POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.04.

New York és Texas egymás ellen a migránskérdésben

Texas buszokkal küldi tovább a migránsokat.

Buszokkal szállítja tovább Mexikó azt a több ezer migránst, akik még karácsonykor indultak el az amerikai határhoz. A bevándorlók abban reménykednek, hogy menedékjogot és munkát kapnak az Egyesült Államokban. Közben éles ellentét alakult ki a New York-i polgármester és a texasi kormányzó között, mivel Texasból buszokkal szállítják el a migránsokat a demokrata irányítású északi nagyvárosokba.

Mexikó déli határán több mint négyezren gyűltek össze egy regisztrációs ponton, és arra várnak, hogy a hatóságok nyilvántartásba vegyék őket. Utána buszokkal szállítják tovább őket az amerikai határhoz.

„Nagyon boldog vagyok. Idáig sokat szenvedtünk. Alig van élelmünk, és nagyon keveset alszunk. De hála istennek, végre elfogadják a kérelmeinket, és elindítanak minket buszokkal. A családjainknak nem kell többé gyalogolniuk” – mondta egy kolumbiai férfi.

December 24-én indult el az M1 által bemutatott migránskaraván Mexikó déli határáról. Csak ebben a csoportban mintegy ötezer bevándorló kelt útra, de más karavánok is az amerikai határ felé tartanak.

Sokan hónapok óta vártak a menekültkérelmük elbírálására, de hiába.

Szerintük nehéz helyzetük feljogosítja őket arra, hogy menedékjogot és munkát kapjanak az Egyesült Államokban.

„Az embereknek családsegítőket biztosítunk majd. Humanitárius engedélyt kapnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy évig dolgozhassanak és utazhassanak az egész országban” – mondta Luis Garcia, a karaván egyik szervezője.

Azonban

az Egyesült Államokban egyre nő a feszültség a Mexikóból érkező migránsáradat miatt.

A republikánus texasi kormányzó kampányt hirdetett, hogy több ezer migránst küldjenek buszokkal a demokraták által irányított északabbra fekvő városokba. Így kíván nyomást gyakorolni a Demokrata Pártra, hogy szigorítsanak migrációs politikájukon.

„Biden szándékos tétlensége miatt Texas magára maradt. Az alkotmányunk szerzői előre látták azt a helyzetet, azaz, hogy a szövetségi kormány nem lesz tekintettel azokra a területekre, amelyeknek kihívást jelent a határvédelem” – mondta Greg Abbott, Texas állam kormányzója.

A migránsáradattal New York küzd a leginkább,

a városba csak a múlt héten több mint háromezer migráns érkezett. Az városvezetés karácsony után olyan rendeletet adott ki, amely korlátozza, hogy mikor érkezhetnek migránsbuszok a metropoliszba. Továbbá előírja, hogy azok a buszvezetők, akik illegális bevándorlókat szállítanak, 32 órával korábban értesítsék erről a települést. A sofőrök azonban nem tartják be az új szabályokat.

„Egyeztettünk a környékbeli önkormányzatokkal. Minden településnek, ahonnan valamilyen út vezet New Yorkba, ugyanazt a protokollt kell követnie. Ez egy aljas módszer Texas részéről, hogy kihasználja az embereket, és országos szinten összezavarja az önkormányzatokat” – mondta Eric Adams, New York polgármestere.

Tavaly több mint 130 ezer illegális bevándorló érkezett New Yorkba.

A városvezetés a szövetségi kormánytól kért segítséget a válság kezeléséhez.

Telefonon egyeztetett az Egyesült Államok felé irányuló tömeges migráció sürgős kezeléséről Joe Biden amerikai és Lopez Obrador, mexikói elnök – jelentette be a Fehér Ház.

John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő elmondta, hogy a két vezető megállapodott arról, hogy a közeli napokban az amerikai külügyminiszter, belbiztonsági miniszter és a Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója által vezetett amerikai delegáció utazik Mexikóba, hogy a közép-amerikai ország államfőjével egyeztessen a lehetséges lépésekről.

Az illetékes úgy fogalmazott, hogy a Biden-Obrador megbeszélésen a nyugati féltekét jellemző példátlan embermozgás kezeléséről volt szó, és azokról a sürgősen szükséges lépésekről, amelyek révén újranyithatók a tömegesen érkező migránsok miatt lezárt határátkelők.

John Kirby hozzátette, hogy szó volt a migráció gyökereinek kezeléséről, amelyek a kibocsátó országokban keletkezett problémákra ad választ.

Az amerikai szövetségi határügynökség (Custom and Border Protection – CBP) hétfőn arról intézkedett, hogy lezárjanak két meghatározó vasúti határátkelő-pontot a texasi Eagle Pass-nál és El Paso-nál, miután tömegek próbáltak tehervonatokra felkapaszkodva bejutni az Egyesült Államokba.

A CBP csütörtökön a sajtóban megjelent nem hivatalos adatai szerint csak decemberben eddig már mintegy 200 ezer embert tartóztattak fel az amerikai-mexikói határ mentén, akik egy részét regisztráció után beengedik az országba.

A számok alapján idén december történelmi rekord lehet az illegális határátlépéseket tekintve az Egyesült Államokban. Minden idők eddigi legmagasabb száma idén szeptemberben volt, amikor csaknem 270 ezer embert tartóztattak fel, és vettek nyilvántartásba.

A migrációs válság kezelése, a Biden-adminisztráció bevándorláspolitikájának átalakítása és a hatékony határőrizet áll azoknak az egyeztetéseknek a középpontjában, amelyek a múlt hét óta intenzíven zajlanak a Kongresszus demokrata és republikánus szenátorai, valamint a Fehér Ház tisztségviselőinek részvételével.

A tárgyalások tétje, hogy a törvényhozás elfogadja-e a Joe Biden elnök által a Kongresszustól kért mintegy 110 milliárd dolláros költségvetési kiegészítést, amiből 61 milliárd Ukrajna támogatására jutna, de szerepel benne 14 milliárd dollár részben a határszemélyzet növelésére, határőrizetre, és az érkező illegális bevándorlók ellátására. A kongresszusi republikánusok jelentős része az illegálisan érkezőkkel kapcsolatos kormányzati politika gyökeres átalakításához köti az elnöki kérés megszavazását.

Az Egyesült Államokba irányuló illegális határátlépések visszaszorításáról tárgyalt korábban az amerikai kormány küldöttsége Antony Blinken külügyminiszter vezetésével Mexikóban.

A külügyminiszter mellett a delegáció tagja  volt Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter, valamint a Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója, Liz Sherwood-Randall, aki az előzetes tervek szerint Manuel Lopez Obrador mexikói elnökkel is találkozott. Az amerikai kormányzat a Mexikón keresztül

az Egyesült Államokba tartó migránsok számának korlátozását szeretné elérni,

és ahhoz kért segítséget a szomszédos déli országtól.

A látogatást a múlt héten jelentette be Joe Biden elnök, miután telefonon egyeztetett Mexikó államfőjével. Az elmúlt hetekben rekord számú migráns lépett be törvénytelenül az Egyesült Államokba, arra kényszerítve a hatóságokat, hogy hivatalos határátkelőket és vasúti határhidakat is lezárjanak. A határállomásokat részben azért kellett lezárni, hogy a felszabaduló személyzetet az érkezők regisztrációjára irányítsák át.

A hivatalos tárgyalások megkezdése előtt amerikai belbiztonsági illetékesek arról számoltak be, hogy több javaslatot terjesztenek a mexikói partnerek elé, amivel csökkenthető lenne az amerikai határokra nehezedő nyomás. Ezek között említették a migránsok dél felé irányítását, Mexikóban tartását, a bevándorlók által használt vasútvonalak szigorúbb ellenőrzését. Az amerikai törekvések között szerepel az is, hogy

legális csatornák felé tereljék az ellenőrizetlen migrációs mozgást,

többi között vízumok biztosításával.

Az elnökválasztásra készülő Egyesült Államokban az illegális határátlépések növekedése jelentette migrációs válság vezető politikai témává vált, és a felmérések szerint Joe Biden elnök népszerűségét jelentős mértékben csökkentő tényező. A republikánusok szerint

a demokrata kormányzat megengedő bevándorláspolitikája vezetett a válsághelyzethez,

és annak határozott módosítását várják. Többek között ehhez kötik hozzájárulásukat Ukrajna további katonai és gazdasági támogatásához.

Manuel Lopez Obrador mexikói elnök az amerikai látogatás bejelentése után, a múlt héten többek között azt mondta, hogy hajlandó segítséget nyújtani, de azt várja az Egyesült Államoktól, hogy kezdjen tárgyalásokat a kubai rezsim elleni a szankciók enyhítéséről.

Az Egyesült Államok déli határain a 2024-es pénzügyi év októberi kezdete óta tovább fokozódott az illegális határátlépések száma. A szövetségi határőrizeti hatóság (Custom and Border Protection – CBP) adatai szerint októberben és novemberben meghaladta a havi 240 ezret a feltartóztatott migránsok száma, ami az adott hónapokra vonatkozó történelmi rekord. December 26-ig már

meghaladta a 250 ezret az érkezők száma,

ezért a hatóságok arra számítanak, hogy decemberben minden korábbinál több migráns érkezik az Egyesült Államokba.

A feltartóztatott és regisztrált migránsok nagy hányada a menedékkérelem beadása után, úgynevezett kegyelmi döntéssel (parole), szabadon tartózkodhat az ország területén, azzal a kikötéssel, hogy a megadott időpontban jelentkezik a bevándorlási hatóságnál.

Mexikóban a sajtóhíradások szerint jelenleg is

több ezres bevándorló-karavánok tartanak észak felé, az Egyesült Államok irányába,

amelyekben latin-amerikaiak mellett számos afrikai, és ázsiai állampolgár van. Az elmúlt hetekben több videófelvétel jelent meg az amerikai médiában arról, hogy tömegek kapaszkodnak fel Egyesült Államok felé tartó tehervonatokra is, hogy gyorsabban elérjék úticéljukat, a mexikói-amerikai határt.

origo.hu

Házasság első látásra: kibékülhet még Enikő és Peti?

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

borsonline.hu

Nagyon furcsán hangzik, ami kiderült Debreczeni Zita és Gianni fiáról, főleg egy olyan családban, mint az övék

vg.hu

Üzemanyag: bejelentették a nagy árcsökkenést – péntektől olcsóbb lesz a benzin és a dízel is

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

mandiner.hu

Őrjöngenek a románok Orbán Viktor kijelentése miatt, kőkemény üzenettel válaszoltak

ripost.hu

Így néz ki kívül-belül Dárdai Pál berlini villanegyedben fekvő álomotthona - galéria

travelo.hu

Újra kinyit a legendás budapesti étterem

ripost.hu

Titkolt terhesség: maradandó következménye lett, hogy ennyi idősen esett újra teherbe Jakupcsek Gabriella

ripost.hu

„Sajnos ez az igazság” – tovább dagad a botrány az elhunyt Berki Krisztián miatt

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kiderült, bevetik az F-16-osokat az oroszországi célpontok ellen

POLITIK

Ukrajna amerikai rakétákkal lőtt orosz légvédelmi rendszereket, Moszkva „halálos következményekkel” fenyeget

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Putyin üzent: a Nyugat az orosz elnök szavait emészti

POLITIK

Orbán Viktor: Akkora békepárti győzelmet aratunk, hogy abba Brüsszel is beleremeg

POLITIK

Magyar Péter mellett gyülekeznek a Soros-katonák

POLITIK

Ha Magyar Pétert külföldről pénzelik az bűncselekmény