POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.12.

Ismét előkerül Szabó Tímea pártfinanszírozása és a kokainbotrány?

Leporolhatják a nyomozás aktáit.

Nemcsak a III. kerületben kirobbant kenőpénzes bűnügy, hanem a Szabó Tímea kampányfinanszírozását érintő kokainbotrány miatt is fájhat még a baloldal feje. A hatóság ugyan a drogkereskedelemmel kapcsolatos nyomozást megszüntette, ám az ahhoz köthető pénzmosási szálban még mindig tarthat a vizsgálódás - írja a Magyar Nemzet.

Még nem lélegezhet fel teljesen a baloldal a Szabó Tímea 2022-es kampányfinanszírozásával kapcsolatban kirobbant botrány ügyében.

 

Emlékezetes, az Anonymous álarcos alak által pár éve kiszivárogtatott, majd a hatóságnak is átadott felvételek egy részén az hallható, amint a nemrég kirobbant óbudai korrupciós botrányhoz köthető társaság egyik tagja ismerősének elárulja: kokainbizniszből származó pénzből is finanszírozhatták Szabó Tímea párbeszédes politikus 2022-es kampányát.

„Van nálam annyi pénz, hogy ezeket ki tudom, amiket, ugye megy most pont a kampány és ez emészti fel a pénzeket. Ugye csináljuk a Szabó Timinek a kampányát, és azért ott, tudod, szórólapok vannak, újságok, f…szom, minden. (…) Azért tudod, hogy ebben az időszakban kicsit turbulensebb” – hangzott el a felvételen, amin arról is szó esett, hogy honnan, miként érkeznek a kampányfinanszírozáshoz is felhasználható források.

A beszélgetés egyik szereplője ugyanis elmondta, hogy Marbelláról jön a pénz, ám az összegek utaztatása nem egyszerű. Az is kiderült, hogy „kanyaronként” 300-400 millió forintot tudnak behozni az országba.

Ezek után a pénz eredete kerül szóba:

Remélem, nem ilyen drog, vagy akármi cucc – tette fel egyikük a kérdést, amire az volt a válasz, hogy „ne reménykedjél”, majd elhangzott: „nem fegyver az biztos, (…) szerintem kokain”. – Tömbben hozzák be, kilószámra hajóval…

A fentiek miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2022 tavaszán kábítószer-kereskedelem és pénzmosás gyanújával indított eljárást. Úgy tudjuk, egyik nyomozás sincs már a rendőrségen: előbbi ügyet megszüntették, utóbbi eljárás aktái viszont elképzelhető, hogy más szervezetnél landoltak. Éppen ezért kérdéseket tett fel a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), valamint az ügyészségnek is. Amint válaszolnak, frissítik cikküket.

Rejtett kamerás felvétel buktatta le a baloldal háttéremberét

Megjegyzendő, hogy a kokainbizniszen kívül még több más üzlet, illetve azokhoz köthető személyek neve is elhangzott a hanganyagon. Közéjük tartozott az a P. Gábor, aki a baloldal egyik fontos háttérembere és akit a III. kerületi kenőpénzes bűnügyhöz is kötnek.

Ismert, múlt héten a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) négy embert vett őrizetbe a III. kerületi önkormányzatot is érintő ügyben. Közülük a bíróság három személyt le is tartóztatott, egy ember pedig bűnügyi felügyeletbe került.

A gyanúsítások fiktív szerződésekről és korrupcióról szólnak. A nyomozó ügyészek a Magyar Hírlap értesülése szerint a DK-s vezetésű óbudai önkormányzatnál is házkutatást tartottak, amit a kerület baloldali vezetése el is ismert. Ők azt állítják: önkormányzati dolgozó nincs a gyanúsítottak között.

 

A KNYF vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt ehhez az ügyhöz kapcsolódóan már évek óta vizsgálódik. 

A nyomozást ebben az ügyben is segíthették az álarcos alak által közzétett felvételek, melyek közül a legerősebb, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számol el. 

A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

Noha az ügyben egyelőre csak az óbudai önkormányzat érintettsége vetődött fel, a botrány szálai elérhetnek több más baloldali kerületig is.

Nem válaszoltak az óbudai korrupciós botránnyal kapcsolatos kérdésekre az ellenzéki pártok. Noha a szerdán kirobbant, a baloldal fontos háttéremberéhez vezető bűnügyben egyelőre – a gyanú szerint – csak a III. kerület kapcsán vetődtek fel visszaélések, az ügy a korábban megjelent információk szerint több baloldali önkormányzathoz és politikushoz is elérhet. Az érintettek azonban egyelőre hallgatnak.

Hallgat az ellenzék az óbudai korrupciós botrányról. A Magyar Nemzet ugyanis több kérdést is intézett a napokban kirobbant bűnüggyel kapcsolatban a baloldali pártokhoz és önkormányzatokhoz, ám válasz eddig sehonnan nem érkezett.

Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerdán négy embert vett őrizetbe a III. kerületi önkormányzatot is érintő, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt zajló bűnügyben. A hatóság tájékoztatása szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A nyomozó ügyészség a négy személlyel korrupciós és gazdasági bűncselekmények gyanúját közölte – írta a főügyészség.

 

A szálak a baloldal háttéremberéhez vezethetnek

A hatóság munkatársai a Magyar Hírlap értesülése szerint a DK-s vezetésű óbudai önkormányzatnál is házkutatást tartottak.  

A lap úgy tudja, az eljárás összefüggésben állhat a 2022-es országgyűlési választás előtt kirobbant üggyel, ami pedig nem más, mint a III. kerületi korrupciós botrány, amiben a KNYF jó ideje nyomozást folytat. Az ügyben több név is előkerült a sajtóban, köztük a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor.

A férfiról tudható, hogy 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen, hiszen a kiszivárgott hanganyagokon P. Gábort úgy emlegették, hogy bármit el tud intézni az önkormányzatnál. P. lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott.

Vesztegetési pénz az autóban

P. Gáborral kapcsolatban Anonymous is több leleplező információt közölt pár éve, például azt a rejtett kamerás felvételt, amin látható, hogy vélhetően korrupciós pénzeket számol egy autóban. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

Napi kapcsolatban Varju Lászlóval?

Egy másik felvételen P. Gábor arról beszél, hogy napi szinten bejáratos a nemrég több bűncselekmény miatt is elítélt, ám lemondani nem hajlandó Varju Lászlóhoz, de szóba kerül az is, hogy P. Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból „osztottak vissza” nyolc lakást.

 

Kokainpénz a kampányban?

Anonymous később olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt igazolhatják, hogy P. Gábor tevékenyen részt vett Karácsony Gergely előválasztási kampányának szervezésében. A párt két akkori társelnöke Karácsony és Szabó Tímea volt, aki a III. kerületben képviselőjelöltként indult a parlamenti választásokon. Szabó kampányával kapcsolatban egy, szintén nyilvánosságra került hanganyagon azt ecsetelik, hogy azt kokainbizniszből származó pénzből is finanszírozhatják. Utóbbi ügyben nem a Központi Nyomozó Főügyészség, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik pénzmosás és kábítószer-kereskedelem gyanújával.

Érdemi válasz helyett mellébeszélés

Egyértelmű tehát, hogy a korrupciós botrány jócskán túlmutat a III. kerületi önkormányzaton, éppen ezért szerettünk volna tájékozódni az érintett baloldali pártoktól és önkormányzatoktól. Érdeklődtünk, hogy az MSZP-ben, a Párbeszédben és a DK-ban mit tudnak az ügy hátteréről, szereplőiről. Politikusaik és az önkormányzatok valamelyik dolgozója ismeri-e P. Gábort, és ha igen, milyen kapcsolatban álltak egymással. Válasz egyelőre senkitől nem érkezett.

Kiss László polgármester a Facebook-oldalán tegnap osztott meg egy bejegyzést, amiben politikai akciónak állította be a házkutatást. Állítása szerint az eljárás hivatali dolgozót, önkormányzati tisztségviselőt, illetve az intézményrendszerükben dolgozó munkatársukat nem érinti. Szabó Tímea a Magyar Nemzet videóstábjának is csak annyit mondott: semmit nem tud az óbudai botrányról, Gajda Péter kispesti polgármester pedig kreatív és szorgalmas emberként jellemezte P. Gábort, akiről nem tudja elképzelni, hogy bűncselekményt követett el. 

origo.hu

Itt a legújabb őrült brüsszeli terv: halálba küldenék az európai fiatalokat

ripost.hu

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

borsonline.hu

"24 vagyok, és három óra után költöztem össze a 60 éves pasimmal"

ripost.hu

Rengeteg rendőr és mentő lepte el a budapesti pláza környékét, nagy a baj

hirtv.hu

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

lakaskultura.hu

A mosógépet nem a vízkő teszi tönkre: durva, mi okozza a bajt

ripost.hu

Verőcei hajóbaleset: „Nem tudjuk felfogni” - megszólalt a gyászoló nagymama

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Itt az újabb botrány: Manuel most már a saját dalszövegeit is elfelejti

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Álhírek a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban

POLITIK

Mitől fut össze a nyál Soros szájában?

POLITIK

Oroszország űrfegyvert lőtt fel a múlt héten?

POLITIK

Válaszcsapással fenyegetik a franciákat az oroszok