Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.24.

Karácsony elismerte, hogy sok kérdésben kamuzott

Városháza-park? Népliget? És így tovább...

„Amikor az ember ellenzékben van, akkor nagyobb a képzelőereje, és nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Zöldülő Budapest 2030 című kiadvány bemutatóján. A rendezvényen szó esett arról, miért nem sikerült felújítani a Városháza előtti területet, illetve hol, mikor, milyen városrészt zöldítene a kabinet.

A Föld napja alkalmából meghirdetett előadáson Karácsony azzal kezdte a diskurzust, hogy „kifejezetten szakpolitikai beszélgetésre készültem, nem is értem, miért vagyok itt, nyilvánvalóan show-elem” – utalva a meghívott vendégekre, Bárdóczi Sándor főtájépítészre és Balogh Samu várostervezőre, kabinetfőnökre.

A Városháza-parkkal kapcsolatban Karácsony kifejtette:

„Kétségtelen az első ígéreteim egyike volt, hogy itt parkot csinálunk. Nyilván amikor az ember ellenzékben van, akkor nagyobb a képzelőereje, és nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság.”

Karácsony szerint fontos lépés, hogy a Városháza előtt már megszűnt a parkolás és a beruházás feltételei már adottak. A 2019-ben meghirdetett átalakítás öt éves késésével kapcsolatban a politikus elmondta, hogy a késés oka, hogy a kormány nem adott pénzt a park létrehozására.

Karácsony szólt a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Széchenyi térről is, amelyet átalakítana és sétálhatóvá tenne, bár elismerte, mint „apró problémát”, hogy a közterület már két éve nincs a főváros kezelésében.

A városvezető elképzelése szerint a Clark Ádám és a Széchenyi tér felújításával fejeződne be a Lánchíd-projekt, amivel kapcsolatban több botrány is napvilágot látott.

 A panelbeszélgetés alatt Bardóczi Sándor főtájépítész elismerte, hogy mind a Nyugati mind a Boráros tér „borzalmas állapotban” van.

A fásítással kapcsolatban a kabinet elképzelése alapján a Nagykörúton zöldítenének, az aszfaltot térkőre cserélnék, és egy átfogó favizsgálatot rendelnének el. A nagykörúti biciklisávot – Karácsony szerint – a „budapestiek nagy többsége megtartaná”. A városvezető hangsúlyozta, hogy a biciklisávokat a koronavírus hatására kezdték kiépíteni, amikor alig volt  autósforgalom, és a távolságtartás érdekében az emberek kerülték a tömegközlekedési járműveket. Az elismerte, hogy a főváros is tudta, hogy ha egyszer átalakítják a körutat, akkor már visszafordíthatatlan lesz a folyamat.

A főtájépítész elismerte, hogy szinte minden budapesti park felújításra szorul, és úgy fogalmazott: szerencsés, ha nincs pénze egy városnak, mert akkor van idő az átgondolásra. Bárdóczi szerint ugyan kisebb projektekre futotta (például a Gellérthegyen, Vérmezőn) ugyanakkor ő azt veszi alapul, hogy a nagyobb parkok ( pl. Népliget) felújítása akár 30 évbe is telhet. A kabinet ezeknél a projekteknél apellál az érintett, környező önkormányzatok segítségére, anyagi támogatására.

A Népliget kapcsán Bárdóczi azt mondta:

„A legfőbb problémája, hogy nem akar odamenni senki… Nagyon le vannak pukkanva az utak, nincs egy WC, a játszóterek borzalmas állapotban vannak.”

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje közösségi oldalán így reagált Karácsony zöld politikájára:

„Tegnap volt a Föld napja, Budapesten pedig a járdából nőnek ki a fák. Ez a természettől jeles teljesítmény, de városvezetéstől elégtelen” – írta a Facebookon.

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként – mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

„De jól áll Önnek a némaság, mert legalább addig sem tesz újabb kamuígéreteket. Bezzeg, amikor Gyurcsányékkal kell jópofizni, akkor nem ilyen hallgatag” – jegyezte meg a kormánypárti jelölt.

A videón közzétett szöveg szerint Karácsony Gergely elnémult attól a 7 ponttól, amivel Szentkirályi Alexandra kivezetné Budapestet a „Gyurcsány-korszakból”.

A kormánypárti jelölt szerint a főpolgármester választ adhatna például arra, hogy hová tűnt másfél milliárd forint a Lánchíd felújításából, mit csinált az elmúlt 5 évben a panaszkodáson kívül, „miért volt olyan boldog Gyurcsánnyal a színpadon”, hol vannak a megígért P+R parkolók, és hány fok lesz a 3-as metrón idén nyáron – olvasható Szentkirályi Alexandra Facebook-oldalán.

A fideszes Budai Gyula szerint Karácsony Gergely főpolgármesternek reagálnia kellene a Lánchíd felújításával kapcsolatos ügyre.

A kormánypárti politikus a Facebookra hétfőn feltöltött videóban arról beszélt: egy, a részére megküldött levél információi szerint a „Lánchíd-felújítási botrány főszereplője”, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontban található biztonsági céghez, az Árgus Security-hez „járt elszámolni”, az így átadott készpénz pedig „közvetítők útján jutott el a Városházára”.

Budai Gyula elmondta:

a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése megállapította, hogy az A-híd Zrt. többször, több mint másfél milliárd forintot utalt Vig Mór cégének, amit ő tovább utalt a magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára, és 900 millió forintot készpénzben vett fel.

Hozzátette: a Kehi jelentése szerint egy másik ügyvéd, Hegedűs Dániel letéti számlájára is utaltak 500 millió forintot, amit szintén készpénzben vettek fel. Budai Gyula szerint ez juthatott el a Városházára közvetítők útján.

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az Árgus Security Kft. tulajdonosa Apáthy Zoltán, a Lánchíd felújítását végző A-híd Zrt. tulajdonosának a fia.

Emlékeztetett:

az ügyben egy hete büntetőfeljelentést tett hivatali vesztegetés miatt, azonban azóta sem az Árgus Security, sem az A-híd Zrt., sem Karácsony Gergely nem reagált az ügyre,

„Főpolgármester úr, most valamit mondani kéne”! – fogalmazott.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

F1 Miami Nagydíj: Verstappen hibája és egy baleset történelmi sikerhez vezetett

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

metropol.hu

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

hirtv.hu

A testőrei lezárták Magyar Péter kocsiját a vonaton

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

mandiner.hu

„Te bohóc, szánalmas vagy, húzz el!” – most lett elege a Veszprém szurkolóinak, tüntetni fognak

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér