POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.05.

Az árstopot is támadják Brüsszelben

Beindultak a külföldi élelmiszerláncok.

Brüsszeli és hazai piacról származó információink szerint az összes magyar nemzetközi hátterű élelmiszerkereskedelmi lánc kifogásolta az Európai Bizottságnál a kereskedelmi adó mellett a már kivezetett árstop intézkedést az Országos Kereskedelmi Szövetségen keresztül -írta meg a Magyar Nemzet.

 

Spar, élelmiszerlánc

Illusztráció Fotó: MTVA/Róka László

Azt már lehet tudni, hogy a Spar és a magyar cég osztrák leányvállalatának közlése szerint a többi hazai multi is kifogásolta az Európai Bizottság (EB) előtt a kiskereskedelmi adószabályozást, az viszont újdonság, hogy ezen felül, brüsszeli és hazai döntéshozói berkekből származó információink szerint a már kivezetett árstop szabályozást is kifogásolták. Ebben a témakörben kerestük néhány hete az EuroCommerce uniós kereskedelmi érdekvédelmi szervezetet és a hazai multi láncokat is, ám válaszukban kikerülték a témát. A hazai cégek az  Országos Kereskedelmi Szövetségen (OKSZ) keresztül válaszoltak, aminek az volt a lényege, hogy az OKSZ „a magyar gazdaságpolitika döntéshozóit, a kormányzati szerveket tartja elsődleges szakmai partnereinek a felmerülő kérdések egyeztetésében”. Valamivel több mint egy hete az OKSZ-nél konkrétan is rákérdeztünk arra, hogy megtámadták-e az árstopot Brüsszelben, de erre a kérdésre azóta sem válaszolt a szervezet. Az is nyitott kérdés marad, hogy az OKSZ csak a hat magyar nemzetközi hátterű céget képviseli-e az ügyben, vagy a teljes tagságot.

Azt sem lehet pontosan tudni, hogy a cégek mit kifogásoltak, ugyanis ezeket az EB meglehetősen bizalmasan kezeli. Így nem tudni azt sem, hogy a hazai cégek szerint okozott-e – és ha igen, mekkora összegű – kárt nekik a szabályozás.

Meglepő turbulencia alakulhat ki ezzel a kiskereskedelmi piacon, hiszen továbbra sincs szó a kereskedelmet érintő sávos adó kivezetéséről, továbbá a hírek arról szólnak, hogy a hazai piacot egy új befektető (az orosz hátterű Mere) igyekszik feltörni. Emiatt a hazai multiknak most valós párbeszédet kellene folytatniuk a hazai gazdasági döntéshozó szervezetekkel, de vélhetően addig erre nem kerül sor, amíg a viszályt nem tisztázzák.

Ugyancsak a levegőben lóg, hogy a magyar kormány jogi útra tereli-e a Spar Ausztria vezetőjének, Hans K. Reisch-nek azt a kijelentését, hogy a hazai kisajátítástól félve szervezi át hazai érdekeltségének tulajdonosi szerkezetét. Több gazdasági területért felelős kormánytag jelezte, hogy a kijelentéseket alá is kell támasztani, márpedig erre nem került sor, így az elhangzottak egyszerű álhírként értékelhetők.

Ahogy azt a Magyar Nemzet is megírta, a Spar 2022-es tetemes vesztesége erősen kilóg a sorból, a legnagyobb hazai kereskedelmi láncok közül hárman is (a kereskedelmi adó ellenére is) hatalmas nyereséget mutattak ki, ketten pedig az árbevételükhöz képest minimális veszteséget. Vagyis a Spar itteni működéséből sem feltétlenül következne a 13,1 milliárd forint mínusz. 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak értékelte a Spar körül kipattant botrányt. Nagy Márton úgy látja, az osztrák cég vezetőjének megjegyzései álhírek, amelyek alááshatják a befektetők bizalmát Magyarország felé. Sejti azonban, hogy mi húzódhat meg az ügy hátterében.

A miniszter úgy látja, hogy az egész ügy robbanópontja a hétvégi interjú volt, amelyet Hans Reisch Spar-vezér adott. Azzal ugyanis „egyrészt álhír terjesztésébe kezdett, másrészt olyan hangnemet ütött meg, ami nem illő” – fogalmazott Nagy Márton.

Abban nincs semmi ördögtől való, ha valaki a kormány egyik adónemét megtámadja. Az unióban vagyunk, lehet az európai bírósághoz fordulni. Bár jelezném, hogy a kritizált kiskereskedelmi különadót az uniós igazságszolgáltatás egyszer már jóváhagyta

– jegyezte meg a miniszter. 

Az viszont nem járja, hogy Reisch úr nem alátámasztott híresztelésbe kezd arról, hogy Magyarország nem befektetőbarát. Az általa tett pejoratív megjegyzések ugyanis alkalmasak arra, hogy csökkentsék a befektetők bizalmát Magyarország irányában. Ez már nem megfelelő, üzleti szempontból sem, ezért ezt kikérjük magunknak

– szögezte le a miniszter, aki kiemelte: a valóság ezzel szemben az, hogy Magyarországra ömlik a nyugati és keleti FDI, azaz a külföldi működő tőke, sorra indulnak a beruházások. Szerinte a kialakult helyzetet azért is kell tisztázni, mert álhírről van szó.

Ezek álhírek, és nem kívánom részleteiben kommentálni, hogy az osztrák Spar vezérigazgatója a magyar állam, a magyar kormány befektetői politikáját próbálja meg rombolni

– jelezte a miniszter, aki szerint ez nem üzleti, hanem politikai ügy.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy részben érti, mi lehetett a kirohanás mögött: Ausztriában ősszel választásokat tartanak, a kampányba pedig szeretik belekeverni Magyarországot. – Ennek szól ez az egész, az osztrákok választásra készülnek – részletezte Nagy Márton.

A minisztert megkérdezték arról is, hogy vajon eladó-e a Spar Magyarország, mire ő azt válaszolta, hogy ez az üzleti szféra kérdése, és a kormánynak semmi köze hozzá.

origo.hu

Nem kell harakiriznünk - nincs dráma a magyar válogatottnál a vereség után

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

borsonline.hu

Ez már a vég, Hamilton csapattársa kimondta azt, amit eddig senki nem mert

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

hirtv.hu

Ismét 60-70 ezer ember előtt léphet fel Azahriah

ripost.hu

Folyton csúfolják az anyát, milyen ebédet csomagol a gyerekeinek: itt a szívfájdító igazság

mindmegette.hu

Gáztepsiben sül ez a meggyes kevert sütemény: az egész család ebből falatozik majd

ripost.hu

Túlment egy határon: szégyellheti magát a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

ripost.hu

Nem erre számítottunk: Kőgazdag Csabi végre válaszolt Jákob Zolinak

ripost.hu

Ez kínos! Egy pesti étteremben találkozhatott Szoboszlai jelenlegi és volt barátnője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Így rajzolták meg a trianoni Magyarország maradék területét

POLITIK

Orbán Viktor: Nem leszünk feláldozható vazallusok a nagyhatalmak sakktábláján

POLITIK

Honnan volt sok százmilliója Magyar Péternek?

POLITIK

A piramisjáték főszereplője Magyar Péter belső munkatársa: mindenhová követi a Főnököt