POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.23.
Módosítva: 2024.04.23.

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

Nem felel a kérdésekre.

Ahelyett, hogy a lebukás után Magyar Péterék tisztáznák, kitől is vették át  a  Bajnai-féle DATADAT adatkezelési tájékoztatóját, mélyen hallgatnak. Magyar csak annyit mondott, hogy valahonnan "átvették", "kapták". Közben az is kiderült, hogy Magyar Péter szervezete egy szintén Bajnai Gordonhoz kötődő lakásba van bejegyezve.

 

                                                        Magyar Péter a baloldal kreatúrája. Egyre több a bizonyíték... Forrás: Videa

Miközben egyre dagad a Magyar Péter-féle Talpramagyarok.hu adatkezelési botránya, a mozgalom elérhetetlenné vált. Nem adnak valódi magyarázatot arra, hogy mi is fűzi őket Bajnai Gordonékhoz és a hírhedt DATADAT-hoz, a guruló dollár-botrány egyik központjához.

 

Magyar Péter így mentegetőzött: „Valakitől kaptunk egy adatvédelmi tájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni.Valakitől kaptuk. Én kértem, hogy ne kelljen egy újat írnunk, mert nem volt elég időnk, amikor el kellett indítanunk az egyesületet, a pártot.”

A Magyar Nemzet ezután arról érdeklődött írásban a Talpramagyarok.hu-nál, hogy pontosan honnan, mely szervezettől vagy szervezetektől, illetve milyen körülmények között vették át a más adataival kitöltött formulát, ám eddig semmilyen választ nem kaptak.

Magyarék körül felbukkant a datadatos kör

A szabálytalanságra annak kapcsán derült fény, hogy a Magyar Nemzet múlt héten feltárta: Magyar Péter mozgalma mögött felbukkant a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos kör. A honlap adatkezelési tájékoztatójában olvasható az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org neve. Előbbi egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, ügyvezetője Bajnai kormányának volt titokminisztere, a DatAdat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám. Az Estratos a DatAdat cégcsoport korábbi osztrák leányvállalata, a Datadat GmbH, amelyet egyszerűen átneveztek. A Lundadonate.org, röviden Lunda pedig egy adománygyűjtő platform. Ezt is a DatAdat fejlesztette.

Eltüntették a nyomokat

Előbb mindkét érintett fél – Magyar Péter és a datadatos kör – tagadta, hogy kapcsolatban állnának. Néhány órával később azonban a két cég, az Estratos és a Lunda neve eltűnt a Talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatójából. A törlés önmagában beismerésnek minősíthető.

Náluk landoltak a guruló dollárok

A Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdatról azt érdemes tudni, hogy a baloldali kampányok visszatérő szereplője volt az elmúlt években. Első nagyobb dobásuk a Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán található chatbot kifejlesztése volt. A 2019-es önkormányzati választások óta pedig egyre fontosabb szerep hárul rájuk. A 2022-es országgyűlési voksolás előtt az egyesült baloldal digitális kampányáért voltak felelősek.

A DatAdat-cégcsoport volt a legnagyobb haszonélvezője a guruló dollároknak, közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be és lényegében az egész baloldal 2022-es kampányát ők bonyolították le.

Időközben kiderült, hogy Bajnai Gordon egyik ciprusi cége is tulajdonosa annak a lakásnak ahová Magyar Péter egyesületét bejegyezték!

A Tűzfalcsoport  megírta, hogy Magyar Péter új szervezetét a Legyél a változás! Egyesületet már 2023 júliusában(!) bejegyezte a bíróság. Egy olyan lakás lett a székhely amelynek tulajdonosai között ott van Bajnai egyik ciprusi cége is!  A lakás a Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. tulajdonában áll. Ennek pedig egy offshore ügyekben érintett ciprusi cég, a Burnack Holdings Ltd. az egyik részvényese.  

És itt jön a meglepetés!

Az Átlátszó egy korábbi cikke szerint a Bajnai Gordonhoz köthető Wallis Asset Management Zrt. több tagja is kapcsolódik  ehhez az offshore céghez. Így például Winkler Gyula, aki támogatta Bajnai pártalapítványát, vagy éppen Nagy György, aki a Wallis egyik alapítója.

Magyar Péterék egyesületét tehát  már tavaly egy olyan lakásba jegyezték be, amely egy ciprusi, Bajnai Gordonig érő offshore-hálóban érintett vállalkozás tulajdona. 

Mint arról elsőként a Magyar Nemzet beszámolt, Magyar mozgalmának honlapja, a Talpramagyarok.hu mögött is megjelent a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos csapat. Dokumentumokkal igazolva beszámoltak róla, hogy a honlap adatvédelmi tájékoztatójában olvasható az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org neve. A két céget és felbukkanásuk jelentőségét ebben a cikkben mutatták be részletesen.

Az érintettek, vagyis a Datadat és Magyar sietve tagadták a kapcsolatot, majd a leleplező cikk megjelenése után néhány órával eltűnt a két cég neve az adatkezelési tájékoztatóból.

A dolog azonban itt még nem ért véget, másnap ugyanis Magyar Péter meghökkentő magyarázattal állt elő. Arról számolt be, hogy a mozgalma honlapján elérhető adatkezelési tájékoztatót mástól szerezték. – Nem akartunk érte külön fizetni – fogalmazott.

Az eset kapcsán Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke elmondta: tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja azokkal szemben, akik ott megadták adataikat. 

Eközben Magyar mozgalmától többen is a hozzájárulásuk megadása nélkül kaptak hírlevelet, amit Péterfalvi ugyancsak aggályosnak nevezett.

Utóbbi eset kísértetiesen hasonlít a baloldal 2022-es kéretlen sms-kampányára, amikor is tömegeknek küldtek kéretlenül üzeneteket.

Szuverenitásvédelmi vizsgálat

– Ugyanolyan külföldi befolyásolási kísérlet kezdődhet, mint amilyennel 2022-ben próbálkoztak – erről már a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszélt a Magyar Nemzetnek. Lánczi Tamás közölte: a hivatal az ügyben vizsgálatot indított.

Érdemes felidézni, hogy Magyar Péter ügyvédje, Bárándy Péter 2012-ben a Bajnai Gordon visszatérését elősegítő Haza és Haladás Egyesület alapítója is volt. De érdemes Nagy Ervin 2017-es nyilatkozatát is idézni, melyben a HVG-nek arról beszélt, hogy „jobb szeretnék az unalmas Bajnai Gordon irányítása alatt élni. De a társadalom még nem tart ott, hogy egy kedves, intelligens belvárosi kultúrlény kelljen neki”.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez mindenkit érint, leállhat az okostelefonok gyártása

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Mintha ikrek lennének: Nótár Mary megmutatta ritkán látott tesóját – fotó

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott