POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.23.

Az oroszok két újabb települést foglaltak el

Az ukránok szerint ez nem igaz, csak dúl a háború...

Sikerekről számolt be a Donyeck megyei fronton az orosz hadvezetés hétfőn. Moszkva szerint csapataiknak az elmúlt két nap során két ukrán falut is sikerült elfoglalniuk. Az ukrán haderők parancsnoksága ezt tagadta. Közben az ukrán elnök arra kérte amerikai szövetségeseit, hogy minél hamarabb véglegesítsék a fegyvertámogatásokról szóló döntést.

Tüzérségi tűzzel próbálják visszatartani az ukránok a Harkiv megyei Kupjanszknál támadó orosz csapatokat. A katonák abban bíznak, hogy hamarosan már nem kell spórolniuk a lőszerrel. A legtöbben vegyes érzelmekkel fogadták, hogy az amerikai képviselőházban megszavazták a további fegyvertámogatásokat.

„Nem vagyok optimista, de örülök az amerikai fegyvereknek. Lesz mivel visszalőnünk, ami nagyon jó dolog”

– mondta egy ukrán katona.

Sokan úgy gondolják, hogy a segítségnek már régen meg kellett volna érkeznie.

„Ha korábban megszavazták volna a segélycsomagot, akkor talán vissza tudtunk volna foglalni néhány területet. A szűkös készleteinkkel így is megpróbáltuk, de ha meg lett volna az amerikai támogatás, az drámai különbséget jelentett volna” – mondta egy másik katona.

A megszavazott amerikai támogatás esélyt ad Ukrajnának arra, hogy győzzön a háborúban.

Erről az amerikai NBC hírtelevíziónak beszélt az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij azt mondta: a jövőben semmilyen késedelem nem engedhető meg a fegyverszállításokban.

Akkor lesz esélyünk a győzelemre, ha Ukrajna valóban megkapja azt a fegyverrendszereket, amelyre nagy szüksége van, amelyre katonák ezreinek van nagy szüksége. És ezt a támogatást nem szabad csak úgy szétosztani mindenfelé, hanem kézzelfogható fegyverrendszerekre kell fordítani” – fogalmazott az ukrán elnök.

A moszkvai álláspont szerint az Egyesült Államok nem Ukrajnát, hanem a korrupt ukrán vezetőket támogatja,

akik hajlandók lennének az utolsó ukránig folytatni a háborút.

„Az Egyesült Államok támogatása nem fog változást hozni a harctéren. A különleges katonai hadműveletben résztvevő orosz fegyveres erők egyre jobb helyzetbe kerülnek a fronton. Az erőviszonyok mindenki számára világosak” – mondta a Kreml szóvivője.

Az orosz védelmi minisztérium hétfői jelentése szerint csapataiknak az elmúlt két napban két Donyeck megyei települést is sikerült elfoglalniuk. Az ukrán hadvezetés ugyanakkor tagadta, hogy elvesztették volna a Bogdanivka és Novomihalivka falu feletti irányítást.

Közben az ukrán hatóságok szerint hétfő délután egy orosz légicsapás következtében összeomlott a harkivi televízió adótornya. Halálos áldozatokról nem adtak hírt, de az adásban rendszeres megszakadások alakultak ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon megbeszélést folytatott hétfőn amerikai hivatali kollégájával, Joe Bidennel, miután az Egyesült Államok képviselőháza elfogadta a Kijevnek nyújtandó újabb katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot. Erről az ukrán államfő tájékoztatott.

Zelenszkij közlése szerint megbeszélték az amerikai katonai segélycsomag tartalmát, Biden pedig biztosította őt arról, hogy a törvényjavaslatot a szenátus jóváhagyása után azonnal aláírja.

Az (amerikai) elnök biztosított arról, hogy a csomagot hamarosan jóváhagyják, és ez egy jelentős támogatás lesz, amely megerősíti légvédelmünket, valamint nagy hatótávolságú és tüzérségi képességeinket” – fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok elnökének Ukrajna iránti megingathatatlan támogatásáért. Méltatta a törvényjavaslat kétpárti támogatását, valamint Mike Johnson házelnök és Hakeem Jeffries képviselőházi kisebbségi vezető személyes hozzájárulását annak elfogadásához. „A képviselőház azon döntése, amely engedélyezi a befagyasztott orosz vagyon elkobzását, szintén erőteljes jelzés minden partnerünk számára” – jegyezte meg az ukrán államfő.

Zelenszkij kitért arra, hogy Oroszország „légi terrort” alkalmaz Ukrajna ellen több ezer rakétával, drónnal és bombával, és tájékoztatta Bident arról, hogy percekkel korábban mért az orosz hadsereg légicsapást a harkivi tévétoronyra. Az ukrán elnök tájékoztatása szerint ezenfelül megvitatták a kétoldalú biztonsági megállapodással kapcsolatos munkájukat és a közelgő svájci békecsúcs előkészületeit is.

Az orosz hadsereg a fronton kedvezőbb pozíciókat foglal el, és a Kijevnek nyújtott amerikai segítség ezen nem fog változtatni – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Egészében véve elmondható, hogy a dinamika most már mindenki számára teljesen világos. Az (Ukrajna számára) elkülönített (amerikai) pénz, a fegyverek, amelyeket ezért a pénzért le fognak szállítani, nem fognak változást eredményezni ebben a dinamikában” – hangoztatta.

Peszkov szerint a további pénzek átutalása magának Ukrajnának is nagyobb veszteségeket fog okozni.

Tisztában vagyunk vele, hogy ennek a pénznek a nagy része valamilyen formában magában Amerikában marad. Amerika gazdagabb lesz, és további osztalékokat fog keresni, így nyújtva segélyt Ukrajnának” – mondta a szóvivő.

Peszkov kitért az orosz vagyon lefoglalásáról rendelkező amerikai törvényjavaslatra. Kijelentette, hogy a kisajátítás nem tekinthető legitim intézkedésnek. Az elnöki sajtótitkár orosz ellenintézkedéseket és jogi eljárásokat helyezett kilátásba.

Az európai gazdasági büntetőintézkedésekről szólva azt mondta, hogy Oroszország nem visel rózsaszín szemüveget, és arra számít, hogy a Nyugat szankciógyakorlatai folytatódnak majd. Elmondta, hogy Moszkva megpróbálja a minimumra csökkenteni az ilyen döntések következményeit, és a nemzeti érdekeinek megfelelően fog cselekedni.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Rosszija 24 televíziós hírcsatorna műsorában hangot adott annak a véleményének, miszerint Washingtonnak az elmúlt időszakban azért volt szüksége a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről elnevezett békeformula körüli narratíva fenntartására, hogy elterelje a figyelmet a Kijev „terrorista” tevékenységét támogató újabb segélycsomagról. Mint mondta, a témát annak érdekében forgatták a köztudatban, hogy azt a benyomást keltsék: Oroszország nem hajlandó véget vetni a konfliktusnak, miközben a Nyugat kész a békés megoldásra.

A helyzet ennek pontosan az ellenkezője: Oroszország soha nem zárkózott el tárgyalásoktól. Éppen a kijevi rezsim kérésére egyezett bele 2022-ben ezekbe a tárgyalásokba. Oroszország reálisan értékeli a helyzetet, tisztában van vele, hogy mi áll a béke álformuláiról szóló tárgyalások mögött, és nem engedi, hogy bevonják ezekbe a produkciókba” – tette hozzá Marija Zaharova.

Az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagból mintegy 50 milliárd dollárt az Oroszországgal háborúban álló ország védelmére szánnak – közölte vasárnap Denisz Smihal ukrán kormányfő a Facebookon.

A miniszterelnök szerint mindez több fegyvert jelent Ukrajnának egyebek között több légvédelmi eszközzel és nagyobb hatótávolságú lövedékekkel.

A fennmaradó összeg egy részét, 7,8 milliárd dollárt az államháztartás támogatására szánják. További 1,57 milliárd dollárt gazdasági segélyként használnak fel, 400 millió dollárt pedig határvédelemre és aknamentesítésre fordítanak – részletezte Smihal.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a forrásokból pénzt szánnak a létfontosságú infrastruktúra helyreállítására is.

Oroszország az utóbbi időben fokozottan célozta Ukrajna energetikai létesítményeit, komoly károkat okozva.

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton demokrata párti és republikánus támogatással elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. Ebből az összegből 61 milliárd dollárt szánnak a kijevi vezetés támogatására. Az amerikai törvénytervezet még szenátusi jóváhagyásra vár.

Rossz nap (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) számára” – írta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X-en. „Az Egyesült Államok újfent igazolta globális vezető szerepét” – tette hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús bejelentést tett az Egyesült Államok

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Nem bántam meg, hogy ezt bevállaltam” – tangás címlapfotón Majka felesége, Majoros Hajni

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 4-5.: Meghatottság, öröm

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott