POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.19.

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

A Nézőpont Intézet felmérése.

Az európaiak többsége elégedetlen az Európai Unió (EU) fellépésével a migráció és az orosz-ukrán háború kérdésében – írta a Nézőpont Intézet elemzésében, amelyet az Európai Parlament (EP) megrendelésére készített Eurobarométer-kutatás alapján állított össze.

Az európaiak többsége a „háborúpárti fősodorral” szemben a békét tartja első számú prioritásnak a következő időszakban – összegezték a kutatási eredményeket. Az Eurobarométer eredményei alapján nagy igény mutatkozik arra, hogy fordulat történjen Brüsszelben – emelték ki.

Arra a kérdésre, hogy mennyire elégedettek vagy elégedetlenek az EU válságkezelésével különböző területeken, szinte minden ügynél a többség elégedetlenségének adott hangot – írták.

A polgárok 71 százaléka elégedetlen a migráció, 58 százaléka pedig az orosz-ukrán háború kezelésével

– emelték ki. Hozzátették, hogy nagy arányban vannak – a megkérdezettek 61 százaléka –, akik csalódottak a sokat hangoztatott klímaváltozás elleni fellépés kapcsán.

A korábban közös adósság nélkül működő EU-nak a gazdasági és pénzügyi helyzetmenedzselését illetően 58 százalék elégedetlen – ismertették a további adatokat.

Az Eurobarométer-kutatásban azt is felmérték, hogy az európaiak mit várnak az új EP-től. A válaszok pedig egyértelműek: a jelenlegi háborúpárti álláspont helyett a béke védelmét – emelte ki a Nézőpont Intézet. Azt írták, az európaiak 47 százaléka ezt várja az újonnan megválasztott EP-től a következő öt évben.

Az európai polgárok legnagyobb arányban a békét nevezték meg arra a kérdésre válaszolva, hogy az új EP-nek mely értékeket kell kiemelten védelmeznie a következő öt évben

– közölték. Ezt követi a demokrácia, amelyet 33 százalék jelölt meg, valamint a szólás- és gondolatszabadság védelme, amelyet pedig 21 százalék.

A jogállamiságot „az évek óta tartó, európai szintű boszorkányüldözések ellenére” 20 százalék választotta – hívta fel a figyelmet a Nézőpont Intézet, megjegyezve, hogy ezt feleannyian sem jelölték meg, mint a békét. A közlemény arra is kitér, hogy az EP 2024. évi tavaszi Eurobarométer-kutatásának személyes megkérdezésen alapuló adatfelvételei február-márciusban készültek.

Mivel Európa vezetői továbbra is háborúpárti álláspontot követnek, első és legfontosabb prioritás marad számunkra Magyarország békéjének és biztonságának szavatolása – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Orbán Balázs az informális európai uniós csúcstalálkozó zárónapján magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, Európa vezetői közül egyre többen, a frontvonalról érkező hírek ellenére, háborúpárti álláspontot követnek, és még több fegyvert, még több katonai támogatást akarnak nyújtani Ukrajnának.

Magyarország továbbra is egyedül van békepárti álláspontjával. Az orosz-ukrán konfliktusnak nincs katonai megoldása – mondta. „Minél előbb a tárgyalóasztalok mellé tudunk ülni, annál több életet tudunk megmenteni, és annál előbb tudjuk minimalizálni a harmadik világháború kitörésének kockázatát” – fogalmazott.

Amíg ez a stratégiai irányváltás nem történik meg a többi ország részéről, addig az első és legfontosabb prioritás marad Magyarország békéjének és biztonságának szavatolása

– szögezte le.

„Ezt úgy látjuk megvalósíthatónak, hogy minden háborús készülődésből kimaradunk, továbbra is nemet mondunk a fegyverszállításra, és nem engedjük, hogy az uniós katonai támogatást érintő döntésekben bármilyen módon is magyar részvétel történjen. A magyar nemzeti prioritások mentén nem veszünk részt azokban az együttműködésekben, amik nem szolgálják hazánk érdekét. Biztosítjuk, hogy Magyarország semmilyen módon ne tudjon olyan színben feltűnni a világ vagy a háborút viselő felek színe előtt, mintha a konfliktus részese lenne” – fogalmazott.

Szavai szerint a következő esély a június 9-i európai parlamenti választás, ugyanis ha egy új összetételű Európai Parlament jön létre, új intézményi vezetés van Európában, meglesz az esély arra, hogy egy kevésbé „háborús héjákból” álló brüsszeli bürokrácia jöjjön létre, és a békepárti elképzeléseknek és javaslatoknak is több tere legyen Brüsszelben – emelte ki.

A miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette:

remények szerint az új összetételű Európai Parlament nyomást tud majd helyezni az új összetételű Európai Bizottságra,

hogy egyebek mellett ne Ukrajna oldalára álljon az európai gazdákkal szemben, hanem az európai gazdákat védje meg az ukrán gabonától.

Kiemelte, az elmúlt öt év rossz brüsszeli vezetésének az a legsúlyosabb következménye, hogy az öt évvel ezelőtti helyzethez képest Európa versenyképessége radikálisan romlott. Ezt mindenképpen meg kell állítani, ezért a versenyképességi fordulat végrehajtása a július elsejétől fél éven át tartó magyar uniós tanácsi elnökség egyik legfontosabb prioritása lesz – tette hozzá nyilatkozatában Orbán Balázs.

Európa nem a globális körülmények, hanem a vezetése miatt gyenge – fejtette ki a miniszterelnök politikai igazgatója a brüsszeli uniós csúcson. Orbán Balázs hangsúlyozta: a magyar elnökség prioritása lesz, hogy megfordítsa a jelenlegi kedvezőtlen helyzetet. Ez volt az utolsó csúcs a júniusi európai parlamenti választás előtt. Szakértők szerint az uniós politika vélhetően átalakul június 9-e után, a magyar soros elnökség pedig kiváló lehetőséget jelent arra, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon Magyarország álláspontja.

Sorra érkeztek az állam-és kormányfők – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – csütörtök délelőtt az Európai Tanács ülésére, amely egy munkavacsorával már szerda este elkezdődött. Az uniós vezetők az éjszakába nyúlóan tanácskoztak.

Bár eredetileg az unió gazdasági helyzetéről és versenyképességéről egyeztettek volna, az Izrael elleni, múlt hétvégi iráni támadás és az ukrajnai hadszíntéri helyzet átírta a forgatókönyvet, és ismét a külpolitika került fókuszba.

Az uniós tagállamok vezetői egyetértenek abban, hogy meg kell erősíteni Ukrajna védelmét

– mondta az ülés után az Európai Tanács elnöke. Charles Michel hangsúlyozta: sürgősen biztosítani kell a légvédelmi eszközöket, így például tüzérségi lőszereket és rakétákat is Ukrajna számára.

„Nagyon fontos, hogy teljesítsük Ukrajnának tett ígéreteinket, minden érdekelt fél, minden szereplő mindent megtesz a felgyorsítás, a további erőfeszítések érdekében. Tudjuk, hogy nagyon rövid időn belül növeltük a védelmi képességeinket a gyártási kapacitások terén, de ez nem elég. Arra is törekszünk, hogy minél több készletet használjunk, amelyek rendelkezésre állnak, különösen a légvédelmi rendszerek területén” – fejtette ki az Európai Tanács elnöke.

Háttérbe szorultak a gazdasági kérdések

A tanácskozás második napján elsősorban gazdasági témák kerültek napirendre. A versenyképesség kérdéséről is tárgyaltak az uniós vezetők. Megvitatták azt az egységes piac jövőjéről szóló, 150 oldalas jelentést, amit az Európai Tanács rendelt meg még tavaly. Az Enrico Letta korábbi olasz kormányfő által készített dokumentum szerint

a jelenlegi feltételek mellett az unió nem tud lépést tartani a versenytársaival. Jelenleg az EU a harmadik helyre szorult a gazdasági rangsorban, az Egyesült Államok és Kína mögött.

„Az elmúlt öt év rossz brüsszeli vezetésének az a legsúlyosabb következménye, hogy az öt évvel ezelőtti helyzethez képest is Európa versenyképessége radikálisan romlott, és jelentős a hanyatlás” – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs kiemelte: Európa nem a globális körülmények, hanem a vezetése miatt gyenge. Hozzátette: a magyar elnökség prioritása lesz, hogy megfordítsa a jelenlegi kedvezőtlen helyzetet.

„Valójában az európai versenyképesség nem azért gyenge, mert a globális körülmények erre kényszerítenek minket, hanem mert mi magunk, a brüsszeli vezetés ilyen helyzetbe kormányozott minket. Tehát olyan szabályokat fogadott el, olyan bürokratikus akadályokat alakított ki, például egy olyan zöldátmenetet erőltetett át, amely kifejezetten ellentétes az európai gazdálkodók és az európai vállalkozások érdekeivel” – mondta Orbán Balázs.

Az uniós vezetők utoljára találkoztak a júniusi EP-választás előtt.

Szakértők szerint az európai uniós politika vélhetően átalakul június 9-e után, a magyar soros elnökség pedig kiváló lehetőséget jelent arra, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon Magyarország álláspontja, legyen szó a migráció vagy a háború kérdéseiről.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A csernobili atomsugárzás ellenére sem törölték a május elsejei programokat a magyar kommunisták

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

life.hu

Tragédiába fulladt az esküvő: 80 vendéget szállítottak kórházba, sokukat eszméletlen állapotban

vg.hu

Adios: gyanús spanyol csomagokra csapott le a NAV Ferihegyen

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

travelo.hu

A világ egyik legszebb túrája a híres, két sziklafal közé szorult kőtömbre vezet

ripost.hu

Vasvári Vivien szívfacsaró üzenettel vallott szerelmet a férjének

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak