POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.05.
Módosítva: 2024.01.05.

Izrael le kíván számolni a Hamász vezérkarával

Ezt hivatalosan bejelentették.

Az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetője kijelentette csütörtökön egy temetési beszédében, hogy Izrael a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i terrortámadásának minden értelmi szerzőjét és végrehajtóját likvidálni fogja.

„Ma is egy háború kellős közepén vagyunk. A Moszadnak ma is, akárcsak ötven évvel ezelőtt tette, el kell számoltatnia azokat a gyilkosokat, akik most október 7-én a Gázai övezetből megtámadták a dél-izraeli településeket, de a támadás kitervelőit és az irányító parancsnokokat is” – mondta David Barnea a Moszad egykori vezetőjének, Cvi Zamírnak a temetésén. Az október 7-i támadás minden résztvevője aláírta akkor saját halálos ítéletét – szögezte le.

Barnea arra utalt, hogy miután arab terroristák egy csoportja az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt 11 izraeli sportolót, a Moszad utána tíz év alatt sorban egymás után likvidálta az elkövetőket. Az 1972-es támadás is növelte azt a feszültséget Izrael és az arab országok között, amelynek hatására aztán 1973-ban kitört a három hétig tartó jóm kippuri háború.

A Közel-Keleten az eddiginél is nagyobb a feszültség, miután kedden Bejrútban egy drónnal likvidálták a Hamász egyik vezetőjét, aki részt vett az októberi, Izrael elleni terrortámadás megtervezésében. Közben a Gázai övezet több területére mért csapásokat az izraeli hadsereg szerdán. Az övezet területén egyre nagyobb problémát jelent a víz, az élelmiszer és az orvosi ellátás hiánya.

Az Izrael északi részén lévő katonai bázisokhoz látogatott a zsidó állam hadseregének vezérkari főnöke. Ellenőrizte a csapatokat, ugyanis Izrael fokozza a háborús készültséget a térségben.

Közben a Gázai övezetben továbbra is folytatódtak a légi támadások és a szárazföldi összecsapások. A Palesztin Vörös Félhold Társaság nevű segélyszervezet közölte, a Hán Júniszban lévő központjukat is találat érte, a segélyszervezet szerint öt dolgozójuk halt meg az akcióban.

Rafahban egy lakóházba csapódtak be az izraeli rakéták, a támadásban három ember vesztette életét.

A helyiek arra panaszkodnak, hogy már se menedékük, se ételük, italuk nem maradt.

„Láthatják, itt gyerekek és nők vannak velünk, de nincsenek menedékhelyek, nincs élelem, se víz, se napi szükségletek. A sós talajvizet isszuk” – panaszkodott egy helyi férfi.

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint

október 7-e óta már több mint 22 ezer palesztin vesztette életét az övezetben, közülük rengetegen a Hamász tagjai voltak.

Az izraeli hadsereg célja továbbra is az, hogy felszámolja a terrorszervezetet és likvidálja a tagjait, így került sor a Hamász egyik alapítójának megölésére is kedden.

A szervezet ciszjordániai vezetője, Szaleh al-Arúrival egy drón végzett Bejrútban, ahol évek óta élt, de részt vett a tavalyi, Izrael elleni terrortámadás megtervezésében, emiatt Izrael egyik első számú célpontja volt.

Az ENSZ, az Európai Unió és több arab ország is visszautasította csütörtökön két izraeli miniszter gázai övezeti palesztinok esetleges áttelepítésével kapcsolatos nyilatkozatát.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa mélyen aggasztónak nevezte csütörtökön a Gázai övezetben élő palesztinok önkéntes külföldre költözését szorgalmazó nyilatkozatot.

A nemzetközi jog tiltja a megszállt területen élő, védelmet élvező személyek kényszerű áttelepítését vagy elüldöztetését erről a területről” – húzta alá a világszervezet főbiztosa az X közösségi oldalán tett bejegyzésében. Hozzátette, hogy a Gázai övezet lakóinak 85 százaléka már most belső menekültnek számít és joguk van hazamenni.

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő élesen bírálta és uszítónak, illetve felelőtlennek nevezte a két izraeli kormánytag kijelentéseit.

Borrell szintén azt hangsúlyozta, hogy a kényszerű áttelepítések szigorúan tilosak és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének számítanak. Mindezzel összefüggésben kiemelte, hogy a szavaknak súlyuk van.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint Izrael pénzügyminiszterének és nemzetbiztonsági miniszterének kijelentése uszító hatású, ezért az Egyesült Államok az ilyen nyilatkozatok azonnali leállítását követeli. Matthew Miller szavai szerint az amerikai kormányzat álláspontja világos, eszerint Gázának palesztin területnek kell maradnia, amelyet ugyanakkor sem a Hamász, sem más terrorszervezet nem irányíthat, így nem jelenthetnek fenyegetést Izraelre.

Szaúd-Arábia, Katar és Kuvait csütörtökön szintén elítélte a nyilatkozatot.

A szunnita királyság külügyminisztériuma egyben cselekvésre szólította a nemzetközi közösséget arra hivatkozva, hogy Izrael nyilatkozataival és cselekedeteivel megsértette a nemzetközi jogot.

Katar, amely közvetítőként lépett fel Izrael és a radikális iszlamista Hamász között létrejött ideiglenes tűzszünet megkötésében, szintén a lehető leghatározottabban elítélte a két izraeli miniszter kijelentéseit. „A hatóságok kollektív büntetésre és a Gázai övezet lakosainak kényszerű áttelepítésére vonatkozó politikája mit sem változtat azon, hogy a Gázai övezet palesztin terület és az is marad” – szögezte le a katari külügyi tárca.

Kuvait hasonló közleményt tett közzé, amelyben óva intett a palesztinok áttelepítésétől.

Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter és Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter a napokban a Gázai övezetben élő palesztinok önkéntes külföldre költözését szorgalmazta.

A jobboldali Vallásos Cionisták, illetve Zsidó Erő nevű párthoz tartozó Szmotrics és Bengvír az izraeli parlamentben, a kneszetben tartott frakcióüléseken mutatták be a gázaiak „önkéntes kivándorlásáról” szóló tervet, amely szerintük megoldást jelenthetne a régóta húzódó gázai konfliktusra, és biztosíthatná azt a stabilitást, amely lehetővé tenné Dél-Izrael lakóinak visszatérését otthonaikba.

Bengvír pártjának frakcióülésén újságíróknak és párttagoknak azt mondta, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet elleni katonai fellépés „lehetőséget kínál a gázai lakosok kivándorlásának ösztönzésére”.

Ez a politika helyes, igazságos, erkölcsös és humánus megoldás lenne” – fogalmazott.

Szmotrics szerint a háború helyes megoldása az lenne, ha bátorítanák a gázai lakosok önkéntes migrációját olyan országokba, amelyek vállalják a menekültek befogadását.

Hétfőn Benjámin Netanjahu miniszterelnök saját pártja, a Likud frakcióülésén azt mondta: azon dolgozik, hogy megkönnyítse a gázaiak önkéntes kivándorlását más országokba. „Az a problémánk, hogy olyan országokat találjunk, amelyek hajlandóak felszívni a gázaiakat, és dolgozunk ezen” – mondta Netanjahu Dani Danon Likud-képviselőnek adott válaszában.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította a népirtásra vonatkozó dél-afrikai vádakat, és az izraeli hadsereg (IDF) morális igazát hangsúlyozta a kormány szokásos ülésének kezdetén.

„Nem mi követtünk el népirtást, hanem a Hamász, amely mindannyiunkat megölne, ha tehetné. Ezzel szemben az IDF a lehető legmorálisabban cselekszik; mindent megtesz azért, hogy ne ártson a civileknek, miközben a Hamász mindent elkövet, hogy kárt okozzon nekik, és emberi pajzsként használja őket” – mondta a miniszterelnök, válaszul a Dél-Afrikai Köztársaságnak a hágai székhelyű Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) benyújtott keresetére, amely szerint Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

„Azt kérdezem: hol volt Dél-Afrika, és a többiek, akik nekünk prédikálnak, amikor milliókat gyilkoltak meg és űztek el otthonukból Szíriában, Jemenben és más területeken? Folytatjuk védelmi háborúnkat, amelynek igazságossága és erkölcse páratlan” – tette hozzá Netanjahu.

Az egyik izraeli kommandós alakulat harcosai vasárnap a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz térségében folytatták a harcot – közölte az IDF szóvivője, s hozzátette, hogy a páncélosokkal, a hadászati erőkkel és a légierővel együttműködésben azon dolgoznak, hogy felkutassák és felszámolják a terroristákat, és a terroristainfrastruktúrákat.

Razziát tartottak Hán-Juniszban egy polgári épületben, ahonnan a katonákat lőtték, melyet elvileg oktatási célra, kulturális központnak és iskolának használnak, de a rajtaütés során rakétavetőket, a Hamász iratait és eszközeit találták meg benne, és egy környező házban is nagy mennyiségű fegyvert, köztük gránátot és lőszert találtak egy hálószobai szekrényben.

Az IDF szóvivője nyilvánosságra hozta két újabb, a Gázai övezetben vívott csatákban elesett izraeli tartalékos katona nevét. Egyikük 37, másikuk 23 éves volt.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Gázai övezetben a háború kezdete óta 21 822 ember halt meg, és 56 451 sérültet számoltak össze. Az elmúlt 24 órában százötven ember halt és 286-an sebesültek meg.

Vasárnap reggel óta a légierő vadászgépei megtámadták Iibanoni déli részén a síita Hezbollah milícia katonai épületét Ramija faluban, az izraeli határ közelében. A síita szervezet Izrael területét lövi, kihasználja, és emberi védőpajzsként használja a falu civil lakosságát – emelte ki az izraeli katonai közlemény.

Vasárnap a Likud párt rotációs megállapodásainak részeként a kormány jóváhagyta Eli Cohen energiaügyi és infrastrukturális miniszteri kinevezését. A külügyminiszteri posztra Iszrael Kac, a korábbi energiaügyi és infrastrukturális tárcavezető lépett a helyére.

A kormány egyhangúlag elfogadta a döntést a helyhatósági választás február 27-re halasztásáról. A választásokat eredetileg október végén tartották volna, de akkor a háború kitörése miatt január végére, illetve most február végére halasztották.
 

 

origo.hu

Goldie Hawn fürdőruhás képei: 78 évesen sem szégyenlős

ripost.hu

Váratlan fordulat a kutakon: ezen a napon rendesen megugrik a benzin és a gázolaj ára is

borsonline.hu

Minden rajongó őt támogatja: Tóth Vera elhagyta az otthonát

hirtv.hu

Vezércikk – Karácsony hergelt, Vitézy gratulált + videó

ripost.hu

Tegyél a mézbe szódabikarbonát hihetetlen mi lesz belőle

hirtv.hu

41 szavazatkülönbséggel, de eldőlt, hogy ki nyerte a budapesti főpolgármesteri választást + videó

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

mindmegette.hu

Ide menj a friss barackért, itt az országos Szedd magad lista

ripost.hu

Csókolózós képpel tudatta az örömhírt Palvin Barbi, özönlenek a gratulációk

ripost.hu

Áll a forgalom Budapest agglomerációjában - kiérkeztek a hatóságok

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Német tábornok: Csak a tűzszünet mentheti meg Ukrajnát, minden más elképzelés vágyálom

POLITIK

Az Európai Néppárt helyesli Magyarország megbüntetését.

POLITIK

Zelenszkij szerint Putyin békejavaslata ultimátum

POLITIK

Halálraítéltek csúcstalálkozójáról beszélnek Moszkvában