Putyin békeajánlatot tett Ukrajnának, ezek a feltételei

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.04.
Módosítva: 2024.02.06.

Vesztegetés és hűtlen kezelés a gyanú a hídpénzbotrány ügyében

Baloldali politikusokat is elérhet a hídpénzbotrány.

Baloldali politikusokat is elérhet a hídpénzbotrány – erről írt a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt is feljelentést tettek a rendőrségen a Lánchíd ötmilliárd forinttal megdrágult beruházásával összefüggésben. A Magyar Nemzet emlékeztet: a Városháza-botrány egyik kulcsfigurája egy felvételen arra utal, hogy a baloldali városvezetés pénzt szivattyúzhatott ki a projektből. A hídpénz-botrány ügyében a héten a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálatot indított.

Anonymus, az álarcos alak még 2021 karácsonya előtt üzente meg, tízórányi vágatlan hangfelvételt postáz a Városháza-ügyben nyomozó rendőrségnek.

A Magyar Nemzet a dokumentum leirata alapján a napokban újabb részleteket közölt, amiből az is kiderül: a Városháza-botrány egyik szereplője a beszélgetés közben arra utal, hogy azért került ötmilliárd forinttal többe a Lánchíd Karácsony Gergelyék által bonyolított felújítása, mert abból pénzeket osztottak vissza.

A lap szerint Bajnai Gordon régi „harcostársa” a felvételen a Lánchídra utalva konkrétan ezt mondta: „Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.”

Megjegyzése után a Blaha Lujza téri felújításra tért ki:

Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma.

Majd arra a kérdésre, hogy mindezt „ők intézik?”, úgy fogalmazott: Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes és „ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgoznak ezeken”.

A Magyar Nemzet úgy értesült:

mindezek miatt egy magánszemély feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál hűtlen kezelés és hivatali vesztegetés gyanújával.

A főpolgármester körül újabb botrány azután robbant ki, amikor egy számlagyárügyben a NAV nyomozói több helyszínen, köztük az Amnesty International igazgatójának testvérénél, Vig Mórnál tartottak házkutatást, majd pedig a Lánchíd-felújítást végző A-Híd Zrt.-nél is. A kivitelező ugyanis – épp a hídberuházás idején – 1,4 milliárd forintot utalt át az exügyvéd számlájára.

Miközben Karácsony Gergely szerint a felújítással minden rendben volt, a főpolgármester két korábbi szövetségese – a Jobbik és az LMP is – tudni akarja, történt-e törvénysértés az ügyben. De vizsgálatot követel a Mi Hazánk és a fővárosi Fidesz-KDNP is.

Miközben a balliberális városvezető kerüli a sajtót, szerdán egy kisvideóval rukkolt elő az Instagram-oldalán, amiben a budapesti tömegközlekedést érintő változásokkal kampányolt. Méghozzá egy munkavédelmi sisak segítségével, amin – sokat sejtetően – épp a Lánchíd-felújítást végző cég neve, az A-Híd Zrt. szerepelt.

„A politikában nincsenek véletlenek, így feltehetően Karácsony Gergely videója sem az, amiben épp az A-Híd Zrt. sisakját szorongatja a kezében” – vélekedett Palóc André az M1-en.

A Századvég Közéleti Tudásközpont vezető elemzője szerint a főpolgármesternek több tucat tanácsadója van, akik megmondják neki, hogy mikor és mit nyilatkozzon, mi szerepel egy videóban, ezért olyan súlyos korrupciógyanús ügyben, mint amilyen a hídpénzbotrány, most egy másik arcot kellett mutatni.

Karácsony Gergely egy más típusú szerepben kezd – ha szabad így fogalmazni –, egy új típusú hídember lenni, csak nem az a pozitív, amit mondjuk a korábbi magyar filmben inkább tapasztaltuk, hanem ennek a teljesen ellenkezője érvényesül. Ahelyett, hogy hidakat épített volna. Láttuk, hogy Itt pénzek tűnnek el a felújításnál” – mondta Palóc André.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal most indított eljárást a Lánchíd felújításának ügyében. A közpénzek felhasználását, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, gazdaságosságát és hatékonyságát vizsgálják.

Karácsony Gergely főpolgármester világát folyamatos hazugságok jellemzik – mondta a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerdán a Fővárosi Közgyűlésben.

Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: „újabb és újabb hazugságok, főpolgármester úr, ez az ön világa, az őszintétlen beszéd, a hazugságcunami”.

Elmondta, Karácsony Gergely, lenézve a budapesti utazóközönséget, azt állította, hazudta, hogy nincs járatritkítás, és az erről szóló kijelentéseit azután tette, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) „az éj leple alatt, suttyomban” járatritkításokat vezetett be városszerte.

A főpolgármester később menetrendi átcsoportosításról kezdett el beszélni, majd egy hét után visszavonta a nem is létező járatritkítást – fejtette ki a kormánypárti politikus, majd úgy folytatta: „milyen érdekes evolúciója ez a hazugságnak”, ismerős lehet a „dollárbaloldal támogatási sztorija” kapcsán.

„Nem a békákat kell megkérdezni a mocsár lecsapolásáról”, „trágyával etetett gombák”, „patkányok”, így vélekednek önök a választókról

– mondta Wintermantel Zsolt hozzátéve: ez Karácsony Gergely világa, ebben érzi jól magát.

A politikus beszélt arról is, hogy korábban Karácsony Gergely minden fenntartás nélkül, ott, ahol a nácik gettót működtettek, örömmel kiállt és a választók figyelmébe ajánlotta „a judapestező, tetűcsúszdázós” jelöltet.

Wintermantel Zsolt szerint ezután teljesen érthető, hogy Karácsony Gergely miért hagyja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetői pozícíójában Walter Katalint, aki – mint mondta – „nemes egyszerűséggel vágásérett hálaadási pulykáknak nevezi a budapesti utazóközönséget”.

„Ez nem egy baki, ez maga az a szemlélet, amit önök képviselnek”

– tette hozzá a politikus.

Wintermantel Zsolt azt mondta, azzal, hogy Karácsony Gergely pozíciójában hagyta Walter Katalint. azt bizonyította: ő is pontosan ugyanígy gondolja.

Karácsony Gergely reagálásában arról beszélt, hogy a BKK idei évre vonatkozó üzleti tervében a tavalyihoz képest lényegesen nagyobb közlekedési kapacitás megrendelése szerepel.

A BKK részletesen elemzi az utazási adatokat és ez alapján hozott döntést, de a társaság hibázott, amikor ennek kommunikációját nem tervezte meg – mondta Karácsony Gergely. Kiemelte: összeségében a kapacitás bővítésérről és egy jó menetrend kialakításáról szólt a javaslat.

Elmondta,

azért kérte a BKK-tól, hogy vonja vissza a menetrend módosítására vonatkozó javaslatát, mert a bizalom újraépítése önmagában fontosabb mint egy szakmailag kimunkált menetrend, amely egy felmenő rendszerben új viszonylatok kialakítását is tartalmazta volna. De nem ez az a pillanat, amikor erről racionális vitát lehetne folytatni.

Karácsony Gergely szerint Walter Katalin elhíresült mondata nagyon rossz mondat. Hozzátette ugyanakkor: nem gondolja, hogy ez felülírja három év jó munkáját.

A főpolgármester felszólalását a Fidelitas akciója egy rövid időre megszakította. Az aktivisták egy molinót tartottak fel, amelyen Gyurcsány Ferenc DK-elnök és Karácsony Gergely arcképe volt látható a Lánchíddal a háttérben, és az volt olvasható rajta: „Kinek jutott a 1,5 milliárdos hídpénzmutyiból?”

Havasi Gábor (Momentum) a napirend előtti felszólalásában arról beszélt: ma valójában nincs verseny a városvezető koalíció és a kormányoldal között. Verseny csak akkor lehetne, ha lenne a városvezetéssel szemben álló oldalon jövőkép és lenne olyan ember, aki ezt képviseli.

Szerinte az elmúlt négy év fideszes politikája az önkormányzati választások közeledtével sem változik: Budapest-ellenes, „jól van az úgy” helytartópolitika jellemzi a fideszes polgármesterek és a Fidesz-frakció működését. Nem alternatívát kínálnak a választóknak, hanem papagáj módjára ismétlik a „nagy semmit”, a pártközpont utasításait. Továbbá főpolgármester-jelöltjük sincs – mondta.

Az ülés kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek meg a 2023. december 18-án elhunyt Dózsa László színészről, rendezőről a január 7-én meghalt Finta József építészről, a nemzet művészéről, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa-díjas alkotóról, valamint a január 8-án elhunyt Marsi Péter Pál vegyészről, aki a MIÉP közgyűlési képviselője volt.

Már Bajnai Gordon régi harcostársa is elmondta, miért lett drágább a Lánchíd felújítása – erről ír a Magyar Nemzet. A cikkben úgy fogalmaznak: a Városháza-gate leleplező hanfelvételei a Lánchíd-botrányra is fényt deríthetnek. A portál szerint az ügy kulcsfigurája ezeken a felvételeken arról beszélt: azért valósult meg ötmilliárd forinttal drágábban, de kisebb tartalommal a Lánchíd felújítása, mert a fővárosban – ahogy fogalmaz – „fosztogatás és osztogatás” zajlott.

A fővárosban „fosztogatás és osztogatás” zajlott – ez a mondat s Magyar Nemzet szerint azon a hangfelvételen hangzik el, amin a Városháza eladási botránya kapcsán az ügy egyik kulcsfigurája a baloldali városvezetés belső működéséről beszélt. A felvétel még 2021-ben szivárgott ki, de a Magyar Nemzet szerint a magát Bajnai Gordon régi harcostársának nevező szereplő szavai a Lánchíd felújítása körüli hídpénzbotrányra is magyarázatot adnak.

Már Bajnai Gordon „régi harcostársa” is elmondta, miért lett drágább a Lánchíd felújítása – fogalmaz most a portál. A Magyar Nemzet cikke szerint miközben a hangfelvételen 2021 júniusában a baloldal lehetséges pénzforrásairól volt szó. A közel tízórányi anyag szövegének leirata szerint az hangzik el: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztással”. Amikor az említett mondatot elmondó szereplő beszélgetőpartnere azt kérdezi, hogy ebből ki lehet-e pénzt venni, a Magyar Nemzet által az ügy kulcsfigurájának nevezett szereplő úgy válaszol – idézzük – „Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma. Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma […] ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgozik ezeken.

A Lánchíd felújítása körüli hídpénz-botrány néhány napja vett újabb fordulatot, miután a Magyar Nemzet arról írt, hogy a felújítást végző A-Híd Zrt. 2020 november és 2022 július között, vagyis a munkálatok idején összesen 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór, a baloldal külföldi kampányfinanszírozásával is hírbe hozott, praxisától eltiltott jogász egyik cégének. Az összegből 900 millió forintot a jelenleg letartóztatásban lévő ügyvéd saját számláira utaltak tovább, ahonnan rövid időn belül készpénzben fel is vették az összegeket.

Elemzők szerint a pénz a Lánchíd felújításának munkadíjából származhatott: Budapest legrégebbi állandó dunai átkelőjének felújítására ugyanis még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki közbeszerzést. Bár ezt az A-híd Zrt. akkor egy 21,8 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg, Karácsony Gergelyék sokak szerint indokolatlanul új tendert írtak ki. Ugyanez a cég az új pályázaton már ötmilliárd forinttal drágábban, az eredetihez képest hatvanszoros előlegért és feleannyi kötbérért vállalta a munkát – mégis győzött. Sőt: a fővárosi önkormányzat arra is rábólintott, hogy több pénzért kevesebb műszaki tartalommal újítsák meg a Lánchidat.

Az ügyben vizsgálóbizottság felállítása is felmerült, Karácsony Gergely azonban Brüsszelben az M1-nek azt mondta: szerinte nincs mit vizsgálni.

Városháza-ügy, guruló dollárok, hídpénzbotrány – a fővárost érintő korrupciógyanús ügyek Karácsony Gergelynél találkoznak – erről már az Alapjogokért Központ vezető elemzője beszélt az M1-en. Pindroch Tamás szerint a főpolgármester továbbra sem adott magyarázatot arra, hogy miért drágult meg a Lánchíd felújítása és az is életszerűtlen, hogy a baloldali városvezetés nem tudott az A-híd Zrt. és Víg Mór cége közötti kapcsolatról.

Milyen főpolgármester az olyan, aki nem tud ilyen dolgokról, hogy ilyenek történnek az általa vezetett önkormányzatnál – mondjuk a nagyobbik baj az lenne, hogy ha tudott róla, mert akkor érintett lehet. Felelős polgármester nem így viselkedik, nem csak hárít, hanem elmondja, hogy mi volt a háttérben, miért volt drágább a Lánchíd felújítása, mint amit eredetileg Tarlós Istvánék a szerződésben rögzítettek. Ezt Karácsony Gergelyék megváltoztatták” – mondta Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

A hídpénzbotrányban a héten a rendőrséghez egy magánszemélytől is érkezett feljelentés. Az üggyel kapcsolatban az derült ki, hogy miközben Víg Mór ellen novemberben egy több száz millió forintos számlagyár felszámolása után indított költségvetési csalás gyanújával, büntetőeljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az eljárásban az A-Hídnál is házkutatást tartottak.

 

origo.hu

A sebességhatárok is változhatnak az új magyar KRESZ-ben

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

metropol.hu

Eltűnt Balog Ádám, nagy erőkkel keresi a rendőrség

vg.hu

Üzemanyag: hétfőtől folytatódik a drágulás – a benzineseknek kicsit, a dízelesnek jobban fog fájni

ripost.hu

Brutális hármas karambol a János kórháznál: áll a forgalom, roncsok mindenütt

vg.hu

Balaton: elkészült a tragikus haláleseteket is okozó árok térképe – mutatjuk, hol a legnagyobb a veszély

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

mindmegette.hu

Megvan, hol nyitja új boltjait a Primark: döbbenetes terjeszkedés a cél

ripost.hu

Kedden hazaküldte az orvos a 6 éves lányt, szerdán kiderült, csak pár hónapja van hátra

ripost.hu

Áll a forgalom Budapest agglomerációjában - kiérkeztek a hatóságok

ripost.hu

„Kérlek, imádkozzatok!” – drámai üzenet Michael Schumacher lányától

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Halálraítéltek csúcstalálkozójáról beszélnek Moszkvában

POLITIK

Újabb 250 ukrán katona holttestét szállították haza

POLITIK

Újabb szankciók Oroszország ellen

POLITIK

Egyre több az áldozata az orosz rakétacsapásoknak