POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.18.

Be akarják tiltani a dohányzást a britek

A ma 14 évesek már nem juthatnak legálisan cigarettához.

Betiltanák a dohányzást az Egyesült Királyságban. Egy törvénytervezet szerint azok, akik 2009 után születtek, legálisan már nem vehetnének dohányterméket, így idővel eltűnne a dohányzás az országból. A londoni parlament előzetesen elfogadta a javaslatot, még két körben kell támogatást szereznie a jogszabálynak. Ha elfogadják, ez lehet a világ legszigorúbb dohányzásellenes törvénye.

Elsöprő többséggel támogatta kedden a londoni parlament azt a határozatot, amivel az Egyesült Királyság betiltaná a dohánytermékek árusítását a 2009-ben és az utána születetteknek.

„Itt, az Egyesült Királyságban percenként egy kórházi eset a dohányzás emberi ára. A dohányzás a korai demencia egyik kockázati tényezője.

Vannak, akik egész hátralévő életükben oxigénhez kötve kénytelen élni” – vezette fel a tervezetet Victoria Atkins, a brit egészségügyi miniszter.

A hagyományos dohánytermékek és az elektromos cigaretták árusításának tilalmát Rishi Sunak miniszterelnök terjesztette elő tavaly ősszel. A tervezet szerint a 2009 január elseje után születettek számára tilos lesz dohányárut eladni, a most 14–15 éves britek így soha nem kerülnének olyan életkorba, hogy legálisan vegyenek cigarettát. A tervezet fontos része, hogy a tiltás nem csak a hagyományos dohánytermékekre, hanem az  elektromos cigarettákat is vonatkozna. Ezek ugyanis a fiatalok körében lényegesen népszerűbbek, mint a hagyományos füstölés.

„Az e-cigaretták eladása nagyon megugrott, ez pedig szerintem igen veszélyes. Tudom, hogy a lányom barátai szerint menő, és szerintem sokan a cigire is épp így szoktunk rá”

– mondta egy brit édesanya. A gyermekgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy a fejlődésben lévő fiatalok tüdejét, szívét és agyműködését is veszélyeztetheti az elektromos cigarettázás.

Az e-cigarettázás része a fiatalok kultúrájának. Mindenki e-cigizik mostanság. Szóval egy eszköz, amit azért találtak ki, hogy az emberek leszokjanak a dohányzásról, most egyszerűen közvetlen függőséget okoz” – mondta egy londoni lakos.

A dohánytermékek árusításának tiltása azokra nem vonatkozik, akik 2009 előtt születtek, vagyis

a nagykorúak továbbra is belátásuk szerint vásárolhatnak majd hagyományos és elektromos cigarettát.

A brit parlament döntésének ugyanakkor ellenzői is akadnak.

A tiltás soha nem volt megoldás semmire. A mentolos cigarettákat is betiltották, de az emberek becsempészik más országokból” – mondta egy dohányüzlet tulajdonosa.

A törvény egyelőre nem lépett hatályba: a Lordok Házának is döntenie kell róla, majd harmadik olvasat után ismét szavaz a tervezetről az angol alsóház. A siker azonban szinte biztos, ugyanis

az előterjesztő jobboldal jelentős része mellett a baloldali Munkáspárt teljes egésze is támogatja a javaslatot.

Sunak  miniszterelnök a brit egészségügyi minisztérium adatait idézve elmondta: a brit dohányosok négyötöde húszéves kora előtt szokik rá a dohányzásra, és legtöbbjük élete végéig nem tud leszokni róla.

Hozzátette: Nagy-Britanniában a dohányzás okozza a legtöbb megelőzhető halálozást, a daganatos megbetegedések negyede, és csak Angliában évente 64 ezer haláleset köthető közvetlenül a dohányzáshoz.

Ez óriási nyomást gyakorol a brit állami egészségügyi szolgálatra (NHS); a brit kórházakba csaknem minden percben bekerül egy-egy olyan páciens, akinek betegségét a dohányzás okozta, és a háziorvosi rendelőkben havonta 75 ezren kérnek vizsgálati időpontot szintén dohányzás miatt kialakuló panaszokkal – mondta kongresszusi beszédében a brit miniszterelnök.

Rishi Sunak szerint mindez évente 17 milliárd font (7640 milliárd forint) többletköltséggel terheli a brit gazdaságot.

A miniszterelnök felidézte azt a tavalyi szakértői előrejelzést, amely szerint kormányzati cselekvés nélkül 2030-ig csaknem félmillióan halnak meg dohányzás okozta betegségekben Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint csaknem ötven éve folyamatosan csökken a dohányosok aránya a 16 évnél idősebb korosztályokban. Az ONS kimutatása szerint 1975-ben a britek fele rendszeresen dohányzott, ez az arány azonban jelenleg már nem éri el a 20 százalékot.

A készülő törvény Sunak ismertetése szerint büntetendő cselekménnyé nyilvánítja dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek.

A tervezett jogszabály rögzíti a 2009-es kiinduló születési időpontot, így gyakorlatilag minden évben egy-egy évvel növekszik azoknak az alsó korhatára, akik nem juthatnak legálisan dohánytermékhez.

Ennek alapján a most 14 éves korosztály soha nem kerül olyan életkorba, amikor törvényesen dohányárut vehet,

tekintettel arra, hogy már a jelenlegi – kormányrendeleti szintű – szabályozás alapján is csak 18 éven felülieknek lehet kiszolgálni dohánytermékeket.

Ezzel el lehet érni, hogy 2040-re a fiatalkorúak és a fiatal felnőttek korosztályában gyakorlatilag megszűnjön a dohányzás

– mondta kongresszusi felszólalásában a brit kormányfő.

Torinóban legalább öt méter távolságot kell tartaniuk a szabadban dohányzóknak a nem dohányzóktól – ismertette Stefano Lo Russo polgármester kedden.

„Arról van szó, hogy tiszteljük azokat, akik nem dohányoznak, és bizonyos módon arról is, hogy elősegítsük a tisztelet kultúráját” – mondta a baloldali olasz Demokrata Párt (PD) politikusa.

A szabályszegőket 100 eurós (mintegy 40 ezer forint) bírság fenyegeti. A tilalom egyebek között cigarettákra, szivarokra, pipákra, dohányhevítő készülékekre és elektromos cigarettákra is kiterjed. Mások közelében csak akkor lehet dohányozni, amennyiben ők kifejezetten hozzájárulnak ehhez. Mindemellett terhes nők és gyermekek közelében szigorúan tilos.

Torino nem az első olasz nagyváros, ahol korlátozzák a szabadtéri dohányzást. Milánóban például 2021-ben tiltották be a dohányzást a buszmegállókban, taxidrosztokon, stadionokban, parkokban és a temetőkben.

Olaszországban 2003 óta tiltják a dohányzást a középületekben, éttermekben, bárokban, irodákban, szórakozóhelyeken és szállodákban, amennyiben nincs egy külön erre a célra kijelölt hely, vagy szellőztetőrendszer kiépítve. A tilalom megsértői 27 eurós bírságra számíthatnak, amennyiben azonban gyermekek vagy várandós nők közelében gyújtottak rá, akkor már 600 eurós bírsággal kell számolniuk.

Franciaország az eldobható elektromos cigaretták betiltását tervezi – jelentette be Élisabeth Borne francia miniszterelnök az RTL rádiócsatorna vasárnapi műsorában.

„Nagyon fontos közegészségügyi kérdésről van szó” – hangsúlyozta Borne, hozzátéve, hogy a francia kormány országos dohányzásellenes program létrehozásán dolgozik, mivel a cigaretták és más dohánytermékek fogyasztása következtében évente 75 ezer ember hal meg Franciaországban.

Az úgynevezett „füstmentes” elektromos cigaretták használata olyan szokásokat alakíthat ki a fiatalok körében, amelyek dohány- és nikotinfüggőséghez vezethetnek – tette hozzá a francia kormányfő.

Ugyanakkor a kabinet nem tervezi a dohánytermékek adókulcsának további emelését jövőre, miután idén már meghozták ezt a döntést – szögezte le a miniszterelnök.

Emmanuel Macron francia elnök 2021-ben tervet mutatott be a franciaországi dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkentése érdekében. Azt ígérte, hogy megnövelik a füstmentes helyiségek és mindazon létesítmények számát, ahol tilos lesz a dohányzás, illetve 2030-ig minden 20 évesnél fiatalabb franciát leszoktatnak a dohányzásról.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

borsonline.hu

Kínos baki a TV2 forgatásán: Marics Peti olyat hibázott, hogy még a játékot is félbe kellett szakítani

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

travelo.hu

Meztelen túrázókkal találkozhatsz ezen a túraútvonalon

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való