POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.24.

Egész Oroszország gyászol

A vasárnapra meghirdetett nemzeti gyásznapon.

Oroszország-szerte a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen elkövetett terrortámadásra emlékeznek a vasárnapra meghirdetett nemzeti gyásznapon.

A péntek este négy fegyveres által végrehajtott mészárlásnak 133 halálos áldozata van, köztük 3 gyermek. A rendkívüli helyzetek minisztériumának frissített adatai szerint vasárnap reggelre 154-re nőtt a terrortámadás nyilvántartott sebesültjeinek száma.

Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója kijelentette, hogy előzetes adatok szerint szombat estére ötven halálos áldozatot azonosítottak. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy 107 sebesültet, köztük három gyermeket ápolnak kórházban, közülük 15-en válságos, 42-en pedig súlyos állapotban vannak.

Moszkvában szombaton több mintegy ötezer ember jelentkezett rendkívüli véradásra. Az orosz Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökség központja jövő szombatig ügyeletet tart az újonnan jelentkező önkéntesek számára.

A támadók által felgyújtott kulturális központban az oltás teljesen csak szombat este fejeződött be. A mentőalakulatok folytatják a romeltakarítást a tragédia biztonsági erők által körölzárt helyszínén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte, hogy mind a négy támadót élve fogták el, miközben Ukrajna irányában menekültek, és a terrorcselekménnyel kapcsolatban őrizetbe vettek további hét embert. Az államfő bejelentette a terrorellenes készültség fokozását, és kifejezte készségét nemzetközi együttműködésre.

Egyes oroszországi régiókban már szombaton megkezdték a gyásznapokat, a Kuznyecki-medencében három napig tart az áldozatok iránti kegyelet kifejezése. A terrortámadás lezárt helyszínére vasárnap már harmadik napja tartott a gyászolók zarándoklata, de spontán kialakult emlékhelyekre is visznek az emberek virágot Szentpéterváron, Kazanyban, Nyizsnyij Novgorodban és más orosz nagyvárosokban is. A dél-oszétai Beszlánban vasárnap megemlékezést tartanak az 1-es számú iskolánál, amelyet csaknem 20 évvel ezelőtt foglaltak el terroristák, és a kialakult tűzharcnak több száz halálos áldozata volt.

A gyász részeként országszerte lemondták a kulturális, szórakoztató és a sportrendezvényeket, a tévécsatornák megváltoztatták műsorrendjüket. Az orosz nagykövetségek zászlaját félárbócra eresztették és az orosz diplomaták részvétnyilvánító könyveket helyeztek ki a megemlékezők számára.

Az Oroszország iránti szolidaritásból gyászt hirdettek Nicaragua, a Bosznia-Hercegovinához tartozó Szerb Köztársaság és a Georgiától elszakadt Abházia hatóságai is. Az együttérzés jeleként vasárnap félárbócra eresztették a zászlót több ország, köztük Magyarország és az Egyesült Államok nagykövetségén is.

Az ukrán határ közelében fogták el az orosz hatóságok a vérengzés négy elkövetőjét. Moszkva szerint ukrajnai kapcsolataik is voltak, és mindannyian külföldi állampolgárok. Kijev a bejelentést követően tagadta, hogy köze lenne a merénylethez, és Moszkva állításait hazugságnak nevezte. Vlagyimir Putyin is megszólalt: az orosz elnök a történteket Oroszorországra és az orosz népre mért csapásnak nevezte, valamint a tettesek megbüntetését ígérte.

Fegyvereket, tölténytárakat és taktikai felszerelést is hátrahagytak a merénylők a pénteki esti terrortámadás helyszínén, a krasznogorszki rendezvényközpontban. A félig leégett épületben jelenleg is helyszínelők egész serege dolgozik. 11 gyanúsított már rendőrkézre került, ám a vérengzés indítékáról és a feltételezett elkövetők kilétéről keveset tudni.

Egy orosz parlamenti képviselő pedig úgy tudja, hogy a hatóságok tüzet nyitottak egy Renault személyautóra, amellyel az elkövetők menekültek. A Telegram csatornán egy fénykép is megjelent, amelyen állítólag ez a jármű szerepel.

Ugyanakor a világhálót elárasztották az ellenőrizetlen információk, amelyek sok esetben frissen létrehozott közösségi profilokon terjednek.

Tádzsikisztán belügyminisztere például kénytelen volt közölni, hogy az interneten merénylőként bemutatott két tádzsik férfi már hónapok óta nem hagyta el az országot.

Vlagyimir Putyin kemény büntetést ígért a merénylet elkövetőinek és kitervelőinek. Az orosz elnök a szombat kora délután sugárzott televíziós üzenetében a támadást „Oroszországra mért csapásnak” nevezte.

„A nyomozás eredményeiről jelenleg annyit mondhatok, hogy mind a négy elkövetőt letartóztattuk. Megpróbáltak elrejtőzni, és Ukrajna felé menekültek. Az előzetes adatok szerint az ukrán oldalon már előkészítették az átlépésüket” – fogalmazott Putyin.

Az orosz állami televízió szombaton az Ukrajnával szomszédos Brjanszk régió egyik erdős területéről mutatott be felvételeket – állítólag itt fogták el a menekülő terroristákat.

Kijevben határozottan elutasították az ukrán kapcsolatra utaló vádakat.

Ukrajnának semmi köze ehhez a terrortámadáshoz. Ukrajna jelenleg szuverenitását védi, felszabadítja saját területeit, tehát az orosz megszálló katonák ellen harcol, és nem civilek ellen” – jelentette ki a katonai hírszerzés szóvivője.

A moszkvai belügyminisztérium egyelőre annyit közölt, hogy az elfogott terroristák küldöldi állampolgárok. Az orosz hivatalos közleményekben ugyanakkor nem említik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetet, amely már péntek este közölte, hogy az ő fegyveresei követték el a támadást, és „több tucatnyi keresztényt megöltek”.

Tucatnyi sokkoló videó járta be a világot, amelyeken jól látszik, hogy pontosan mi történt a moszkvai koncertteremben, hogyan mészárolták le az ott szórakozó embereket, és hogy hogyan próbáltak menekülni a terroristák elől. Mindenki megdöbbenéssel áll a történtek előtt. A támadás helyszínét emlékezők töltötték meg a nap folyamán. Megteltek a véradó helyek is, hogy így segítsenek a sérülteknek. A magyar külügyminiszter azt közölte: magyar áldozatról nem lehet tudni.

Békésen várakoztak az emberek – köztük több gyerek is – abban a koncertteremben, ahol eldördültek a lövések. Azonnal kitört a pánik, a legtöbben menekülni kezdtek, sokan a földre fekve, az ülések mögé rejtőzve próbáltak elbújni a támadók elől, akik betörtek a terembe és válogatás nélkül elkezdtek lövöldözni az emberekre.

A közösségi oldalakat elárasztották a támadás amatőr videói. Az egyik felvételen látszik, ahogy pánikolva menekültek az emberek, miközben a terroristák megállás nélkül lövöldöztek. Az a videó is bejárta a világot, amelyen látható, hogy az egyik túlélő sérült társát húzza egy oszlop mögé, így próbája megmenteni az életét.

Egy a lány zokogva készített magáról felvételt a támadás közben. Több embert ugyanis a szeme láttára végeztek ki a gyilkosok. Hozzá hasonlóan sokan kerestek menedéket vécékben és lépcsőházakban.

Csakhogy ez sem mindenkinek jelentett túlélést, a merénylők ugyanis felgyújtották az épületet.

A történtek az egész térséget megrázták. Az országban háromnapos gyászt hirdettek, a nemzeti lobogókat félárbocra eresztették. A véradó helyeken is hosszú sorok alakultak ki, százak jelentkeztek azért, hogy segítsenek a sérülteknek.

A támadás helyszíne megtelt virágokkal. Egész nap érkeztek gyászolók a helyszínre. A legtöbben nem tudják feldolgozni a történteket. A túlélők közül is többen visszatértek a koncertteremhez, ők arról beszéltek újra és újra eszükbe jutnak az átélt borzalmak.

Krasznogorszk, 2024. március 23.
Virágcsokrot helyez el egy férfi a Crocus City Hall nevû hangversenyteremnek otthont adó épület közelében rögtönzött emlékhelyen Krasznogorszkban 2024. március 23-án. Előző nap a kulturális központban terrortámadást hajtottak végre, amelynek az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tájékoztatása szerint legkevesebb 115 halálos és több mint száz sebesült áldozata van. (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

„Fájdalom, szolidaritás és döbbenet, ezek kavarognak most a legtöbb emberben”

Erről a közmédia moszkvai tudósítója számolt be a helyszínről. Pogár Demeter elmondta: az orosz fővárosban 14 éve nem volt ehhez hasonló terrorcselekmény. A hatóságok így most még szigorúbb biztonsági ellenőrzéseket vezettek be. „Szigorodtak az ellenőrzések, több helyen ellenőrzőpontok jelentek meg, de nem csak Moszkvában, hanem más városokban, például Szentpéterváron is” – mondta az M1 tudósítója.

„Magyarország megdöbbenéssel áll a történtek előtt”

– így reagált a terrortámadásra a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter megerősítette, hogy magyar áldozatról nem lehet tudni.

„Magyar áldozatról és érintettről nincsen tudomásunk, minden Oroszországban tartózkodó, konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgárt értesítettünk. A konzuli ügyeletre és a segélyhívó számra hívás nem érkezett magyar állampolgárok részéről” – mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a terrorizmus egy egyre súlyosbodó kihívás, amelynek kezelésében nemzetközi összefogásra van szükség. A tárcavezető elmondta: délelőtt telefonon beszélt orosz kollégájával, és kifejezte a magyar emberek együttérzését.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Benkő Péter is megszólalt a Thália Színházban történtekről

mandiner.hu

Ítéletet mondtak az Európai Unióról – ez nem mindenkinek tetszik majd

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

A hídpénz-botrány főszereplőjének más is van a rovásán.

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma