POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.25.

Ők a moszkvai merénylet elkövetői

A vád halált okozó terrorcselekmény.

Dalerzson Mirzojev (30 éves), Szaidakrami Racsabalizod (30 éves), Samszidin Fariduni (25 éves) és Muhammadszobir Faizov (19 éves) előzetes letartóztatását május 22-ig rendelte el a Baszmannij kerületi bíróság, de ez meghosszabbítható addig, amíg el nem kezdődik a tárgyalásuk. 

A vád halált okozó terrorcselekmény elkövetése szervezett csoport tagjaként, amiért életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. 

Mirzojev, Racsabalizod és Fariduni elismerte bűnösségét.

A péntek este négy fegyveres által a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központnál végrehajtott mészárlásnak 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma pedig 182.

Moszkvában vasárnap megkezdődött a terrortámadás halálos áldozatainak azonosítási eljárása. Addig csak 62 halott kilétét sikerült megállapítani. Az eljárás egyes esetekben molekuláris genetikai szakértők munkáját is igényelheti, ami legalább két hetet vesz igénybe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte, hogy mind a négy támadót elfogták, amikor Ukrajna felé próbálták meg elhagyni Oroszországot. A terrorcselekménnyel kapcsolatban őrizetbe vettek még további hét embert, akiket eddig még nem neveztek meg.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Komszomolszkaja Pravda online kiadásában hétfőn megjelent publicisztikájában hangot adott álláspontjának, miszerint az Egyesült Államok a terrortámadással kapcsolatban megpróbálja tisztára mosni Ukrajnát, és az Iszlám Állam terrorszervezet emlegetésével próbálja önmagát és a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszerét fedezni, amelyet maga hozott létre.

Az Egyesült Államok nem lát bizonyítékot Ukrajna érintettségére a moszkvai terrortámadásban – reagált az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője az orosz kormányzati nyilatkozatokra, miközben amerikai kormányzati illetékesek a kialakult helyzet következményeit a hétvégén úgy értékelték, hogy nincs olyan fenyegetettség az Egyesült Államokra nézve, amely az oroszországi terrorakcióból ered.

Antony Blinken külügyminiszter szombaton közleményben határozottan elítélte a terrorcselekményt, és részvétet nyilvánított az áldozatok hozzátartozóinak.

Az amerikai külügyminisztérium régóta nem ajánlja az amerikai állampolgároknak az oroszországi utazást, az amerikai kormány négyfokú skáláján a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben, amit legutóbb 2023 szeptemberében vizsgáltak felül.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, a moszkvai eseményekről megjelent jelentések nyomán, pénteki első reagálásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai kormányzati szervek rendelkeztek információkkal egy Moszkvában készülő terrortámadásról. Adrienne Watson közölte, hogy ezeket megosztották az orosz hatóságokkal, követve a figyelmeztetési kötelezettségre vonatkozó politikát.

A Moszkvában működő amerikai nagykövetség a saját értesülések alapján már a hónap elején figyelmeztetést adott ki az orosz fővárosban tartózkodó amerikaiak számára, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati figyelmeztetéseket egy terrortámadás veszélyéről korábban úgy értékelte, hogy azok az orosz emberek megfélemlítésére vonatkozó kísérletek, és „nyílt zsarolásnak” nevezte az orosz társadalom destabilizálása érdekében.

A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete. A támadásban a legutóbbi hivatalos adatok szerint 137-en haltak meg, és a sebesültek száma 180 volt. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy Telegram-üzenetben.

A „gyalázatos és embertelen” oroszországi merénylet áldozataiért imádkozott Ferenc pápa a virágvasárnap a római Szent Péter téren bemutatott mise végén, Ukrajnában pedig a humanitárius katasztrófa szélesedése elkerülését szorgalmazta – jelentette Sárközy Júlia, az MTI tudósítója.

Ferenc pápa a misén nem olvasta fel előre megírt beszédét. Homília helyett rövid néma csendet tartott.

A mise végén mondta el az eredetileg délben várt rövid köszöntését, melyben békét sürgetett a világ konfliktus dúlta térségeiben.

Imájáról biztosított a Moszkva melletti terrortámadás áldozatai emlékére. Lelki békét és vigaszt kért az áldozatok családjai számára is. A pápa azt mondta, „az Úr váltsa meg a szívét mindazoknak, akik ezeket az embertelen cselekményeket kitervelik, megszervezik és végrehajtják”.

Az egyházfő közelségét fejezte ki a „mártír Ukrajnához” is. Hangoztatta, hogy az ország infrastruktúráját érő támadások, melyek miatt nincsen áramellátás, a humanitárius katasztrófahelyzet szélesedéséhez vezethetnek.

A szabadtéri misét a Szent Péter téren mutatták be: a szertartás a húsvéti hagyomány szerint körmenettel kezdődött. Jézus jeruzsálemi bevonulását idézve papok és világiak pálmaleveket és olajfaágakat tartottak kézben, melyeket a pápa megáldott. Az egyszerű és fonott pálmalevelek Sanremo városából érkeztek, az olajágak, ahogyan a Szent Péter teret és környékét díszítő olajfák is, a közeli Umbria és a távolabbi Puglia tartományból.

Az utóbbi hónapokban többször előfordult, hogy Ferenc pápa gyengélkedése miatt nem olvasta fel személyesen beszédét. Virágvasárnap azonban most először történt meg, és ez alkalommal munkatársa sem olvasta fel helyette a beszédet, ahogyan más esetekben korábban történt.

Ferenc pápa a szertartás végén pápamobillal körbejárta a Szent Péter teret. A Vatikán információi szerint 60 ezren hallgatták szavait, hívők és a húsvétra Rómába érkezett turisták. A tömeget szokás szerint biztonsági kapukon keresztül engedték át.

Az olasz fővárosban tovább erősítették a már eddig is kiemelt biztonsági intézkedéseket, egészen húsvéthétfőig. A belügyminiszter hétfőre hívott össze rendkívüli nemzetbiztonsági egyeztetést a hatósági szervek képviselőivel a moszkvai terrortámadás utáni helyzet elemzésére.

Oroszország-szerte a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen elkövetett terrortámadásra emlékeznek a vasárnapra meghirdetett nemzeti gyásznapon.

A péntek este négy fegyveres által végrehajtott mészárlásnak 133 halálos áldozata van, köztük 3 gyermek. A rendkívüli helyzetek minisztériumának frissített adatai szerint vasárnap reggelre 154-re nőtt a terrortámadás nyilvántartott sebesültjeinek száma.

Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója kijelentette, hogy előzetes adatok szerint szombat estére ötven halálos áldozatot azonosítottak. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy 107 sebesültet, köztük három gyermeket ápolnak kórházban, közülük 15-en válságos, 42-en pedig súlyos állapotban vannak.

Moszkvában szombaton több mintegy ötezer ember jelentkezett rendkívüli véradásra. Az orosz Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökség központja jövő szombatig ügyeletet tart az újonnan jelentkező önkéntesek számára.

A támadók által felgyújtott kulturális központban az oltás teljesen csak szombat este fejeződött be. A mentőalakulatok folytatják a romeltakarítást a tragédia biztonsági erők által körölzárt helyszínén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte, hogy mind a négy támadót élve fogták el, miközben Ukrajna irányában menekültek, és a terrorcselekménnyel kapcsolatban őrizetbe vettek további hét embert. Az államfő bejelentette a terrorellenes készültség fokozását, és kifejezte készségét nemzetközi együttműködésre.

Egyes oroszországi régiókban már szombaton megkezdték a gyásznapokat, a Kuznyecki-medencében három napig tart az áldozatok iránti kegyelet kifejezése. A terrortámadás lezárt helyszínére vasárnap már harmadik napja tartott a gyászolók zarándoklata, de spontán kialakult emlékhelyekre is visznek az emberek virágot Szentpéterváron, Kazanyban, Nyizsnyij Novgorodban és más orosz nagyvárosokban is. A dél-oszétai Beszlánban vasárnap megemlékezést tartanak az 1-es számú iskolánál, amelyet csaknem 20 évvel ezelőtt foglaltak el terroristák, és a kialakult tűzharcnak több száz halálos áldozata volt.

A gyász részeként országszerte lemondták a kulturális, szórakoztató és a sportrendezvényeket, a tévécsatornák megváltoztatták műsorrendjüket. Az orosz nagykövetségek zászlaját félárbócra eresztették és az orosz diplomaták részvétnyilvánító könyveket helyeztek ki a megemlékezők számára.

Az Oroszország iránti szolidaritásból gyászt hirdettek Nicaragua, a Bosznia-Hercegovinához tartozó Szerb Köztársaság és a Georgiától elszakadt Abházia hatóságai is. Az együttérzés jeleként vasárnap félárbócra eresztették a zászlót több ország, köztük Magyarország és az Egyesült Államok nagykövetségén is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott