Magyar Péter felhergelte követőit, betörtek egy kirakatot

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.08.

Háború vagy béke? A legfőbb kérdés az Orbán-Trump találkozón

Ezekben az órákban találkozik a magyar miniszterelnök Trumppal.

Személyesen tárgyal ma Donald Trump korábbi amerikai elnökkel Floridában Orbán Viktor miniszterelnök. Nem ez az első csúcstalálkozó a két politikus között. Elnökként Donald Trump 2019-ben fogadta Orbán Viktort a Fehér Házban, de 2022-ben is találkoztak. Donald Trump az elmúlt hetek előválasztási kampányban is többször elismerően nyilatkozott Orbán Viktorról. A magyar kormányfő pedig a béke garanciájának nevezte a volt amerikai elnököt.

Az ukrajnai háborúról és az amerikai–magyar kapcsolatokról is beszélt Orbán Viktor csütörtökön Washingtonban az amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage alapítvány panelbeszélgetésén. A miniszterelnököt kérdezték a magyar család- és gazdaságpolitika sikereiről és személyes politikai hitvallásáról is.

A közönség soraiban a legnevesebb amerikai jobboldali politikusok, elemzők, közéleti személyiségek foglaltak helyet. A kormányfő sajtófőnökének tájékoztatása szerint a beszélgetésen elhangzott, hogy a világnak szüksége van egy mozgalomra, amely az igazságért, a hagyományokért, a családokért és az emberekért küzd.

Az amerikai jobboldal mintaként tekint Orbán Viktor politikájára

– mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója az M1-en. Példaértékű minden konzervatív államberendezkedés, politikai irány számára. Tehát mintaként tekintenek arra, ami Magyarországon zajlik. Erről a Heritage Foundation elnöke többször beszélt, legutóbb a a CPAC Hungaryn – tette hozzá.

Orbán Viktor a panelbeszélgetés után a washingtoni magyar nagykövetségen megbeszélést folytatott Steve Bannon amerikai médiaszemélyiséggel, politikai stratégával. Ezután Floridába utazott, ahol pénteken találkozik Donald Trumppal.

Ez lesz a harmadik alkalom, amikor Orbán Viktor találkozik Donald Trumppal.

A két vezető először 2019-ben találkozott egymással. Akkor az Egyesült Államok elnöke a Fehér Házban fogadta a magyar kormányfőt, kétoldalú megbeszélésen.

2022-ben már New Jersey birtokára hívta meg Orbán Viktort az Egyesült Államok korábbi elnöke.

A miniszterelnök a világ egyik legbefolyásosabb emberével tárgyal – mondta Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, aki szerint mára kijelenthető, hogy Donald Trump nyerte a republikánusok előválasztását, így ősszel minden bizonnyal ő lesz az amerikai jobboldal elnökjelöltje. A felmérések pedig azt mutatják, hogy ő lehet az Egyesült Államok következő elnöke.

Már nagyon úgy néz ki, hogy semmi sem akadályozza meg abban, hogy novemberben ő legyen a konzervatív Republikánus Párt jelöltje. Egy elnökaspiránsról van szó, és a látogatásnak a másik célja pedig ez lenne, hogy ezeket a diplomáciai lehetőségeket, kapcsolatokat erősítsük. Amennyiben Trump nyerné meg a választásokat, nyilvánvalóan változnának a magyar–amerikai kapcsolatok” – tette hozzá.

Következő megálló: Florida, mert a békének és a jó magyar–amerikai kapcsolatoknak is a neve Donald Trump nevével egyenlő” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Orbán Viktor és Donald Trump találkozójának ugyanis az egyik legfontosabb témája a béke megteremtése lehet.

A kormányfő néhány napja az Antalay Diplomáciai Fórumon azt mondta, ha Donald Trump visszatérne, véget vetne a háborúknak.

Nem először találkozik a két politikus, Trump elnökként már 2019-ben fogadta a miniszterelnököt a Fehér Házban.

Donald Trump amerikai elnökként fogadta a Fehér Ház Ovális irodájában Orbán Viktor miniszterelnököt 2019. május 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd).

Orbán Viktor 2022 nyarán már járt Trump birtokán, akkor többek között elkísérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, valamint Susie Wiles, a Save America igazgatója és Taylor Budowich, a Save America kommunikációs igazgatója.

A mostani találkozóval kapcsolatban Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a beszélgetés fő vezérvonala a magyar–amerikai kapcsolatok helyrehozásának lehetséges  forgatókönyvei, illetve az európai béke megteremtésének feltételei lesznek.

A találkozónak egyébként a tengerentúlon is nagy visszhangja van, a The European Conservative című folyóirat többek között azt írta: a két vezető sikeres, Magyarországon javul az életszínvonal, népszerű a lakosság körében a családbarát politika, támogatják a migráció visszaszorítására irányuló lépéseket. A cikkben kitértek arra, hogy a magyar miniszterelnök a liberális fősodortól eltérő politikája hatással van az európai politikára is.

„Trump és Orbán szókimondó, konzervatív vezetők olyan kérdésekben, mint a migráció, az iszlám terrorizmus vagy a woke-kultúra, és az ukrajnai konfliktus kapcsán is eltérnek a fősodorbeli gondolkodástól” – írta a Mandiner.

Orbán Viktor és Donald Trump pénteki találkozójának az is jelentőséget és aktualitást ad, hogy a szuperkeddi előválasztási eredmények után szerdán biztossá vált, hogy a novemberi elnökválasztáson Joe Biden elnök kihívója Donald Trump lesz.

Mint ismert Orbán Viktor többnapos látogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban, ahol csütörtökön neves amerikai közszereplők előtt tartott előadást Washingtonban, ahol a Heritage (Örökség) alapítvány vendége volt.

Orbán Viktorral Kevin Roberts, a Heritage elnöke beszélgetett,

a közönség soraiban a legnevesebb amerikai jobboldali politikusok, elemzők, közéleti személyiségek foglaltak helyet.

A programot Vivek Ramaswamy amerikai konzervatív politikus, kommentátor, korábbi republikánus elnökjelölt vezette fel. Elhangzott: a világnak szüksége van egy mozgalomra, amely az igazságért, a hagyományokért, a családokért, az emberekért küzd.

A zárt körű panelbeszélgetésen

Orbán Viktort a magyar konzervatív család- és gazdaságpolitika sikereiről, kihívásairól, az ukrajnai háborúról, az amerikai–magyar kapcsolatokról, Trump elnökről és személyes politikai hitvallásáról kérdezték.

Orbán Viktorral Kevin Roberts, a Heritage elnöke beszélgetett,

a közönség soraiban a legnevesebb amerikai jobboldali politikusok, elemzők és közéleti személyiségek foglaltak helyet.

A program után a miniszterelnök a washingtoni magyar nagykövetségen megbeszélést folytatott Steve Bannon amerikai médiaszemélyiséggel, politikai stratégával, Donald Trump korábbi elnök tanácsadójával.

A miniszterelnök az orosz–ukrán háború kapcsán sokszor kifejtette:

Magyarország érdeke, hogy Donald Trump visszatérjen a hatalomba, hiszen az egy újabb esélyt jelentene a békére.

„Ezért egyáltalán nem hazardírozás, hanem az egyetlen épelméjű esély megjátszása Magyarország részéről az, ha Trump elnök úr visszatérésére fogadunk” – fogalmazott például hétfőn a gazdasági évnyitón tartott beszédében.

Hasonlókat fogalmazott meg Szijjártó Péter külügyminiszter is New Yorkban, az ENSZ közgyűlésének ülésén.

„A kormány azt szeretné, hogy a világ egy békésebb hely legyen, és hogy a magyar–amerikai kapcsolatok jól alakuljanak az elkövetkező időszakban, márpedig mindkét ügy szempontjából Donald Trump győzelme lenne kedvező az amerikai elnökválasztáson” – közölte a tárcavezető hétfőn. Beszédében hangsúlyozta, hogy ha Trump lett volna az amerikai elnök az elmúlt években, akkor most Ukrajnában nem lenne háború, és a közel-keleti krízis is gyorsabban megoldódna.

 

Kölcsönös tisztelet és barátság

Orbán Viktor és Donald Trump jó kapcsolata nem új keletű. Trump a magyar miniszterelnököt 2019. május 13-án fogadta a Fehér Házban. Akkor Trump elismerően nyilatkozott Orbán Viktorral kapcsolatban, kiemelve a kormány erőfeszítéseit a migrációval szemben a biztonság érdekében. Akkor a találkozó a tervezettnél jóval hosszabb ideig tartott.

A 2022-es találkozó óta Trump 2023 decemberében egy rendezvényen Orbánt  Viktort rendkívül tiszteletre méltónak nevezte és kifejtette azon véleményét, hogy szerinte  a magyar miniszterelnök nagyszerű vezető.

A kijelentés egyfajta gesztusnak is tekinthető, miután Orbán Viktor a Tucker Carlsonnak adott interjúban arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzetből az egyetlen kiút az, hogyha Donald Trump egykori elnök visszatér a hatalomba, és a korábbihoz hasonló külpolitikát folytat. A formális gesztusok mögött azonban felsejlik az, hogy a két vezető a legfontosabb kérdésekben, úgy mint woke, genderideológia, migráció, határvédelem, béke, egyetért.

A mostani találkozónak az is jelentőséget és aktualitást ad, hogy szerdán kiderült: a szuperkeddi előválasztási eredmények után, ahol tarolt Donald Trump, visszalépett egyetlen állva maradt republikánus riválisa Nikki Haley.

Ezek után biztosra vehető, hogy a novemberi elnökválasztáson Joe Biden elnök kihívója Donald Trump lesz.

 

origo.hu

Szabadulnának a sztárok az Azahriah-jegyektől

ripost.hu

"Kamu az egész, amit képvisel" – páros lábbal szálltak egykori rajongói Horváth Grétába

borsonline.hu

"Kaotikus a helyzet" - kiadták a riasztást az UFO-leszállással kapcsolatban

hirtv.hu

Az állítólagos svájci békekonferencián orosz területre szóló támadásokról volt szó

ripost.hu

Nagy a baj! Mentőhelikopter szállt le az M0-ásra

magyarnemzet.hu

Verőcei hajóbaleset: ezekben hibázhatott a motorcsónak vezetője

ripost.hu

Teljes útzár: kora reggel elesett a főváros

lakaskultura.hu

Az ezerarcú tyúklábminta: mindenhol elegánssá teszi a teret

ripost.hu

Óráink vannak hátra: a fél országra kiadták a riasztást, brutális, ami közelít

ripost.hu

Mi történik a Fradinál? Nem kért a sztárjátékos a csapatból

ripost.hu

Hoppá: több százezer forint borravalót adott T. Danny egy felszolgálónak - videó

ripost.hu

Megmondta a véleményét Szoboszlairól a Liverpool legendája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Vajon Manfred Weber elküldené a gyerekeit katonának?

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Minden idők legnagyobb békemenete szerveződik

POLITIK

Le Pen a konzervatív európai erők egységét szorgalmazza

POLITIK

"Emberpajzzsal" védekeztek az ukránok

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter egy fizetett, irányított ember