POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.23.
Módosítva: 2024.04.24.

Már félmillió ukrán katona esett el a háborúban

Az oroszok állítása szerint.

Az ukrán csapatok a különleges katonai művelet kezdete óta csaknem 500 ezer embert veszítettek– közölte Szergej Sojgu, az orosz védelmi minisztérium vezetője a tárca vezetőségének ülésén, amelyről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség számolt be.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel, amikor 2024. március 7-én a krasznodari felsőbb katonai repülési iskolában tett látogatást (Fotó: AFP/Mihail Metzel)

A kijevi rezsim nem érte el céljait a NATO-kiképzők által előkészített ellentámadásban. A mi katonáink eloszlatták a nyugati fegyverek fölényéről szóló mítoszt

– mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy Washington közel 61 milliárd dollárt kíván Kijevnek juttatni, hogy megakadályozza az ukrán hadsereg összeomlását. Ugyanakkor a pénz nagy részét az amerikai hadiipari komplexum finanszírozására fogják fordítani. 

Oroszország a maga részéről tovább fogja fejleszteni a hadsereg összetételét és struktúráját az USA és szövetségesei által jelentett fenyegetéseknek megfelelően. Az orosz egységek a teljes front mentén kezdeményezők, és továbbra is szorítják ki az ellenséget, tette hozzá.

 

Sojgu emlékeztetett arra, hogy a hadsereg felszabadította Pervomajszkoje, Bogdanivka és Novomihajlovka területét a Donyecki Népköztársaságban, és bővítik az ellenőrzési övezetet Berdicsben és Georgijevkában.

Az orosz csapatok magas harci potenciálja lehetővé teszi, hogy folyamatosan tűzhatást gyakoroljanak az ellenségre, és megakadályozzák, hogy az megtartsa a védelmi vonalat – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők továbbra is teljesíteni fogják feladataikat, amíg a különleges művelet céljait teljes mértékben el nem érik.

Ukrajna további értesítésig felfüggesztette a konzuli szolgáltatásokat a külföldön élő katonakorú férfi állampolgárok számára, kivéve azokat, akiknek vissza kell térniük Ukrajnába – közölte a Reuters brit hírügynökség által kedden elért külügyminisztériumi segélyvonal.

Dmitro Kuleba külügyminiszter az X közösségi portálon ugyanakkor azt írta: „az ukrán kormány hamarosan magyarázatot ad a külföldön élő katonaköteles korú férfiaknak nyújtott konzuli szolgáltatásokról”.

Hozzátette, az általa elrendelt intézkedések célja, hogy helyreállítsák a mozgósítási korú férfiakkal szembeni „méltányos” bánásmódot. Mint írta „A külföldön tartózkodás nem mentesíti az állampolgárt a haza iránti kötelezettségei alól”.

Sikerekről számolt be a Donyeck megyei fronton az orosz hadvezetés hétfőn. Moszkva szerint csapataiknak az elmúlt két nap során két ukrán falut is sikerült elfoglalniuk. Az ukrán haderők parancsnoksága ezt tagadta. Közben az ukrán elnök arra kérte amerikai szövetségeseit, hogy minél hamarabb véglegesítsék a fegyvertámogatásokról szóló döntést.

Tüzérségi tűzzel próbálják visszatartani az ukránok a Harkiv megyei Kupjanszknál támadó orosz csapatokat. A katonák abban bíznak, hogy hamarosan már nem kell spórolniuk a lőszerrel. A legtöbben vegyes érzelmekkel fogadták, hogy az amerikai képviselőházban megszavazták a további fegyvertámogatásokat.

„Nem vagyok optimista, de örülök az amerikai fegyvereknek. Lesz mivel visszalőnünk, ami nagyon jó dolog”

– mondta egy ukrán katona.

Sokan úgy gondolják, hogy a segítségnek már régen meg kellett volna érkeznie.

„Ha korábban megszavazták volna a segélycsomagot, akkor talán vissza tudtunk volna foglalni néhány területet. A szűkös készleteinkkel így is megpróbáltuk, de ha meg lett volna az amerikai támogatás, az drámai különbséget jelentett volna” – mondta egy másik katona.

A megszavazott amerikai támogatás esélyt ad Ukrajnának arra, hogy győzzön a háborúban.

Erről az amerikai NBC hírtelevíziónak beszélt az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij azt mondta: a jövőben semmilyen késedelem nem engedhető meg a fegyverszállításokban.

Akkor lesz esélyünk a győzelemre, ha Ukrajna valóban megkapja azt a fegyverrendszereket, amelyre nagy szüksége van, amelyre katonák ezreinek van nagy szüksége. És ezt a támogatást nem szabad csak úgy szétosztani mindenfelé, hanem kézzelfogható fegyverrendszerekre kell fordítani” – fogalmazott az ukrán elnök.

A moszkvai álláspont szerint az Egyesült Államok nem Ukrajnát, hanem a korrupt ukrán vezetőket támogatja,

akik hajlandók lennének az utolsó ukránig folytatni a háborút.

„Az Egyesült Államok támogatása nem fog változást hozni a harctéren. A különleges katonai hadműveletben résztvevő orosz fegyveres erők egyre jobb helyzetbe kerülnek a fronton. Az erőviszonyok mindenki számára világosak” – mondta a Kreml szóvivője.

Az orosz védelmi minisztérium hétfői jelentése szerint csapataiknak az elmúlt két napban két Donyeck megyei települést is sikerült elfoglalniuk. Az ukrán hadvezetés ugyanakkor tagadta, hogy elvesztették volna a Bogdanivka és Novomihalivka falu feletti irányítást.

Közben az ukrán hatóságok szerint hétfő délután egy orosz légicsapás következtében összeomlott a harkivi televízió adótornya. Halálos áldozatokról nem adtak hírt, de az adásban rendszeres megszakadások alakultak ki.

Az orosz hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán 16 ukrán ellenroham hiúsult meg, és az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén csaknem 900 katonát veszített. Közülük a legtöbben, több mint 400-an az Avgyijivka körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a hétfőn megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egy „légvédelmi pozícionálási területet”, egy személyzet nélküli hajókat tároló raktárt, egy német Marder gyalogsági harcjárművet, egy brit FH-70-es vontatott tarackot, valamint 240 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod megye légterében az orosz légvédelem délután lelőtt egy Tocska-U harcászati rakétát.

Az orosz második nyugati kerületi katonai bíróság távollétében – terrorizmus igazolásának címén – hatévi börtönbüntetésre ítélte Moszkvában kedden Andy Stone amerikai állampolgárt, a Meta Corporation szóvivőjét. Négy évre eltiltotta az internetes források kezelésétől is.

Stone 2022 márciusában a Twitter-oldalán azt írta, hogy igazolt az agresszív, ellenséges és erőszakos fellépés az ukrajnai háborúban részt vevő orosz katonákkal szemben.

A szóvivő ellen Oroszország korábban nemzetközi körözést és letartóztatási parancsot adott ki, a pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) pedig felvette a szélsőséges vagy terrorcsoportokkal kapcsolatban álló személyek listájára.

Egy moszkvai bíróság 2022. március 21-én, szélsőséges tevékenységre hivatkozva, megtiltotta a hozzáférést a Meta Platforms Inc. céghez tartozó Facebook és Instagram közösségi hálózatokhoz. Az ítélet nem vonatkozik a szintén a Meta tulajdonában lévő WhatsApp messengerre.

Egy moszkvai bíróság hétfőn ötévi kényszermunkára ítélte Jurij Kohovec helyi lakost az orosz fegyveres erőkről szóló rágalmak terjesztése miatt. Az elítélt fizetésének 10 százalékát elvonják majd az állam számára. Halmazati büntetésként Kohovecet négy évre eltiltották az elektronikus, információs és távközlési hálózatok oldalainak adminisztrálásától is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spears-t a mentő a luxusszállodából

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

mandiner.hu

Magyarországra küldené a migránsokat Macron EP-listavezetője (VIDEÓ)

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott