POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.18.

Fico merénylője a Momentum testvérpártjával tartott kapcsolatot

Írásban tett hitet a szélső-liberálisok mellett.

Miközben a balliberális média szélsőjobboldali neonácinak igyekszik beállítani Robert Fico szlovák kormányfő merénylőjét, addig futószalagon kerülnek elő bizonyítékok arról, hogy Juraj Cintula markánsan baloldali nézeteket képvisel. Legutóbb egy olyan fotóra bukkant a Magyar Nemzet a Facebookon, amelyen a Momentum szlovák testvérpártja elnökének apjával pózol, korábban pedig írásban tett hitet a balliberális Progresszív Szlovákia elnök-jelöltje, Zuzana Caputova mellett.

 

 

null

Forrás: Facebook

Felvétel is bizonyítja immár a szlovák miniszterelnök merénylője és a Momentum testvérpártja közti kapcsolatot. A mellékelt fényképen ugyanis a Robert Ficóra többször is rálövő Juraj Cintula nem mással pózol, mint Martin M. Simeckával, aki a balliberális Progresszív Szlovákia elnökének, Michal Simcekának az apja. Csütörtökön pedig egy 2019-ből származó, terjengős bejegyzés került elő a Cintula által alapított Szivárvány nevű, lévai irodalmi klub weboldaláról, amelyben a merénylő a Progresszív Szlovákia akkori elnök-jelöltje mellett tett hitet. – Zuzana Caputovát támogatom! A nő nem csak arra van, hogy a fiú sötétedés után libabőrös háttal üldögéljen, miközben csuklik a gyönyörűségtől – írta akkor Fico későbbi merénylője.

 

Noha a fenti dokumentumok fényében nem kérdéses Juraj Cintula ideológiai irányultsága, a balliberális sajtóorgánumok továbbra is igyekeznek jobboldaliként beállítani a szlovák kormányfőre lövő férfit. Amellett, hogy a többi között a Hvg.hu, a Telex és a 24 is próbálták elhatárolni Cintulát a magyar, valamint a nemzetközi baloldaltól, a férfit szésőjobboldali ultranacionalistának próbálták feltüntetni, arra hivatkozva, hogy korábban együttműködött a Slovenski branci (SB) nevű oroszbarát, szélsőséges félkatonai szervezettel.

Nem meglepő azonban, hogy ezt csak régi – 2016-os – forrás alapján tudják alátámasztani, Juraj Cintula nézetei sokat változhattak az elmúlt közel tíz évben. Egy minapi felvétel tanúsága szerint ugyanis jelenleg erősen urkánpárti álláspontot képvisel. „Éljen Ukrajna” – kiáltozta a merénylő egy árprilisi Fico-ellenes demonstráción, Alsókorompán. 

Robert Fico ellen szerdán, a szlovák kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet Juraj Cintula, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség. A szlovák miniszterelnököt megoperálták, időközben magához is tért, ám állapota továbbra is súlyos.

A Robert Fico szlovák kormányfő elleni merényletet követően szinte órákon belül elindult a dollárbaloldali sajtóban a mese-gyártás. Ennek fő mondanivalója, hogy a merénylő a szélsőjobboldali-náci világhoz tartozott. Ezzel szemben a merénylő a progresszív szlovák ellenzék támogatójaként  követte el tettét, a szintén progresszív Caputová (a szlovák Momentumként is emlegetett párt politikusa) támogatója volt 2019 óta; Ukrajna felfegyverzését pártolta, részt vett a szlovák szélső-liberális ellenzék által szervezett több kormányellenes tüntetésen, ahol „Éljen Ukrajna!” felkiáltással is tüntetett, és azt követően határozta el magát a merénylet mellett, hogy a progresszívok elnökjelöltje, Ivan Korcok alulmaradt az államfőválasztáson.

 

 

FICO, Robert
Fico elleni merénylet
Nyitrabánya, 2024. május 16.
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylõjét veszik õrizetbe a lõfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentõhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
MTI/TASR/Radovan Stoklasa

Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa

 

Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerdán többször meglőtte egy 71 éves, lévai illetőségű költő, Juraj Cintula. A dollárbaloldali média nem sokkal a merénylet után azt kezdte sulykolni, hogy az elkövető a szlovákiai szélsőjobboldalhoz köthető, de mára világosan kiderült, hogy ebből egy szó sem igaz – írja az Origó. A szlovák merénylő irodalmi klubjának bejegyzéséből korábban kiderült, hogy Cintula hitet tett a Progresszív Szlovákia elnökjelöltje, Caputová mellett. Ukrajna felfegyverzését pártolta, részt vett a háborúpárti ellenzék által szervezett több kormányellenes tüntetésen, és 

azt követően határozta el magát a merénylet mellett, hogy a háborúpárti tábor elnökjelöltje, Ivan Korcok alulmaradt az államfőválasztáson.

Így hazudik a dollármédia

A magyar dollármédia az alábbi módon mutatta be a szlovák liberális lapokra hivatkozva Cintulát. Mutatjuk a teljesen félrevezető és álhíren alapuló címeket:

 
 
 
 
 

Az utóbbi cikkről gyorsan kiderült, hogy teljes mértékben álhírt közölt, mivel egyszerűen 

nem létezőnek nyilvánított egy arra vonatkozó egyértelmű bizonyítékot, hogy Fico merénylője a Momentum testvérpártjának támogatója.

Innen indultak az álhírek a háborúpárti merénylőről

A szlovákiai Denník N balliberális lap a merénylet után erősen csúsztatva közölte, hogy az elkövető korábban találkozott a Szlovák Honvédők szélsőjobboldali paramilitáris szervezettel. A szintén liberális .týždeň „romaellenes rasszistának” festette le Cintulát, és a Matica Slovenskával, illetve a Szlovák Honvédőkkel hozta őt összefüggésbe. A progresszív Refresher pedig az ĽSNS-t (egy szlovákiai szélsőjobboldali párt) keverte bele a történetbe. Ezeket az értesüléseket természetesen a hazai dollárbaloldali média is minden kritika nélkül átvette, és mindenáron próbálja bizonyítani, hogy Cintula szélsőjobboldali volt. 

A fenti utalások igazak, vagy csak félig igazak. Cintula valóban találkozott anno a Slovenskí brancival, de nem azért, mert szimpatizált velük, hanem azért, hogy a fegyverek letételére szólítsa fel őket.   

2016 után lett baloldali radikális Cintula

Amit a balliberális sajtó elhallgat, az az, hogy Cintula radikalizálódásának története 2016-tól kezdődik, és nem a szélsőjobb, hanem a progresszív narratívák táplálták meggyőződését – írta a Korkep.sk. A 2016 utáni, és nem az az előtti időszak vezetett a szerdai tragikus eseményekhez, amit a Denník N, a .týždeň és a többi liberális lap is tud, csak épp kényelmetlen számukra. A kronológia a Standard cikke nyomán a következőképpen fest:  

  • 2016-ban létrehozta a „Mozgalom az Erőszak Ellen” nevű Facebook-oldalt. A szervezet egy párt lett volna, amelynek célja „megvédeni Európát a háborútól és a gyűlölet terjedésétől”. A párt hivatalosan sosem jött létre.   
  • 2017-ben Cintula egy nem létező cikkre hivatkozva azt közölte a fent említett Facebook-oldalon, hogy a „szlovákokat nyugtalanítja a szélsőségesség terjedése és erősödése”.   
  • 2019-ben ugyanezen az oldalon közzétett egy bejegyzést, melyben azt írta, elszomorította az a feleségétől hallott hír, miszerint Donald Trump akkori amerikai elnök egészségi állapota kiváló. Ezt követően bohócnak, arrogánsnak nevezte az amerikai elnököt. Cintula bejegyzésében arról értekezett, hogy a globális felmelegedés elleni párizsi szerződés elutasítása nem épp Trump szellemi egészségéről árulkodik. „Egy őrült egészsége nem győzelem, hanem figyelmeztető jelzés” – zárta a posztot.  
  •  2019 februárjában ugyanitt közzétette, hogy ő Zuzana Caputovára fog szavazni a tavaszi elnökválasztáson. A második körben Caputová a Smer jelöljtével, Maros Sefcoviccsal szemben győzött. Egy héttel a második kör előtt Cintula közzétette, hogy Caputová „új politikát kínál nekünk. Egy mindenkihez szóló politikát”.   
  • 2019 áprilisában azt közölte, hogy a fasizmus egy daganat, de gyógyítható. Majd arról értekezett, hogy a „militánsok” a „felelősségteljes embereket napsugarasoknak” nevezik. A szlovák slniečkár jelzőt elsősorban a fővárosi liberális-progresszív értelmiségre használják a nem liberális politikusok. Cintula politikai hovatartozásának perdöntő bizonyítéka épp ez a bejegyzés. Ugyanis ebben konkrétan leírja, hogy egy „rassz, vallás és nemzet nélküli” világról álmodik: „De a demokrácia tigrise csak úgy magától nem fárad el. Az élet és halál hintája (vagy ingája) az értékekért folytatott küzdelemben millió évig fog ingázni. Amíg végre eljön a béke és a hosszú, milliárd éves jólét korszaka. Az önmagunk és a világűr rendkívül színes és érdekes felismerésének folyamata. Rasszok, vallások és nemzetek nélkül. (…)  A militánsok a felelősségteljes embereket slniečkároknak nevezik. Ez egy jó kifejezés” – írta akkor.   
  • 2022-ben, az orosz–ukrán háború kirobbanása után a következő posztot tette közzé: „Milyen szláv testvériség. Csak agresszor és áldozat létezik.”

A 2024-es kormányellenes tüntetéseken Cintula szintén ott volt. Ez azért rendkívül kényes információ a balliberális sajtó számára, mert a tüntetések zömét az ellenzék szervezte Ivan Korcok államfőjelölt támogatását megalapozandó. És most ezek a tüntetések kerültek kapcsolatba a merénylővel. A Facebookon terjedő fotók tanúsága szerint a 2024. február 7-i, parlament előtti kormányellenes tüntetésen Cintula ott volt. Egy kisebb kormányellenes tüntetésen Alsókorompán szintén megjelent. Mindezek után érthető, hogy a dollárbaloldali sajtó kénytelen megvezetni a nyilvánosságot. 


Apáti Bence: Lehet menteni a menthetetlent 

Lehet menteni a menthetetlen, ebben a műfajban egészen egyedülállóan zseniális a dollármédia, de a helyzet az, hogy Fico merénylője, Juraj Cintula azért lőtt, mert nem értett egyet a szlovák miniszterelnök békepárti politikájával

– erről már Apáti Bence írt. – Például azzal, hogy Fico nem támogatta az ukrajnai fegyverszállításokat. Ezt saját maga mondta el. Egy kormányellenes tüntetésen például Éljen Ukrajnát! kiabált. A progresszív Caputovát támogatta, rá is szavazott, ezt amúgy ki is írta a Facebook-profiljára. Trumpot pedig őrültnek tartotta. Ez van – tette hozzá. 


 

 

origo.hu

Nagyon rossz hírt kapott a magyar labdarúgó-válogatott

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

borsonline.hu

Palvin Barbi hátrahagyta Amerikát, hazatért Magyarországra

hirtv.hu

Az oroszok olyat üzentek a nyugati vezetőknek, amit nem tesznek zsebre

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

vg.hu

Az Európai Bizottság szerint egyes újságok hazudnak a magyar bírságról, megmagyarázták az ítéletet

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

travelo.hu

A világ legszebb utcái között egy magyar is megtalálható

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

ripost.hu

„Egy-két dolog meglepett minket" - nagy a baj a magyar válogatottnál

ripost.hu

Ez a fotó lehet a bizonyíték az időutazásra?

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Mi várható az amerikai elnökválasztáson?

POLITIK

Ami sok, az sok! Ezt üzenték az amerikai követnek.

POLITIK

Magyar Péter új pártcsaládja helyesli hazánk megbüntetését

POLITIK

Nem veszünk részt a NATO ukrajnai szerepvállalásában