POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.31.

Moszkvában már tudják a terrortámadás igazi okait

A felbújtókat még keresik.

Bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között – közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK)  a Telegram-csatornáján.

Az SZK szerint a támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére.

A nyomozás előzetes eredményei teljes mértékben megerősítik a terroristák akciójának tervszerű jellegét, alapos előkészítettségét és a bűncselekmény szervezői általi pénzügyi támogatottságát. Az őrizetbe vett terroristákkal folytatott munka, a tőlük lefoglalt technikai eszközök tanulmányozása, a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó információk elemzése eredményeként meglett a bizonyíték az ukrán nacionalistákkal való kapcsolatukra” – áll a közleményben.

Az SZK bejelentette, hogy azonosított és őrizetbe vett egy újabb gyanúsítottat, aki részt vett a terrorizmus finanszírozásának rendszerében. A hatóság kérni fogja a bíróságtól előzetes letartóztatását. Az üggyel kapcsolatban korábban 11 személy őrizetbe vételéről történt hivatalos bejelentés, közülük nyolcat előzetes letartóztatásba helyeztek.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója kedden azt mondta, hogy Kijev közvetlenül részt vett az iszlamisták által elkövetett terrortámadás megszervezésében, a támadás előkészítésében pedig nyugati titkosszolgálatok vettek részt. Elismerte, a megrendelőt még nem sikerült azonosítani, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna állhat a merénylet mögött, és hogy az ügynökség látja, hogy ki szervezte meg a támadást és toborozta az elkövetőket.

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) csütörtökön közölte, hogy felkerült a terroristák és szélsőségesek listájára a támadás végrehajtásával megvádolt Szaidakrami Racsabalizoda, Dalerzson Mirzojev, Muhammadszobir Faizov és Samszidin Fariduni tádzsik állampolgár.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közölte, hogy fokozta a közösségi hálózatok és a Telegram-csatornák célzott megfigyelését a pénteki terrortámadás után, és nyomon követi az álhíreket és a szélsőséges tevékenységre való felhívásokat. A hatóság csak az elmúlt két nap során blokkolta a hozzáférést 11 terrorista tartalmú csatornához, amelyek állítólagos újabb előkészületben lévő támadásokat jelentenek be. Péntek óta a Roszkomnadzor kérésére mintegy 600 hasonló forrást töröltek vagy blokkoltak.

Az orosz belügyminisztérium csütörtökön körözést adott ki az ukrán állampolgárságú, 18 éves Jaroszlav Ovszjuk ellen, aki orosz iskolásokat buzdított terrorcselekmények elkövetésére az interneten. Ovszjukot korábban azzal gyanúsították meg, hogy Fehér Rózsa álnéven részese volt az oktatási intézményekben elkövetendő tömeggyilkosságok ideológiájának online terjesztésében és 2021 novemberében egy kazanyi iskola elleni – meghiúsított – támadásra való felbujtásban.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 143-ra emelkedett. A sérültek száma mintegy 360.

A Moszkva mellett Crocus City Hall elleni múlt heti véres terrortámadás végrehajtói előbb Fehéroroszországba akartak menekülni, de a fokozott biztonsági intézkedések miatt oda nem juthattak be, ezért másfelé fordultak, és az ukrán határ felé vették az irányt – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden újságíróknak, szavait a BelTA fehérorosz állami hírügynökség idézte.

Az államfőt arról a verzióról kérdezték, amely szerint a 139 ember halálát okozó – többségükben tádzsik – terroristák a Brjanszki területen keresztül Fehéroroszországba próbáltak bejutni és elrejtőzni.

Lukasenka azt válaszolta, hogy a nem tudtak bejutni Fehéroroszországba, mert az első percekben, akárcsak Oroszországban, a térség egy részében fokozott biztonsági rendszerre váltottak.

Elmondása szerint

a belügyi erők, a titkosszolgálat, a határőrség és katonai egységek ellenőrző pontokat létesítettek az utakon, beleértve az Oroszországba vezetőket is.

Az elkövetők látták, hogy sehogy sem jutnak be Fehéroroszországba. Ezért elfordultak, és az ukrán-orosz határszakaszhoz hajtottak – mondta el Lukasenka.

Hangsúlyozta, hogy a fehérorosz és az orosz fél a terrortámadást követő teljes időszakban hatékonyan és gördülékenyen együttműködött.

Amint Vlagyimir Putyin orosz elnök és ő azt a tájékoztatást kapták a különleges szolgálatoktól, hogy egy autó terroristákkal Brjanszk irányába halad, megállapodás született arról, hogy Fehéroroszország lezárja a maga oldalán azt a területet, amely felé az elkövetők vélhetően tartanak, az orosz fél pedig a saját oldalán – tette hozzá.

Megerősíti az „ukrán nyom” létezését a Crocus City Hall kulturális központban múlt héten elkövetett terrortámadás ügyében letartóztatottak vallomása – jelentette ki Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című műsora számára adott interjújában.

„Egyértelműen kijelenthetem, hogy a politikai háttér megvan ehhez. És az iszlamisták önmagukban nem lennének képesek előkészíteni egy ilyen akciót. Természetesen volt segítségük. És látjuk az ukrán nyomot, és az elnök (Vlagyimir Putyin) is beszélt erről” – mondta Bortnyikov a nyilatkozatban, amelyet az interjút készítő Pavel Zarubin újságíró kedden osztott meg a Telegram-csatornáján.

„Az elsődleges adatok, amelyeket a fogvatartottaktól kaptunk, megerősítik ezt. Tehát tovább pontosítjuk az információkat, amelyeknek meg kell mutatniuk, hogy valós-e az ukrán fél jelenléte és részvétele vagy sem. Mindenesetre egyelőre van alapunk arra, hogy azt mondjuk, ez pontosan így van”

– tette hozzá az interjúban, amely teljes terjedelmében a tervek szerint vasárnap kerül majd adásba.

Korábban nyilatkozva Bortnyikov újságíróknak kijelentette, hogy az orosz biztonsági szervek folytatják a merénylet összes részvevőjének felkutatását, de a megrendelő kilétét még nem állapították meg. Azt is mondta ugyanakkor, hogy

vannak fejlemények, amelyek az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna részvételére utalnak a terrortámadásban, amelynek 139 halálos áldozata és közel 200 sebesültje volt.

Állítása szerint a határ ukrán oldalán arra készültek, hogy a merénylőket hősként ünnepeljék.

„Úgy véljük, hogy az akciót mind maguk a radikális iszlamisták készítették elő, mind pedig, természetesen, a nyugati szakszolgálatok segítették őket, és maguk az ukrán szakszolgálatok is közvetlenül részt vettek benne” – mondta Bortnyikov.

Az is állította, hogy az ukrán hatóságok fegyvereseket képeztek ki a Közel-Keleten. Bortnyikov úgy vélekedett, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) terrorszervezetté kellene nyilvánítani. Kijelentette, hogy Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) parancsnoka legális célpont az orosz szolgálatok számára.

Az FSZB igazgatója kiemelte, hogy a terrorfenyegetés nem múlt el Oroszországban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott