POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.13.

Ráförmedt az ATV műsorvezetőjére Gyurcsány. Elszabadult a pokol

" Maga engem vádol!"

A Demokratikus Koalíció elnöke az ATV hétfő esti Egyenes beszédének vendégeként beszélt a párt által indított aláírásgyűjtésről, melynek célja a közvetlen elnökválasztás. Gyurcsány elárulta, az ellenzéki pártok már egyeztettek is arról, közös jelöltet állítanak-e. Arra a műsorvezetői felvetésre, miszerint akkor, 

amikor baloldali kormány volt, miért nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel, Gyurcsány Ferenc úgy reagált, az, hogy akkor mit gondoltak, nem irányadó a jelenre nézve, ráadásul akkor nem merült fel legitimációs probléma, mert a két legnagyobb párt is a közvetett elnökválasztást támogatta, azaz az akkor kormányzó MSZP is.

A műsorvezető ezután azt kérdezte, annak tükrében, hogy a baloldali pártok már annyi petíciót indítottak, „mint égen a csillag”, ráadásul ezek eredményéről soha nem számoltak be, így van-e értelme újabb aláírásgyűjtésnek, a DK elnöke ingerült lett, és azzal magyarázkodott, hogy a cél, hogy ne csak a fodrásznál mondhassanak az emberek véleményt.

A bukott miniszterelnök aztán végleg kiesett szerepéből, amikor a műsorvezető azt vetette fel, hogy 

Novák Katalinhoz és Varga Judithoz hasonlóan ő miért nem vállalta a felelősséget 2006-ban, és miért nem mondott le?

Gyurcsány azt állította, ő vállalta a felelősséget. 

– Odaálltam a parlament elé. Megkérdeztem a többséget, hogy kívánjátok-e, hogy folytassam? Ez a felelősségvállalás

– mondta a DK elnöke, amire a műsorvezető azt felelte, hogy végső soron nem mondott le az őszödi beszéd után.

Ezek után elszabadult a pokol a stúdióban, Gyurcsány önmagából kikelve a műsorvezetőt kezdte támadni. 

– Valójában ön engem nem kérdez ezzel a kérdéssel, hanem vádol. Az ön kérdése az vád. És visszautasítom, hogy ön vádoljon

– mondta Gyurcsány.

Visszatérve az aláírásgyűjtésre, a DK elnöke azt mondta, már több tízezren aláírták a petíciót, ami szerinte rekord.

Arra azonban nem derült fény, hogy 

több tízezer ember adatait a DK a már jól ismert Action Network amerikai céghez irányítja, ugyanis az adatkezelők közt ez a cég is megtalálható. 

Ráadásul már az aláírási ív kitöltése előtt azt kérik, hogy egyezzen bele az ember abba, hogy „az adatkezelő a fentiekben megadott elérhetőségeken közéleti kérdésekben, kampányesemények, választási programok ügyében tájékoztatást küldjön” részére. A párt egyébként az adatkezelőket nem nevezi meg az adatvédelmi nyilatkozatban, azok listáját egy külön dokumentum tartalmazza. 

Az amerikai Action Network a tömeges email-küldésért és adatbázis-kezelésért felel. (Fotó: DK Adatkezelői)

Összesen tíz céget nevez meg a párt, az Action Network a kilencedik a listán. A washingtoni székhelyű cégen kívül egy bécsi, két kaliforniai és egy barcelonai cég is kezeli a magyar választópolgárok személyes adatait.

Az amerikai Action Networkkel és további négy külföldi céggel dolgozik együtt a Jámbor András-féle Szikra Mozgalom is. A szélsőbaloldali szervezet által kiküldött új adatkezelési tájékoztatóból kiderül, a baloldali mozgalom is külföldre küldi a követők személyes adatait.

Új adatkezelési tájékoztatóról küldött értesítést szimpatizánsainak a párbeszédes Jámbor Andráshoz köthető Szikra Mozgalom. A lapunk által megismert levélből azonban kiderül,

a szervezet valójában nem a magyar választópolgárok személyes adatainak kezelésén változtatott, mindössze annyit módosítottak, hogy a jövőben nem csak konkrét ügyekkel kapcsolatban keresnék az érdeklődőket.

– A kommunikációs bizottságként egy körülbelül húszfős részlegét adjuk a mozgalomnak, mi kezeljük a közösségi média oldalainkat, tőlünk kapod a hírleveleket, mi felelünk azért, hogy minél többekhez eljusson a Szikra híre és az, hogy milyen világban hiszünk – fogalmaztak a hírlevélben, melyben azt is közölték: „az elmúlt hónapokban a szokásos tevékenységeink mellett volt még egy feladatunk: egy olyan olyan adatkezelési tájékoztatót kellett létrehoznunk a jogászunkkal együtt, amellyel miközben még nagyobb biztonságban érezheted magad, közben a továbbiakban is tudjuk tartani a kapcsolatot, és együtt építhetünk egy szolidaritásra és egyenlőségre alapuló országot. Végre megszületett!

Úgy módosítottuk, hogy ne csak konkrét ügyekkel kapcsolatban kereshessünk, hanem a Szikra általános híreivel is – semmi más nem változott.”

Vagyis a Szikra valójában nem az adatkezelésen változtatott, csupán a mozgalmat érintő hírek terjesztésének bővítésén.

Mint írták, „a szervezet számára az e-mailen és telefonon való kapcsolattartásra nagy figyelmet szánunk. Itt tudunk a közösségi média algoritmusaitól és a Fidesz által uralt médiatértől függetlenül közvetlenül, személyesen kapcsolatot tartani veled. Csak így tudunk mondjuk a diákvárosos tüntetésünkhöz hasonló nagyságú tüntetést szervezni vagy küzdeni a kilakoltatások ellen, igazságot szolgáltatni a végrehajtások áldozatainak, a Fizessenek a gazdagok! akcióinkhoz hasonlóan megmozgatni az országot, és nem utolsó sorban: egy alulról építkező, egymást támogató közösséget építeni.”

A lényeg azonban nem változott a Szikránál:

a személyes adatok továbbra is a washingtoni székhelyű, gyakorlatilag a teljes baloldal által gyűjtött adatokat kezelő Action Networkhöz futnak be, a cég neve már a levél alján megjelenik. Az adatkezelési tájékoztatóból pedig az is kiderül, a „személyes adatok megismerésére jogosultak köre és adatkezelési címzettjei” címszó alatt az Action Network mellett a kaliforniai Herza LLC., a San Franciscó-i Segment, a bécsi Estratos Digital GmbH, valamint az ír Google Ireland Limited is szerepel.

Nem meglepő módon ugyanezek a cégek megtalálhatók Juhász Péter, az Együtt korábbi politikusának, Belváros-Lipótváros egyik baloldali polgármesterjelöltjének petíciós aláírásgyűjtésének adatkezelési tájékoztatójában is. A különbség talán annyi, a Szikra Mozgalom adatait jelenleg a Bajnai-féle DatAdat hivatalosan nem ismeri meg. Ettől függetlenül

tény, hogy Jámborék kizárólag külföldi cégekkel végeztetnek adatkezelési, adatfeldolgozási tevékenységet, ami különösen jelentős kockázatot hordozhat.

Ráadásul a Szikra már korábban is végeztetett adatgyűjtést a DatAdat többi ágával együttműködő Action Networkkel, amely köztudottan kezelte azoknak a magyaroknak az adatait is, akik azokat megadták NoÁr webshopjában vagy akik feliratkoztak egy NoÁr-féle hírlevélre, illetve regisztráltak az általuk is népszerűsített tüntetésekre.

origo.hu

Félelmetes: megnevezték az oroszok, melyik NATO-országot támadják meg először

ripost.hu

Ez kínos! Egy pesti étteremben találkozhatott Szoboszlai jelenlegi és volt barátnője

borsonline.hu

Súlyos balesetet szenvedett a TV2 sztárja, másfél hónapos kisfia is vele volt

mandiner.hu

A Bizottság a háborútól a migránsokig mindenben kudarcot vallott, most újjászületik a jobboldal

ripost.hu

Nem erre számítottunk: Kőgazdag Csabi végre válaszolt Jákob Zolinak

hirtv.hu

„Maga tényleg ekkora paraszt?” - egyre látványosabban, biztonsági őrök gyűrűjében menekül Trippon Norbert a sajtó elől + videó

ripost.hu

Geszti Péter: „Tudtam előre, hogy nagy baj lesz!”

lakaskultura.hu

Látványos megújulás Törökvészen: így készült el a napfényes tetőtéri lakás

ripost.hu

Túlment egy határon: szégyellheti magát a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Nem fogod elhinni! Ezzel a pofon egyszerű módszerrel megszabadulhatsz a meztelen csigáktól

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

ripost.hu

Marsi Anikó reagált az őt ért sértő kritikákra: Nem hiszed el, mit mondott

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Nincs nap Nyugaton a háborús készülődés fokozódása nélkül

POLITIK

Biden a kampányt választja az ukrán békekonferencia helyett

POLITIK

Magyar Péter hazudik a háborúról

POLITIK

Orosz rakétatámadás egy újabb ukrán város ellen