POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.01.
Módosítva: 2024.02.01.

Hídpénzbotrány: vesztegetés, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúja

Vizsgálatot indít a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

A főváros vezetése szerint nincs szükség vizsgálóbizottságra a Lánchíd felújítása ügyében, még azután sem, hogy kiderült: a botrányosan túlárazott beruházás kivitelezője csaknem másfél milliárd forintot utalt egy praxisától eltiltott ügyvédhez köthető számlára. A hídpénzbotrány egyik legújabb fejleménye miatt egy magánszemély közérdekű bejelentése kapcsán már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálódik, egyebek mellett a közpénzek felhasználását, a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, gazdaságosságát és hatékonyságát is ellenőrzik.

Nincs szükség vizsgálóbizottság felállítására az úgynevezett Lánchíd-pénzek miatt, a legrégebbi dunai átkelő renoválása ugyanis elkészült – közölte nyugtatólag a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére érkezve Kiss Ambrus.

Karácsony Gergely főpolgármester általános helyettese azt is állította: a Fővárosi Önkormányzat épületében az üggyel összefüggésben eddig nem volt házkutatás.

Vig Mórnál viszont tavaly decemberben jártak a NAV nyomozói.

A jelenleg letartóztatásban lévő exügyvédnél ugyanis

egy több száz millió forintos számlagyár ügyében tartottak kutatást.

Azóta kiderült: nemcsak nála vizsgálódtak a hatóság emberei, hanem a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is. A vállalat ugyanis 1,4 milliárd forintot utalhatott át Vig egyik cégének a számlájára. Ez azonban a közbeszerzést végző szervezetnek, a Soros György alapítványai által is támogatott Transparency Internationalnak nem tűnt fel. Mindez a momentumos Soproni Tamás polgármestert sem zavarja.

A botrányról Niedermüller Péter érdektelennek tűnő arccal beszélt. Erzsébetváros DK-s polgármestere azzal hárította a neki szegezett kérdéséket, hogy ő csak egy, a kerületében megválasztott vezető, akinek nem kell tudnia, milyen célzattal történt az utalás és annak lehetnek-e politikai szálai.

Míg a balliberális polgármesterek vagy rendre hárították a kérdéseket vagy menekülőre fogták, addig Karácsony Gergely ezúttal is a Városháza dísztermének vörös bársonyfüggönye mögül lépett színre.

A főpolgármester azonban szóra sem méltatta az ügy újabb fejleményeit.

Pedig egy magánszemély közérdekű bejelentése kapcsán már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálódik.

Erről a Magyar Nemzet azt írta:

a KEHI az eljárás keretében a közpénzek felhasználását, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, gazdaságosságát és hatékonyságát vizsgálja.

Karácsony Gergely az elmúlt napokban kizárólag a Budapest-bérlet ügyében volt hajlandó megszólalni. A főpolgármester Lánchíd-pénzek kapcsán tanúsított hallgatását a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője is szóvá tette.

„Maximum bárgyún mosolyog és mellébeszél, így volt ez adományládikás történet ügyében, így van ez a Lánchíd ügyében, így van ez a BKV reklámtender ügyében és így van a különböző bírságok esetében, amely most már sok milliárd forintos kárként érte a Fővárosi Önkormányzatot. Karácsony Gergely egyetlen egy dolgot szeret, a saját nemlétező sikereiről Facebook-posztot írni” – sorolta Wintermantel Zsolt a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A hídpénzbotrányban sajtóhírek szerint

vesztegetés, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúja is felmerülhet.

A Fidesz fővárosi szervezete üdvözli, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálja a Lánchíd felújítását.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése alatt újságíróknak azt mondta, örül a Kehi vizsgálatának, bízik abban, hogy eredményesen ki fogják vizsgálni az ügyet, és megállapítják a teljes láncolatot, hogy a számlagyáron keresztül hová és kihez jutott a pénz.

Közölte, elképzelhetetlen, hogy válaszok nélkül maradjon, miért kellett új közbeszerzést kiírni a Lánchíd felújítására, amely végül késve, csökkentett műszaki tartalommal és ötmilliárd forinttal drágábban készült el, ráadásul egy olyan cég nyerte el a munkát, amelyért a főpolgármester kardoskodott, és amelytől komoly pénzek vándoroltak tőlük számlagyárral érintett cégekhez.

A politikus szerint az jó, ha egy civil szervezet – ebben az esetben a Transparency International – részt vesz a beruházás közbeszerzéseinek ellenőrzésében, de kifogásolta, hogy a szervezet ezt nem ingyen, hanem ötmillió forintért végezte el, és semmire sem jutottak. Szerinte felmerül, hogy miért, milyen külső nyomásra kellett kifizetni ezt az összeget.

Hozzátette: készséggel elhiszi, hogy adott esetben a főpolgármesterhez személyesen nem érkezett semmi.

Arra a kérdésre, várható-e az ügyben fővárosi vizsgálóbizottság felállítása, azt mondta, Karácsony Gergely főpolgármester kerüli a kényes helyzeteket, minden kínos kérdésben hallgat, így nem valószínű, hogy lesz vizsgálóbizottság.

Megjegyezte: azt várta volna, hogy ha ilyen látványos botrányba keveredik a főpolgármester, akkor ő maga javasolja vizsgálóbizottság felállítását, de Karácsony Gergely ezt elmulasztotta.

Wintermantel Zsoltot kérdezték az új közlekedési tarifaközösségről szóló megállapodásról, erről azt mondta, örül, hogy a főpolgármester nem baltázta el, és elfogadta a kormány kedvező ajánlatát, ami rendkívül előnyös a budapesti és az agglomerációs utazóközönségnek is.

Ugyanakkor azt kérte, a főpolgármester nagyobb szerénységgel nyilatkozzon erről, mert Karácsony Gergely a 2019-es programjának megvalósításaként beszélt a megállapodásról, miközben tavaly decemberben még semmilyen fogalma nem volt arról, hogy lesz egységes bérletrendszer.

A Soros-féle Transparency International készítette elő a Lánchíd hídpénzbotrányba fulladt felújítását – erről írt az Origo. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a múlt héten egy interjúban azt mondta: a BKK kérte fel a Transparency Internationalt a közbeszerzés felügyeletére, és a végén ők azt mondták, hogy az rendben volt. Sőt, maga az NGO is azt tette közzé a saját honlapján, hogy a közbeszerzés jogszerűen, átláthatóan és tisztességesen zajlott. Az elmúlt időszakban ugyanakkor napról napra nő a hídpénzbotrány: sajtóhírek szerint vesztegetés, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúja is felmerülhet.

A szinte romos, félig kész ferencvárosi felüljáróra gurították fel a söröshordót munkások 1996 júniusában az M1 Híradóban bemutatott felvételeken. Az építményt Demszky Gábor, Budapest akkori, SZDSZ-es főpolgármestere a törmelékek között adta át. Azt ígérte: ha a forrásokat a főváros átcsoportosítja, a munkálatok végző Hídépítő Rt. befejezi a beruházást.

Ugyanez a cég kapott megbízást a kőröshegyi völgyhíd megépítésére is a Medgyessy Péter, később pedig a Gyurcsány Ferenc által vezetett MSZP-kormányok idején.

A beruházásnak 2006 novemberére kellett volna elkészülnie, de 9 hónapot csúszott.

A völgyhíd ráadásul a szocialisták legdrágább autópálya-beruházásai közé tartozott. Miközben az eredeti tervek még 32 és 38 milliárd forint közötti összegekről szóltak,

a völgyhidat is magába foglaló 14,2 kilométeres szakasz megépítése végül a duplájába, összesen 76 milliárd forintba került.

A fejlesztés kísértetiesen hasonlít a Lánchíd felújítása körüli hídpénzbotrányra – erről ír most a Magyar Nemzet. A portál arra hívja fel a figyelmet, hogy a renoválást végző A-Híd Zrt. éppen a baloldali kormányok kegyeltjének számító Hídépítő Rt. utódja. A Magyar Nemzet megjegyzi,

a völgyhíd megépítését időhúzás és a költségek irreálisnak tűnő drágulása jellemezte.

Éppen ez látszik a Lánchíd felújítása körül is.

Budapest legrégebbi állandó dunai átkelőjének felújítására ugyanis Karácsony Gergelyék sokak szerint indokolatlanul új tendert írtak ki. Az A-Híd Zrt. az új pályázaton már ötmilliárd forinttal drágábban, az eredetihez képest hatvanszoros előlegért és feleannyi kötbérért vállalta a munkát.

Sőt, a Fővárosi Önkormányzat arra is rábólintott, hogy több pénzért kevesebb műszaki tartalommal újítsa meg a Lánchidat. Nemrég az is kiderült, hogy az ügyben a több száz milliós számlagyár üzemeltetésének gyanújával letartóztatott Vig Mór is érintett lehet. Az

A-Híd Zrt. összesen 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott jogász egyik cégének,

azt azonban egyik fél sem árulta el, hogy mire, ahogy azt sem, hogy ez a pénz honnan származott.

A Magyar Nemzet ugyanakkor azt írja: az A-Híd Zrt. 2021-es, vagyis a Lánchíd felújítása idején könyvelt adózott eredménye 1,5 milliárd forint volt. Vagyis

a Vig Mórnak küldött pénzösszeg akkora, mintha a vállalat az egy év alatt megtermelt összes profitját átutalta volna.

Bár az ügyben vizsgálóbizottság felállítása is felmerült, Karácsony Gergely főpolgármester az M1-nek Brüsszelben arról beszélt, szerinte erre nincsen szükség.

Helyettese, Kiss Ambrus egy hete egy interjúban szintén azt bizonygatta, hogy a közbeszerzés körül szerinte már csak azért is zajlott minden rendben, mert azt a Transparency International készítette elő és az NGO annak felügyeletében is részt vett.

A Transparency International 2021 februárjában saját oldalán arról írt, hogy a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás szerintük átláthatóan és tisztességesen zajlott.

A hídpénzbotrányban nem csak a cégvezetők és a politikusok lehetnek érintettek – erről már a Nézőpont intézet elemzője beszélt az M1-en. Pálfalvi Milán szerint

a hatósági vizsgálatnak az ügyben érintett teljes hálózat szereplőire is fényt kell derítenie.

„Van egy fővárosi vezetés, amelyik mással sem törődik, mint hogy Karácsony Gergely bábszerepe mögött hogyan tudja szétlopni a fővárosi pénzeket. Ennek kell véget vetni, nem csak politikai értelemben, hanem jogi értelemben: a végére kell járni ennek a kérdésnek és meg kell állapítani azt, hogy hol történt bűncselekmény” – mutatott rá Pálfalvi Milán a Nézőpont Intézet elemzője.

A hídpénzbotrányban a héten a rendőrséghez egy magánszemélytől is érkezett feljelentés. A NAV nyomozói pedig a Vig Mórhoz köthető költségvetési csalás gyanújával indult büntetőeljárásban korábban az A-Híd Zrt.-nél is házkutatást tartottak.

 

origo.hu

Itt van Nagy-Britannia világháborús bejelentése!

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

borsonline.hu

Nincs kérdés! Farkas Öcsi lett a magyar TikTok királya

metropol.hu

Így reagált Orbán Viktor a magyar válogatott vereségére

vg.hu

Az Európai Bizottság szerint egyes újságok hazudnak a magyar bírságról, megmagyarázták az ítéletet

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

astronet.hu

Nyári angyalhoroszkóp 2024: ezt üzeni neked az őrangyalod!

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

ripost.hu

Két milliomost avattunk szombaton: egész hihetetlen sorozatot húztak ki a lottósorsoláson

ripost.hu

Ez a személyiségteszt olyat árul el rólad, amit nem várnál

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Bécsben a diákok jelentős része már mohamedán

POLITIK

A NATO átveszi az ukrán fegyveres erők kiképzését

POLITIK

Donald Trump a józan ész uralmát szeretné visszahozni

POLITIK

Magyar feltételek Ukrajna csatlakozási dokumentumában