POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.12.

Juhász Péter bejelentkezett a guruló dollárokért

Ha lenne pénzosztás, szívesen tartja a markát.

Az Együtt volt társelnöke azt is tudja, hogy Bajnainál kell bejelentkezni a dollárokért - írja a Magyar Nemzet.

 

„Bajnait a világért nem tagadnám meg, sőt, másként mondom: Sorostól is boldogan fogadnék el pénzt” – mondta a hazai politikába nemrég visszatérő 

Juhász Péter, akinek szemlátomást azonnal Soros György jut eszébe Bajnai Gordon volt miniszterelnök neve hallatán. 

A Momentum által támogatott, a főváros V. kerületében induló polgármesterjelölt a Magyar Hang Kompország című műsorában elmondta, nyáron találkozott utoljára a baloldalt több milliárd forinttal támogató Action Democracyhoz is köthető Bajnaival, a bajai halászlé főző fesztiválon, azelőtt pedig talán négy-öt éve.

– De boldogan beszélnék vele

– fogalmazott Juhász. Azt azonban egy kissé csalódottan jegyezte meg, hogy nem tud arról, hogy most éppen lenne pénzosztás Sorosék háza táján. 

Ismert, a Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Soros György spekuláns közötti kapcsolatot erősíti, hogy Korányi Dávid, Bajnai volt államtitkára az alapítója annak az Action for Democracy nevű szervezetnek, melyen keresztül milliárdok érkeztek a 2022-es kampány alatt a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz, és a teljes baloldalhoz.

A napokban nyilvánosságra került videófelvételekből pedig egyértelműen kiderül, hogy maga Soros volt az Action for Democracy legnagyobb adományozója.

Ráadásul a legutóbbi országgyűlési választások alatt a hazai baloldalhoz érkező pénzek nagy része pont a Bajnai Gordon érdekeltségébe tartozó DatAdat céghálónál kötött ki. Mint kiderült, az Action for Democracy nevű amerikai szervezet összesen 3,176 milliárd forintot utalt Magyarországra a 2022-es országgyűlési választás kampányában, amely nagy része – 1,84 milliárd forint – Márki-Zay Péter mozgalmához, a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) került. A jelentés szerint az amerikai támogatások „végső kedvezményezettje, illetve magyarországi elosztóközpontjai” a DatAdat-cégcsoport és Oraculum 2000 Kft. voltak. A két cég összesen 3,55 milliárd forintot költött el a kampányban. 

A DatAdatnál dolgozik egyébként Juhász Péter egykori társa, az Együtt másik volt társelnöke, Szigetvári Viktor is. 

Justin Spike, az AP hírügynökség újságírója a Magyar Nemzet kérdésére elismerte, hogy Eric Koch, a Soros-pénzekkel kistafírozott Action for Democracy (A4D) aktivistája olyan e-mailekkel bombázta, amelyekben arról győzködte, hogy kormánykritikus éllel tudósítson Magyarországról, számolt be róla a Mandiner.

Miután Eric Koch, az A4D egyik együttműködő partnere a fősodratú, liberális szemléletű médiumok elfogultságát leleplező, súlyos kijelentéseket tett az X-en egy minap megosztott videóban, több televíziót, lapot és hírügynökséget is megkeresett a Mandiner, ám válasz csak egyetlen helyről érkezett.

Justin Spike szerint az aktivista azt igyekezett elérni, hogy az A4D narratívája szerint – vagyis erősen kormánykritikus éllel – tudósítsanak a 2022-es magyarországi választásokról. 

„Bár jónéhány levelezőlista jellegű e-mailt kaptam a nevezett személytől, nem válaszoltam ezekre, és nem is léptem kapcsolatba vele vagy a szervezetével”

– fogalmazott Spike. Noha tagadta, hogy engedett volna a nyomásgyakorlásnak, figyelemreméltó, hogy mégis számos olyan cikket jegyez szerzőként, amelyekben Orbán Viktort és kabinetjét antidemokratikusnak, gyengének, elszigeteltnek, valamint Putyin-barátnak állítja be.

Eric Koch a CNN politikai igazgatójának, David Chaliannak folyamatosan „duruzsolt a fülébe”, hogy az A4D-nek tetsző módon tematizálják a magyar közéletet, s az NBC News elnökét is ugyanezért nyaggatta rendszeresen.

A lobbizás meg is hozta a várt hatást, mert a 2022-es választások idején mindkét televízióban jónéhány olyan anyag jelent meg, amelyek kedvezőtlen színben mutatták be Magyarországot. 

 

A legnagyobb érintett médiumok hallgatnak

Sokatmondó az is, hogy sem Chalian, sem pedig Noah Oppenheim – aki 2017 és 2023 között volt az NBC News elnöke – nem válaszolt a Mandiner megkeresésére, a televíziók más módon – például nyilvános közleményben – sem próbálták cáfolni Koch szavait és megnyugtatni a közvéleményt. Hasonló kérdésekkel keresték Benjamin Novakot, a The New York Times újságíróját is, ám onnan sem érkezett reakció, írja a Mandiner.

Az X-re feltöltött videóban Eric Koch számos további olyan médiumot említett, amelyet igyekeztek befolyásolni. A felsoroltakon kívül az AFP hírügynökségnél, a The Washington Postnál, valamint a Bloombergnél is azt kívánták elérni, hogy negatív tónusban tudósítsanak hazánkról.

De az A4D megpróbálta alakítani más szuverén országok belpolitikai folyamatait is. Lengyelországban például a demokrata párti amerikai adminisztrációig érő kapcsolatrendszerüket felhasználva dolgoztak a PiS-kormányzat megbuktatásán, hazánk esetében pedig a brüsszeli összeköttetéseiken keresztül lobbiztak azért, hogy az ország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

Korányi Dávid, az A4D ügyvezetője – aki korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója is volt – a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzattal közösen előszobázott azért, hogy az Európai Bizottság a támogatások visszatartásával gyakoroljon nyomást a kabinetre.

Az Action for Democracy-féle aknamunkának legdurvább beavatkozása az volt, hogy közvetlenül finanszírozták az ellenzék 2022-es választási kampányát mintegy hárommilliárd forinttal. Az A4D több prominense is elismerte, hogy guruló dollárok elsősorban Soros Györgytől származtak. 

A 2022-es országgyűlési képviselőválasztás külföldi befolyásolásának körülményeit feltáró titkosszolgálati jelentés megállapította, hogy az Action for Democracyn, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették.

 

A Szuverenitásvédelmi Hivatal is vizsgálódik

Tekintettel arra, hogy a beavatkozási kísérlet komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordozott az ország szuverenitására nézve, az Országgyűlés fideszes többsége múlt év végén megszavazta a szuverenitásvédelmi törvényt, s ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt is. Február 1-jétől pedig működésbe lépett az újonnan létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal is, ami arra készül, hogy alaposan átvizsgálja az Action for Democracyról a MagaBabe-en megjelent teljes videóanyagot. 

 

origo.hu

Így kezdődött Tompos Kátya súlyos betegsége

ripost.hu

Botrány: Kiakadt a TikTokker a magyar üzletember viselkedése miatt

borsonline.hu

Már az exférje sem ismer rá: így néz ki most a Házasság első látásra szereplője!

hirtv.hu

Minden eddiginél nagyobb jelentőségű az ide Békemenet + videó

ripost.hu

Buszméretű aszteroida robog a Föld felé: a NASA is kiadta a figyelmeztetést

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 829. napja – Dél-Korea szerint nagy a baj, Oroszország illegálisan szerzett fegyvereket vethet be Ukrajnában

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

mindmegette.hu

Minden háztartásban ott vannak, és titkon zabálják az áramot: szabadulj meg a fantomfogyasztóktól!

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Giorgia Meloni: Nyerjük meg a Bajnokok Ligáját Európában!

POLITIK

Orbán Viktor: Akarunk vért adni Ukrajnáért?

POLITIK

Nézőpont Intézet: Az EP-választás történelmi pillanat

POLITIK

Zelenszkij szerint az oroszok nevetnek rajtuk