POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.13.

8 éves rekordszinten a bűncselekmények száma Németországban

17,8 százalékkal nőtt a migránsbűnözés egy év alatt.

2016 óta nem látott szintre emelkedett Németországban a lopások és az erőszakos bűncselekmények száma – derült ki a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) 2023-as bűnügyi statisztikájának keddi, berlini bemutatóján. A statisztikából az is kiolvasható, hogy amíg a német elkövetők száma egy százalékkal emelkedett 2022-höz képest, addig a nem német – vagyis bevándorló hátterű – bűnelkövetők körében 17,8 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma egyetlen év alatt. A migránsbűnözés megfékezése érdekében Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a kitoloncolási eljárások felgyorsítására tett ígéretet.

Jelentősen, 2026 óta a legmagasabb szintre emelkedett a bűncselekmények száma Németországban – derült ki a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) 2023-as bűnügyi statisztikájának keddi bemutatóján. A rendőrség összesen 5,941 millió bűncselekményt regisztrált, ez 5,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A pandémia előtti utolsó évhez, 2019-hez viszonyítva pedig 9,3 százalékkal emelkedett a bűnügyek száma.

Kiugróan magas migránsbűnözés

Kiemelkedően magas a bevándorlók – a hivatalos megfogalmazás szerint „német útlevéllel nem rendelkezők” – magas aránya a bűnügyeken belül. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter ezért ígéretet tett a kitoloncolási eljárások felgyorsítására a berlini sajtótájékoztatón.

„Aki nem tartja be a szabályokat, annak mennie kell” – jelentette ki a szociáldemokrata párti belügyminiszter.

Míg a német állampolgárságú gyanúsítottak száma egy év alatt egy százalékkal – 1,32 millióra – nőtt, addig a migrációs hátterű bűnelkövetők száma 17,8 százalékkal, mintegy 923 ezer főre emelkedett. A migráns bűnelkövetők aránya az összes bűncselekményhez viszonyítva egy év alatt 3,7 százalékponttal 41,1 százalékra nőtt – derül ki a hivatalos statisztikából.

A belügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva sürgette a rendőrség következetes fellépését és a zéró toleranciát, valamint „gyorsabb eljárásokat, következetes ítéleteket és reális büntetéseket” ígért. A Die Welt beszámolója szerint Faeser kilátásba helyezte német büntető törvénykönyv szigorítását és a kitoloncolások felgyorsítását, emellett a kormány – ígérete szerint – új bűnmegelőzési kampányokat is tervez.

A politikusok is felelősek

Michael Stübgen (CDU) brandenburgi belügyminiszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Németországban élő bevándorlók „átlagon felüli mértékben” követnek el bűncselekményeket.

A konferencia elnöke kiemelte a politikusok felelősségét is, akiknek „határozottan ki kell állniuk amellett, hogy Németország jövője attól függ, hogy az ott élők betartják-e a rendet és a törvényeket.”

A fiatalkorú elkövetők száma, s azon belül a bevándorló hátterűek aránya is jelentősen emelkedett 2023-ban. A hatóságok valamivel több mint 104 ezer kiskorú (14 év alatti) gyanúsítottat tartottak nyilván, ami rendkívüli, 43 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. A 14–18 éves elkövetőkkel szemben indított bűnügyi eljárások száma mintegy 177 ezer volt, ez 17 százalékkal több, mint öt évvel ezelőtt.

A növekedés mindkét csoportban leginkább a bevándorlók körében volt tapasztalható. A lopások esetében a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma szintén nagyobb mértékben nőtt, mint a német gyanúsítottak körében – mutat rá a Die Welt.

Sértegetések, fenyegetések, késes támadások. A Focus.de német hírportál beszámolója szerint Németországban a női vasúti alkalmazottak egyre gyakrabban vannak kitéve a migránsok zaklatásainak a helyi vonatokon. A szakszervezet szerint a fő elkövetők fiatal illegális migránsok. A cikk szerint a türingiai vonatokon dolgozók számára a munka sokszor életveszélyes.

A német vonatokon egyre gyakoribbak a migránsok általi zaklatások és fenyegetések, különösen a női vasúti alkalmazottak ellen. A helyzet életveszélyessé vált, ahogy a türingiai vonatokon dolgozók tapasztalatai is mutatják. Gyakran előfordul, hogy migránscsoportok agresszívan viselkednek, leköpik és inzultálják a vasúti alkalmazottakat.

A német lapnak nyilatkozó Steffi Recknagel, aki a vasúti és közlekedési szakszervezet (EVG) türingiai irodáját vezeti, olyan esetekről számolt be, hogy a migránsok késsel fenyegették meg az egyik alkalmazottjukat, de az is előfordult már, hogy letolt nadrággal a nemiszervüket mutogatták a női jegyellenőröknek, akik már annyira félnek, hogy nem is merik ellenőrizni, hogy a migránsoknak van-e érvényes jegyük.

A zaklatók legtöbbször fiatal, illegális migránsok, akik csoportosan utaznak. Az incidensek során sok utas inkább elfordul, amikor a migránsok mást bántalmaznak, nehogy maguk is célponttá váljanak.

Az incidenseket követően bár a rendőrség sok esetben elfogja a tetteseket, azonban csak ideiglenesen tartja fogva őket, így az elkövetők néhány nap múlva újra a vonatokon ülhetnek.

A probléma olyan területeken a súlyosabb, ahol nagy a migránsok jelenléte, például Suhl városában, ahol egy migránsszálló is működik.

A szakszervezet és a vasúti cégek a probléma okának a szövetségi és tartományi vezető politikusokat nevezték meg, és levélben szólították fel őket, hogy haladéktalanul szüntessék meg vagy orvosolják ezeket a botrányos állapotokat. Szerintük a politikusoknak kötelességük cselekedni ez ügyben, hiszen: „Ki, ha nem önök, teremtették meg ezeket a körülményeket?” – írták a türingiai miniszterelnökhöz, Bodo Ramelowhoz intézett levelükben.

Miniszter: nincs bocsánat a befogadott bűnözőknek

Cem Özdemir német zöldpárti agrárminiszter is kommentálta a rendőrségi statisztikákat.

„Aki Németországba jön védelem reményében, és itt követ el bűncselekményt, az nem számíthat bocsánatra. Újra el kell hagynia hazánkat. Ezt nem lehet szociális problémaként elbagatellizálni”

– írta a miniszter az X-en.

„De a német elkövetők száma is növekszik. Túl könnyű lenne mindent a migráció növekedésére fogni. A neuralgikus pontokon, például a vasútállomásokon a videokamerás megfigyelés megerősítése fontos lehet a közterületi bűnözés ellen” – tette hozzá Özdemir.

Németországban ezrével létesítenek új férőhelyeket a migránsok számára. A berlini szenátus nemrég arról döntött, hogy 2026 végéig több mint hatezer új férőhely jön létre, amely a jelenlegi becslések szerint több mint 200 millió euróba fog kerülni. A migránsszállók építésében kilenc kerület lesz érintett Berlinben.

„Nagyobb parkolókat fognak felhasználni erre a célra, hatalmas parkokat, ipari területeket vagy olyan nagyobb területeket, ahol rendezvényeket szoktak tartani. A kerületek máris tiltakoznak, hiszen létezik, létezett egy úgynevezett fejlesztési terv, és ők más célra szerették volna ezeket a területeket hasznosítani” – mondta el az M1 berlini tudósítója, Noll Katalin.

Jelentősen megnőtt az erőszakos cselekmények száma a németországi iskolákban. Az adatok szerint az elkövetők negyven százaléka migrációs hátterű. Nemi erőszak, verekedés, zaklatás és drogok – ezekre panaszkodnak a legtöbb oktatási intézményben. Berlinben egyetlen tanítási napon átlagosan ötször kell kihívni a rendőrséget. Sok helyen csak biztonsági őrökkel tudják fenntartani a rendet.

Noll Katalin, az M1 berlini tudósítója hangsúlyozta, hogy Bajorország belügyminisztere, Joachim Hermann egyértelműen kimondta a német sajtóban, hogy a bevándorlás, a migráció folyamata felelős az erőszakos cselekmények számának növekedéséért.

„Tehát ő konkrétan azt mondta, hogy ez negatívan hat a biztonságra” – tájékoztatott a tudósító.

 

origo.hu

Elkezdődött a nagytakarítás Liverpoolban, 10 játékost küld el Szoboszlai csapata

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

borsonline.hu

"Nem akarom elhinni, hogy elmentél" - eltemették Daniellát, a verőcei hajótragédia utolsó áldozatát

mandiner.hu

Nyugaton már a sokkról beszélnek: újabb ország léphet Magyarország nyomdokaiba

ripost.hu

Titkolt terhesség: maradandó következménye lett, hogy ennyi idősen esett újra teherbe Jakupcsek Gabriella

ripost.hu

„Sajnos ez az igazság” – tovább dagad a botrány az elhunyt Berki Krisztián miatt

mindmegette.hu

Ez történik a Mekiben, a tálcán hagyott ételmaradékkal - Videó készült a konyha hátuljában

ripost.hu

Így néz ki kívül-belül Dárdai Pál berlini villanegyedben fekvő álomotthona - galéria

ripost.hu

Nem csitulnak a kedélyek, Kozák Danuta nehéz helyzetbe került

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kiderült, bevetik az F-16-osokat az oroszországi célpontok ellen

POLITIK

Ukrajna amerikai rakétákkal lőtt orosz légvédelmi rendszereket, Moszkva „halálos következményekkel” fenyeget

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Putyin üzent: a Nyugat az orosz elnök szavait emészti

POLITIK

Orbán Viktor: Akkora békepárti győzelmet aratunk, hogy abba Brüsszel is beleremeg

POLITIK

Magyar Péter mellett gyülekeznek a Soros-katonák

POLITIK

Ha Magyar Pétert külföldről pénzelik az bűncselekmény