lakik. Nem tudom, hogy értesítették-e egyáltalán. Nem tudom, mi lesz, semmim sem maradt, még irataim sincsenek” – panaszkodott egy idős asszony.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök még márciusban beszélt arról, hogy Oroszországot csak úgy lehet biztosítani az ukrán légicsapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi.

Így nem érte teljesen váratlanul a kijevi vezetést, amikor Moszkva csapatai átfogó támadást indítottak Harkiv megyében. A légitámadások mellett ugyanis szárazföldi egységek is betörtek az északkelet-ukrajnai régióba.

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök szombat este közzétett videóüzenetében úgy értékelte a helyzetet:

Elsősorban a frontvonalra összpontosítunk azokon a területeinken, ahol a legnagyobb az orosz támadás veszélye. Védekező műveleteink folytatódnak a harkivi régióban, hét határmenti falu területén. Csapataink ott már péntek óta ellentámadásokat hajtanak végre az ukrán terület védelmébe.

Az orosz-ukrán háború kapcsán ismét megszólalt a Vatikán is. Ferenc pápa arról beszélt a Szent Péter téren vasárnap, hogy a Vatikán kész a felek közötti fogolycserét minden erőfeszítéssel elősegíteni. A katolikus egyházfő ismét az összes ukrán és orosz fogoly szabadulását sürgette, majd arra kért a hívőket, hogy imádkozzanak Ukrajna és más háborúban álló térségek békéjéért.

Jelentősen kiéleződött a helyzet Harkiv megyében az orosz csapatok határtérségben megindított támadása következtében – közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

„A  múlt héten jelentősen kiéleződött a helyzet Harkiv térségében, az Oroszországi Föderációval közös határ mentén” – írta Szirszkij Telegram-oldalán. „A helyzet nehéz, de az ukrán erők mindent megtesznek a védelmi vonalak és hadállások megtartása érdekében”.

Mindazonáltal elismerte, hogy az orosz csapatok egyes frontszakaszokon „részeredményeket” értek el.

Ukrán és orosz katonai megfigyelők, de más szakértők is abból indulnak ki, hogy a támadás egyelőre nem Harkiv városát célozza. A washingtoni hadtudományi intézet (ISW – Institute for the Study of War) szakemberei „korlátozott műveleti célokról” beszéltek, amelyek keretében a támadásokkal az ukrán erőket visszaszorítják a határtól, ezzel az orosz tüzérség lőtávolságába hozva a várost.

Az ISW szerint Oroszország stratégiai célja rákényszeríteni az ukrán vezetést arra, hogy katonákat csoportosítson át más frontszakaszokról. A művelet korlátozott volta miatt nem valószínű, „hogy az orosz csapatok nagyszabású offenzívát hajtanának végre Harkiv körbekerítésére, vagy elfoglalására”.

Márciusban arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk Harkiv régiót, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi.

Több mint négyezer embert evakuáltak Harkiv megyéből a megye kormányzójának vasárnapi bejelentése szerint.

Oleh Szinyehubov a közösségi médián közzétett bejegyzésében azt közölte, összesen 4073 embert telepítettek ki a területről, egy nappal azt követően, hogy a térséget támadó orosz erők öt, a megyében található település bevételéről adtak hírt.

Ugyancsak vasárnap reggel az ukrán hatóságok azt közölték, hogy az orosz fél ismét légitámadást intézett a Harkiv megyében található Vovcsanszk városa ellen, a tájékoztatás szerint egy lakóépületet is találat ért, egy nő életét vesztette.

Az orosz csapatok először 2022 februárjában intéztek támadást a kelet-ukrajnai megye ellen, de az év szeptemberében az ukrán ellentámadás kiszorította őket a megye nagy részéből. A határ másik oldalán fekvő, oroszországi Belgorod régiót azóta rendszeres ukrán drón- és tüzérségi csapások érik.

Márciusban arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk Harkiv régiót, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi.

Oroszország Ukrajna területének mintegy 18 százalékát tartja ellenőrzése alatt.

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint sürgősen szükséges katonai képességekről van szó, amelyek az amerikai hadsereg készleteiből jutnak el rövid időn belül az ukrajnai harctérre.

A biztonsági segítségnyújtás keretében Patriot-rendszerekben használatos rakéták, Stinger légvédelmi rakéták is szerepelnek. Ezek mellett 105 és 155 milliméteres tüzérségi lövedékek, precíziós, romboló- és kézifegyver-lőszerek, páncélozott csapatszállító járművek, járőrhajók és különböző pótalkatrészek is eljutnak Ukrajnába.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője pénteken „tekintélyesnek” nevezte az újabb katonai csomagot a benne szereplő fegyverrendszerek sokfélesége miatt.

Az illetékes washingtoni idő szerint péntek délután egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az április végén bejelentett, 1 milliárd dollárról szóló katonai segélycsomag egyes elemei már eljutottak az ukrajnai harctérre, és ukrán katonák kezébe.

Megjegyezte: Lloyd Austin védelmi miniszter azon dolgozik, hogy a többi katonai eszköz is a lehető leggyorsabban eljusson rendeltetési helyére, valamint a védelmi tárca azon van, hogy a most bejelentett csomag is minél előbb hozzáférhetővé váljon az ukrán hadsereg számára, amely fontos a Donbasz régiót érintő, valamint Harkiv környékét is elért orosz offenzívával szembeni védekezéshez.

Az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő „érdekesnek és aggasztónak” mondta az orosz támadások újraindulását Harkiv ellen,

és lehetségesnek tartotta, hogy az orosz erők a város elleni nagyszabású támadáshoz készülődnek.

Hozzátette, ennek fényében van jelentősége annak, hogy a Kongresszus elfogadta a 60 milliárd dolláros ukrajnai támogatási keretet, és ez teszi indokolttá a támogatások sürgős eljuttatását az ukránoknak a hadszíntérre.

Emlékeztetett arra, hogy a háború kezdetén az orosz erők kétségbeesett erőfeszítéseket tettek Harkiv elfoglalására, és ennek kudarca vezetett oda, hogy az orosz elnök a csapatok visszavonásáról döntött, Ukrajna északi részét elhagyták, és kizárólag Kelet-Ukrajnára összepontosítottak.

origo.hu

Megvan a stratégiai döntés: háborúra készül a NATO, Magyarországot is érinti

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

borsonline.hu

Egész Magyarországon elismert volt a hétfői motorbalesetben elhunyt férfi

vg.hu

Nem volt jó ötlet Zelenszkijtől felbosszantani Kínát

ripost.hu

Titkolt terhesség: maradandó következménye lett, hogy ennyi idősen esett újra teherbe Jakupcsek Gabriella

magyarnemzet.hu

Megkezdődött: amerikai fegyverekkel támadják Oroszországot, elsöprő válaszcsapás készül

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

mindmegette.hu

Búcsúzz el a klasszik üdítős palacktól - egy hónap múlva csak ilyen csomagolásban lehet italokat kapni!

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

ripost.hu

„Sajnos ez az igazság” – tovább dagad a botrány az elhunyt Berki Krisztián miatt

ripost.hu

Nem csitulnak a kedélyek, Kozák Danuta nehéz helyzetbe került

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kiderült, bevetik az F-16-osokat az oroszországi célpontok ellen

POLITIK

Ukrajna amerikai rakétákkal lőtt orosz légvédelmi rendszereket, Moszkva „halálos következményekkel” fenyeget

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Putyin üzent: a Nyugat az orosz elnök szavait emészti

POLITIK

Orbán Viktor: Akkora békepárti győzelmet aratunk, hogy abba Brüsszel is beleremeg

POLITIK

Magyar Péter mellett gyülekeznek a Soros-katonák

POLITIK

Ha Magyar Pétert külföldről pénzelik az bűncselekmény