POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.06.

Beszólt Zelenszkijnek régi seftes cimborája

"Nem bírom nézni..."

Nem tudom nézni, ahogy Puskin emlékműveit lerombolják az országban – mondta egy interjúban Borisz Sefir, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi üzlettársa. A Németországban élő férfi szerint a háborúnak nem lesz győztese, Oroszországgal pedig baráti kapcsolatra kellene törekedni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

                         Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén a berlini kancellári hivatalban 2024.                                                                                          február 16-án. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan

 

A Szabad Európa Rádió ukrán riporterének nyilatkozott Borisz Sefir, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi üzlettársa, akivel együtt alapították a Kvartal 95 elnevezésű céget. A társaság szórakoztató televíziós műsorokat gyártott, például ilyeneket:

Sefir elmondása szerint már kiszállt a cégből, a tulajdonrészét pedig átruházta a testvérére, Szerhijre, aki egészen március végéig Zelenszkij egyik közeli munkatársa volt. Borisz Sefir azonban nézetkülönbségeik miatt olyannyira eltávolodott Zelenszkijtől, hogy az már fel sem veszi neki a telefont.

A Németországban élő férfinak többek között az nem tetszik, ahogy jelenleg az orosz kultúrával bánnak Ukrajnában.

Nos, tudja, én oroszul beszélek. Szeretem az orosz nyelvet, az orosz kultúrát… Nem tudom nézni, ahogy Puskin emlékműveit lerombolják az országban. (…) Ismerem az ukrán nyelvet, tökéletesen beszélem. De az anyanyelvem az orosz, nem nemzeti alapon. Csak egész életemben oroszul tanítottak. A szüleim is azt beszélték. Úgyhogy nem fogom feladni ezt a nyelvet. És ami most az orosz nyelvvel történik, az szerintem helytelen

– magyarázta Sefir.

A korábbi üzletember annak a véleményének is hangot adott, hogy Ukrajnának a jó kapcsolatok kiépítésére kellene törekednie Oroszországgal.

Remélem, hogy nagyszerű kapcsolataink lesznek Oroszországgal

– mondta.

A riporter kérdésére, miszerint Ukrajnának inkább Oroszországgal kellene barátkoznia az Európai Unió helyett, helyeslően válaszolt.

A háború kimenetelével kapcsolatban nem különösebben optimista Zelenszkij korábbi üzlettársa.

Szerintem nem lesz győztes. Lesz valamiféle megállapodás. Nekünk engednünk kell, nekik pedig le kell mondaniuk valamiről. (...) Ezért valamiféle békét kell kötnünk. De nem én vagyok az, aki dönt. Soha nem hittem, hogy nekem van teljesen igazam. Ez csak az én véleményem. Úgy gondolom, hogy tárgyalnunk kell valamiről. És szeretném, ha ez inkább előbb, mint utóbb megtörténne

– hangsúlyozta Borisz Sefir.

Orosz–ukrán háború: újabb település került orosz kézre

A támadás ukrán egységek és külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyei ellen is irányult – közölte Moszkva.

 

null

Kelet-Ukrajna, 2024. április 5. Az orosz védelmi minisztérium 2024. április 4-én közreadott videofelvételérõl készített képen orosz harckocsi ágyúja az ukrán állásokra tüzel Kelet-Ukrajna Oroszországhoz csatolt részén. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium Fotó: -

Elfoglalta a donyecki régióban lévő Vodjane települést az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, az elmúlt hét során pedig 39 csoportos csapást hajtott végre nagy hatótávolságú földi és légi indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal ukrán energiaipari, hadiipari és légvédelmi létesítmények, arzenálok és üzemanyagbázisok ellen – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a csoportos csapások választ jelentettek a „kijevi rezsim” azon kísérleteire, hogy kárt okozzon az orosz olaj-, gáz- és energetikai létesítményekben. A támadás ukrán egységek és külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyei ellen is irányult.

A március 31. és április 5. közötti időszakra vonatkozó hadijelentés szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén, eközben pedig visszavert 64 ukrán ellenrohamot, közülük 39-et Avgyijivkánál.

A Moszkvában kiadott beszámoló szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 5000 katonát veszített az elmúlt hét folyamán. Közülük a legtöbben, több mint 2110-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. Hét ukrán katona megadta magát. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett öt, Sz–300-as légvédelmi rendszerekhez tartozó indítóállást, három Szu–25-ös, egy Szu–27-es és egy MiG–29-es repülőgépet, 17 harckocsit, 30 páncélozott harcjárművet, öt Hammer és JDAM irányítható légibombát, Himars, Vampire és Uragan sorozatvetők 91 rakétáját, továbbá 1119 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A zaporizzsjai atomerőmű a Telegram-csatornáján közölte, hogy ukrán dróncsapás érte a teherkikötőjét és a 2. számú nitrogén-oxigén állomását. A támadás a létesítmény kulcsfontosságú infrastruktúrájában nem okozott kárt, az atomerőmű rendszereinek működését nem zavarta meg. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Moszkva nevében óva intette Kijevet és annak nyugati partnereit minden, a zaporizzsjai atomerőmű megtámadására vagy az ottani destabilizálásra irányuló kísérlettől. Felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy a helyszínen tartózkodó szakértői rögzítsék az ukrán támadások minden esetét.

Orosz közlés szerint a Rosztov megyei Morozovszkban egy drón robbanószerkezetének detonációja következtében nyolc ember sérült meg pénteken. Az orosz légvédelmi erők az éjszaka folyamán 53 ukrán drónt lőttek le Rosztov, Szaratov, Kurszk és Belgorod megye, valamint a Krasznodari terület felett. Rogyion Mirosnyik, az orosz külügyminisztériumnak „a kijevi rezsim bűncselekményei” ügyében illetékes nagykövete pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ukrán fél az első negyedévben legkevesebb 22 ezer lövedéket lőtt ki polgári objektumokra orosz területen, 201 civil halálát okozva, 721 civilt pedig megsebesítve. A sérültek között 59, a halottak között pedig 11 gyerek volt. A legfiatalabb halott gyermek mindössze négy hónapos volt.

Mirosnyik szerint a Belgorod megye területére mért csapások száma az év eleje óta másfélszeresére emelkedett.

Közölte, hogy az orosz Nyomozó Bizottság több mint 4500 büntetőeljárást indított ukrán „fegyveresek” és vezetőik által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban, amelyek közül 980 került a végrehajtás szakaszába. Elmondta, hogy eddig az orosz bíróságok 215 büntetőügyben 310 személy ellen hoztak ítéletet, közülük 87-en a „nacionalista” Azov alakulatban szolgáltak. A nagykövet szerint egyértelmű és közvetlen az összefüggés az ukrán harctéri vereségek és a hadviselés tiltott formáinak és módszereinek alkalmazása között. Kifogásolta, hogy a Nyugat ezek fölött szemet huny.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal