POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.08.

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra

Miért vagyunk vonzó beruházási célpont Kína számára ?

Ma érkezik Budapestre a kínai elnök. Hszi Csin-ping Sulyok Tamás köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyal majd. A megbeszélések középpontjában a gazdasági kapcsolatok további erősítése lesz. Mintegy másfél tucat megállapodást biztosan alá fognak írni. Vitályos Eszter kormányszóvivő kedden azt mondta: Kína 2023-ban Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, és továbbra is az Európán kívüli első legfontosabb kereskedelmi partnere az országnak. Kínai államfő utoljára húsz évvel ezelőtt járt Magyarországon.

Szerbiában tárgyal ma napközben a kínai elnök. Hszi Csin-ping a belgrádi egyeztetést követően érkezik ma este Budapestre. Péntekig tartó magyarországi látogatásán fogadja Sulyok Tamás köztársasági elnök, és tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Magyarországnak Kína az Európán kívüli első számú kereskedelmi partnere

– emelte ki a kormányszóvivő. Vitályos Eszter hozzátette: hazánk a továbbiakban is nyitott a kínai befektetésekre, és egyedülállóan kedvező gazdasági környezettel várja a befektetőket.

Ennek kapcsán hangsúlyozta: a kínai elnök budapesti látogatásának középpontjában a gazdasági kérdések állnak.

„A látogatás során mintegy másfél tucat megállapodást már biztosan alá fognak írnak a felek, további megállapodásokról még egyeztetés folyik. Ezek között kiemelkedő jelentősége van annak, amely az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza, amelyek között vasúti, közúti, és energetikai projektek is lehetnek” – mondta Vitályos Eszter.

A kormányszóvivő emlékeztetett:

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra,

részben ennek is köszönhető, hogy Magyarország a világ éllovasai közé került az autóipar technológiai forradalmában.

Kína külföldi befektetései közül a németországiak a legnagyobbak, és mivel a magyar gazdaság sok szálon kapcsolódik a német iparhoz, ezért vonzó beruházási célpont Kína számára – erről beszélt Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője a Kossuth Rádióban.

„Jó helyen vagyunk, nyitottak vagyunk Kína felé, nem utasítjuk el őket. Nem tartunk nekik különféle leckéket, mint egyes európai országok. Realisták vagyunk”

– összegzett Demkó Attila.

Hozzátette: Európának is realistán kellene viszonyulnia Kínához, hiszen az együttműködés rendkívül jövedelmező lehet az unió számára. Szerinte nem szabad elvesztegetni a lehetőséget azért, mert az Amerikai Egyesült Államok ezt várja el Európától, mert komoly vetélytársat lát az ázsiai nagyhatalomban.

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink – értékelte szerdán a Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter azt a bejelentést, miszerint újabb egy évvel meghosszabbítják a vízummentes beutazás lehetőségét Kínába.

Szijjártó Péter azt írta a közösségi oldalán, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök kedden Párizsban bejelentette, hogy tíz európai uniós ország, köztük Magyarország állampolgárai számára újabb egy évvel, 2025 végéig meghosszabbítják a vízummentes beutazás lehetőségét.

„Nagyra értékeljük ezt a döntést, hiszen ez hozzájárul a gazdasági, kereskedelmi, turisztikai és oktatási kapcsolataink további fejlesztéséhez”

– fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, hogy számunkra ez a döntés komoly könnyebbséget jelent.

„A kölcsönös tiszteleten alapuló, jó együttműködés jegyében” szerdától a Kínában működő magyar konzuli szolgálat az európai vízumkódexben rögzített 15 napos határidő helyett 48 órán belül elbírál minden üzleti célú magyarországi beutazás céljából benyújtott kínai vízumkérelmet – jelentette be Szijjártó Péter.

A magyar–kínai gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz az egyik fő témája Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán kezdődő magyarországi látogatásának – közölte a kormányszóvivő kedden Budapesten az újságírókkal.

Vitályos Eszter elmondta, a kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására tesz „diplomáciatörténeti” látogatást Magyarországon május 8. és 10. között.

A látogatás azért is történelmi jelentőségű, mert kínai államfő utoljára 20 évvel ezelőtt, 2004-ben járt nálunk.

Az államfő és delegációja az európai látogatása során pedig mindössze két európai uniós tagállamot keres fel, Magyarországot és Franciaországot.

Tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping szerdán érkezik Budapestre és csütörtökön találkozik Sulyok Tamással, majd a két állam miniszterei megállapodásokat írnak alá.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a látogatás során mintegy másfél tucat megállapodást biztosan alá fognak írni a felek, további megállapodásokról még egyeztetés folyik. Kiemelte azt, amely az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza. Ezek között vasúti, közúti és energetikai projektek is lehetnek – jegyezte meg.

Vitályos Eszter azt mondta, Kína 2023-ban Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, és továbbra is az Európán kívüli első legfontosabb kereskedelmi partnere az országnak. Hozzátette: 2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, részben ennek is köszönhető, hogy Magyarország a világ éllovasai közé került az autóipar technológiai forradalmában.

A kormányszóvivő jelezte, Magyarország továbbiakban is nyitott a kínai befektetésekre, és egyedülállóan kedvező befektetési környezettel várja a befektetőket.

Szerinte a kínai vállalatok Magyarország iránti bizalmát jelzik, hogy a CATL a legnagyobb magyarországi zöldmezős beruházás keretében itt hozta létre második európai akkumulátorgyárát, míg az elektromos buszok gyártásával Magyarországon több éve jelenlévő BYD szintén Magyarországot választotta első európai elektromos autógyárának helyszínéül.

A pénzügyi együttműködést Vitályos Eszter a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok egyik legperspektivikusabb területeként jellemezte,

amellyel elmondása szerint Magyarországnak az a célja, hogy regionális pénzügyi központ legyen a régióban és ennek révén minél több kínai pénzintézetnek jelentsen hídfőállást az európai pénzügyi piac irányába.

Megelégedettséggel nyugtázhatjuk azt is, hogy a Budapest-Belgrád-vasútvonal korszerűsítése összességében megfelelő ütemben halad – fogalmazott.

Vitályos Eszter elmondta azt is, a megbeszélések másik fő napirendi pontja az ukrajnai háború, a kínai béketerv lesz, amelyet Magyarország is üdvözöl. Kína egyértelműen a béketáborhoz tartozó egyik legerősebb állam, amely folyamatosan beszél a béke jelentőségéről – mutatott rá, hozzátéve, ebben a kérdésben abszolút egyetértés van Kína és Magyarország között.

A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy Magyarország és Kína idén októberben ünnepeli a diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenötödik évfordulóját. A jubileumra gazdag kulturális programokkal készülnek mind a két országban – tette hozzá.

Kulcsfontosságúnak tartotta a kétoldalú kapcsolatok szempontjából, hogy idén nyártól már hét kínai városból lehet átszállás nélkül Budapestre utazni. A koronavírus-járvány elmúltával ismét egyre több kínai turista érkezik Magyarországra, a vendégéjszakák száma már meghaladta a 2019-es szintet – mondta.

Szólt arról is, hogy Magyarország nagyra értékeli az egyoldalú vízummentességi programot, amelynek révén március 14-től a magyar állampolgárok tizenöt napot vízummentesen tartózkodhatnak Kínában.

Vitályos Eszter szerint a magyar emberek körében mind nagyobb érdeklődés tapasztalható Kína, a kínai kultúra és a kínai nyelv iránt.

Jelenleg 214 hallgató tanul az ELTE-n kínai nyelvet, a mostani tanévben az általános iskolákban 556, míg a gimnáziumokban 294 gyermek tanulja a kínai nyelvet – részletezte. Hozzátette: Magyarország kétszáz ösztöndíjas helyet ajánl fel Kínának a Stipendium Hungaricum-program keretében.

Kitért arra, hogy a régióban egyedülálló a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, ahol nemcsak a Magyarországon élő nagyszámú kínai, hanem több magyar család gyermeke is tanul.

A kormányszóvivő elmondta, a kínai elnök is nagyon fontosnak tartja a család szerepét, így ez is egy fontos kapcsolódási pont a két ország között.

Ismertetése szerint Orbán Viktor és Hszi Csin-ping eddig hét alkalommal találkozott, legutóbb 2023 októberében Pekingben folytattak megbeszélést.

Közölte, a mostani látogatás azért is történelmi jelentőségű, mert a kínai államfő a koronavírus-járvány után először utazik Európába; a úticéljai között szerepel Franciaország, Szerbia és Magyarország. A kínai elnök mindössze két európai uniós tagállamot keres fel, Magyarországot és Franciaországot – tette hozzá.

Vitályos Eszter azt mondta, Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó, valamint Hszi Csin-ping és felesége, Peng Li-jüan közös ebéden is részt vesznek. A szóvivő szerint az ebéden valószínűleg egy fontos közös pont, a sport szeretete is szóba fog kerülni, hiszen a kínai elnök is nagy futballrajongó hírében áll.

Szólt arról is, hogy Hszi Csin-ping kedvencei között szerepel a tokaji bor is.

Kitért arra is, hogy a látogatáshoz kapcsolódóan a Magyar Külügyi Intézet szerdán magyar és kínai kutatókból álló kerekasztal-beszélgetést szervez a magyar-kínai kapcsolatok jelenéről és jövőjéről.

origo.hu

11 európai parlamenti listavezető vitázik - élőben az Origón

ripost.hu

Csak az emberek 2 százaléka képes megfejteni ezt az optikai illúziót - Fotó

borsonline.hu

Megvizsgálták a talált koponyát: azonították a csodálatos magyar lány maradványát

magyarnemzet.hu

Hollywood Budapesten: elképesztő, mit kért a szállodától Ryan Reynolds és felesége

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

magyarnemzet.hu

Jó hír érkezett a nyugdíjasok számára, ennyit nőhet az ellátásuk idén

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

travelo.hu

Videó: Apró puma hármasikrek most a Nyíregyházi Állatpark legújabb sztárjai

ripost.hu

Aggasztó szöveget tett közzé az olimpikon párja

ripost.hu

Ben Affleck borzalmasan néz ki, egy üveg piával a kezében sétált - Fotó

ripost.hu

Most kaptuk: tömegkarambol történt Budapesten, rohantak menteni

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Újabb 100 milliárd eurót pumpálnának a háborúba, már Trump győzelmére készülnek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

Magyar Péter állatnak nevezte a FIDESZ szavazókat

POLITIK

Súlyos viták várhatók a NATO holnapi miniszteri ülésén

POLITIK

Oroszország csapaterősítéseket hajt végre Harkov körül

POLITIK

Külföldre akartak szökni Magyar Péter bizalmasának vádlott-társai