POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.22.
Módosítva: 2024.02.22.

Ukrajnába ment az orosz hadsereg főparancsnoka

Putyin jelentős sikernek nevezte Avgyijivka bevételét.

A kelet-ukrajnai frontra látogatott az orosz hadsereg főparancsnoka, Valerij Geraszimov szerdán, hogy az Ukrajna ellen csaknem két éve indított háború soron következő műveleteiről tájékoztassa a parancsnokokat. Megfigyelők szerint az oroszok most a front déli, herszoni szakaszán erősítik az állásaikat. Az ukrán csapatoknak itt még a nyári ellentámadáskor sikerült áttörniük a Dnyeper vonalát. Ám azóta a mintegy ezer kilométeres front teljes szakaszán nehezebbé vált a védők helyzete. A fegyver- és lőszerhiány egyre komolyabb gondot okoz az ukrán hadseregnek – ismerte el Volodimir Zelenszkij.

Több helyen is rendkívül nehéz a helyzet a frontvonal mentén, főként ott, ahol az oroszok jelentős tartalékokat vontak össze, és ki tudják használni az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek késlekedését” – fogalmazott a hét elején az ukrán államfő.

Az amerikai törvényhozás alsóháza még mindig nem szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely az Ukrajnának szánt újabb katonai segélyről is rendelkezik.

Európában pedig már egyre kevesebben bíznak abban, hogy az ukránok honvédő háborúja sikerrel járhat. Egy, a The Guardian által szemlézett, friss uniós kutatás szerint a megkérdezettek mindössze tíz százaléka hisz már csak az ukránok győzelmében, és egyre többen vannak, akik úgy vélik, Kijevnek engedményeket kellene hoznia a béke érdekében.

A Moszkva által közzétett videón már látszik, ahogy orosz katonák járőröznek a kelet-ukrajnai iparváros utcáin, Avgyijivkában. A települést öt hónapon át tartották heves ostrom alatt az oroszok. Három oldalról tűzérségi és légi támogatással támadták Avgyijivkát, amelyet végül sikerült teljesen elfoglalniuk. Az ukránok tehetetlenek voltak a hétszeres túlerővel szemben.

Szerda reggel az orosz zászlót is kitűzték a rommá lőtt Donyeck megyei település központjában. A The New York Times szerint az ukránok kaotikus meghátrálása közben csaknem ezer katona esett az oroszok fogságába.

Sok fegyvert is hátrahagytak, a gépkarabélyok mellett páncéltörő és hordozható légvédelmi egységeket is. Ezeket összegyűjtjük, és az aknáktól is megtisztítjuk a területet” – tájékoztatta a moszkvai védelmi miniszter Vlagyimir Putyint kedden.

Az orosz elnök jelentős sikernek nevezte Avgyijivka bevételét.

Természetesen tovább kell fokoznunk ezt a sikert. De minden további lépést jól elő kell készíteni – emberállomány, eszközök és lőszer tekintetében” – adta ki az utasítást az orosz elnök.

Oroszország mostanáig 48 darab Iszkander típusú rakétakilövőt telepített az ukrán határ mentén – jelentette ki Vadim Szkibickij vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjújában.

A hírszerző tiszt hozzátette, hogy az orosz hadseregben létrehoztak egy új taktikai csoportot, amely ballisztikus rakétákat indít orosz területről Ukrajnára.

Szkibickij elmondta, hogy adataik szerint az Ukrajna területén lévő orosz csapatok szárazföldi egysége jelenleg mintegy 470 ezer katonát tesz ki. Hozzátette, hogy új erőként jelent meg az ukrán területeken az orosz nemzeti gárda mintegy 33 ezer katonával. „Ők azok, akik biztosítják a megszálló hatóságok tevékenységét, a stratégiai objektumok védelmét, és szükség esetén védelmi feladatokat is elláthatnak az ideiglenesen megszállt területeken” – fejtette ki. Szavai szerint emellett Oroszország három, Ukrajnával közvetlenül határos régiójába – a Kurszki, a Belgorodi és a Brjanszki területekre – telepítettek egy újabb egységet körülbelül 30 ezer katonával. „Ennek oka az oroszok attól való félelme, hogy aktívabbak leszünk az Oroszországi Föderáció területén” – jegyezte meg.

A vezérőrnagy úgy véli, Oroszország jelenleg nem rendelkezik olyan erőkkel és eszközökkel, hogy egyszerre két stratégiai irányban harcoljon. A megszállók minden ereje keleten összpontosul, így Harkiv, Szumi, Kijev vagy Csernyihiv megyék egészében nincsenek veszélyben.

Szkibickij közölte: a hírszerzés információi szerint az orosz erők a márciusi orosz elnökválasztás előtt megpróbálják elérni Luhanszk megye közigazgatási határait azért, hogy valamilyen eredményt tudjanak felmutatni. Szerinte hasonló okból szintén veszélyben van a Harkiv megyei Kupjanszk és a Donyeck megyei Liman, mert bizonyítani akarják, hogy képesek újból megszállni olyan városokat, amelyeket Ukrajna visszavett a két éve tartó teljes körű invázió kezdete óta.

Dmitro Lihovij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok szóvivője cáfolta a The New York Times című amerikai lapban megjelent egyik cikkben foglaltakat, miszerint több száz ukrán katona esett fogságba a Donyeck megyei Avgyijivka (oroszul Avgyejevka) orosz kézre kerülésekor. Az amerikai lap forrása két meg nem nevezett ukrán katona volt, akik szerint 850-1000 ukrán katona esett orosz fogságba. A lap szerint ezt az adatot nyugati tisztségviselők is pontosnak tartják. Lihovij alaptalannak nevezte ezt az állítást. „Az avgyijivkai védelmi hadművelet utolsó szakaszában az ukrán fegyveres erők nem titkolták és nem is tagadták, hogy számos katonával megszakadt a kapcsolat. Katonák tűnnek el akció közben, lehet, hogy fogságba esnek, de többen később jelentkeznek az egységüknél” – magyarázta a szóvivő.

Folytatták az előrenyomulást Avgyijivkánál és Donyecknél az orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben három frontszakaszon 13 ukrán ellentámadást vertek vissza – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a legtöbb, szám szerint hét ellentámadás az avgyijivkai frontszakaszon hiúsult meg. Az ukrán fél a harcérintkezési vonal mentén csaknem 1200 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 450-en az Avgyijivka és több mint 425-en a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az orosz védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy lőszerraktárt, hat harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet – mindet Avgyijivkánál lőtték ki -, 12 páncélozott harcjárművet – közülük hat Avgyijivkánál vált üzemképtelenné -, egy szlovák Zuzana önjáró tarackot, HIMARS sorozatvetők 12 rakétáját, egy JDAM irányított légibombát, valamint 99 drónt.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a Moszkvához közeli Cskalovo katonai repülőterén pilótákat tüntetett ki, azt mondta, hogy az orosz hadsereg „a legnehezebb frontszakaszokon áttörést ért el”.

Gennagyij Geraszimov orosz vezérkari főnök a „különleges hadműveletben” részt vevő Központ csapatcsoport főhadiszállásán az Avgyijivka elfoglalásában érdemeket szerzett katonákat részesített elismerésben.

Jan Gagin, a „Donyecki Népköztársaság” tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán fél Kurahove településről evakuálta az iratokat, a tisztviselőket és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársait. Gagin szerint az ukrán hadsereg a várost, amely jelentős közlekedési csomópont, a 21 kilométerre lévő Marjinka december végén történt elvesztése után megpróbálta megerősíteni.

Az orosz tanácsdó szerint az orosz hadsereg minden irányban előrenyomul a donyecki régióban.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy őrizetbe vett egy jaroszlavli születésű férfit, aki a héten a Moszkvához közeli Lobnya városban megkísérelte felrobbantani a rendvédelmi szervek egyik munkatársának gépkocsiját.

A „Donyecki Népköztársaság” legfelsőbb bírósága szerdán a távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Gyenisz Zsukovot, az ukrán Azov fegyveres alakulat tagját, amiért Mariupolban 2022-ben rálőtt egy személyautóra, megölve két férfit, egy nőt és egy gyermeket.

Az Azov egy másik tagja, Roman Sebanov törzsőrmester, ugyancsak távollétében, 28 évi szabadságvesztést kapott a donyecki régió civil lakosságával szembeni kegyetlen bánásmód miatt.

 

origo.hu

Hatalmas esőzés volt az éjjel Budapesten

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

borsonline.hu

Fekete-fehér fotóval jelentette be Curtis kedvese: „Nem megy tovább, összetörök”

vg.hu

Üzemanyag: vaskos árcsökkentés jöhet a magyar benzinkutakon – napok kérdése

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

magyarnemzet.hu

Szülinapos Gyurcsány Ferenc – különleges verssel köszöntötte Kocsis Máté

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

mindmegette.hu

Mérgező vegyületet találtak a Tesco népszerű termékében, kivonták a forgalomból

ripost.hu

Geszti Péter: „Tudtam előre, hogy nagy baj lesz!”

ripost.hu

Áll az autópálya Budapest felé, nagy a baj

ripost.hu

Nem fogod elhinni! Ezzel a pofon egyszerű módszerrel megszabadulhatsz a meztelen csigáktól

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Biden a kampányt választja az ukrán békekonferencia helyett

POLITIK

Magyar Péter hazudik a háborúról

POLITIK

Orosz rakétatámadás egy újabb ukrán város ellen

POLITIK

Alex Soros: Trumpot nevezzék elítélt bűnözőnek