POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.23.

Vesztegetés: Megkezdődött a nyomozás a hídpénz-botrányban

Már a hatóság is nyomoz a hídpénzbotrány ügyében. Nemrég Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tett feljelentést azután, hogy egy bennfentes levélíró szerint a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott másfél milliárd forint nagy része a Városházára kerülhetett.

 

KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin

                                                                                                                                                                              Fotó: Balogh Zoltán

Hivatali vesztegetés gyanújával indította meg a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Lánchíd felújításával kapcsolatban – jelentette be közösségi oldalán Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, Budai Gyula azután fordult a hatósághoz, hogy levelet kapott egy forrástól, hogy a költségvetési csalással gyanúsított, számlagyáros exügyvéd, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénz formájában felvett összeggel.

Mindebből az következik, hogy az A–Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfél milliárd forint itt cserélhetett gazdát – írja a Mandiner. Budai Gyula szerint a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A–Híd Zrt.-vel. A képviselő megjegyezte, hogy a levélíró úgy tudja:

a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

A címadatok alapján a biztonsági cég nem lehet más, mint a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A–Híd Zrt.

Amennyiben igazak a levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A–Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza. Onnan pedig az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak.

A hídpénzbotrány főszereplője az a Vig Mór, aki Vig Dávid Amnesty-vezér testvére, és akit tavaly novemberben vettek őrizetbe, majd tartóztattak le, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba. A NAV az ügyben több helyszínen tartott házkutatást és foglalt le pénzeket. Az eljárásban kiszálltak a Lánchíd felújítását végző A–Híd Zrt.-hez is.

Az A–Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek 2020 novembere és 2022 júliusa között. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A–Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Budai Gyula most közzétett videójában utalt arra is, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A–Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A–Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Aztán a több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélet miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától. Ezután vonták be Hegedüs Dánielt is az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez mindenkit érint, leállhat az okostelefonok gyártása

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Mintha ikrek lennének: Nótár Mary megmutatta ritkán látott tesóját – fotó

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott