POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.04.

Izrael áttelepítené a gázai palesztinokat

Ezzel Amerika nem ért egyet.

Az Egyesült Államok visszautasította és felelőtlennek nevezte az izraeli kormány egyes tagjainak felvetéseit a palesztinok áttelepítéséről a Gázai övezeten kívüli területre.

A külügyminisztérium szóvivőjének keddi keltezésű közleménye szerint Izrael pénzügyminiszterének és nemzetbiztonsági miniszterének kijelentése uszító hatású, ezért az Egyesült Államok az ilyen nyilatkozatok azonnali leállítását követeli. A közlemény szerint Izrael kormánya többször megerősítette, hogy az efféle vélemények nem részei az izraeli kabinet hivatalos politikájának.

Matthew Miller szavai szerint az amerikai adminisztráció álláspontja világos, eszerint Gázának palesztin területnek kell maradnia, amelyet ugyanakkor sem a Hamász, sem más terrorszervezet nem irányíthat, így nem jelenthetnek fenyegetést Izraelre.

A külügyminisztérium ezzel egy időben közölte, hogy Antony Blinken külügyminiszter többi között a gázai helyzetről, a segélyszállítmányok bejutásáról és a konfliktus eszkalációjának megelőzéséről egyeztetett telefonon David Cameron brit és Antonio Tajani olasz külügyminiszterrel. A megbeszélésen szó volt a hajózás biztonságának helyreállításáról a Vörös-tengeren, ahol a jemeni húszi fegyveresek támadásai fenyegetik az Izraelbe tartó hajókat.

Egy drónnal végrehajtott légicsapásban Izrael végzett kedden Száleh Arúrival, a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjével Bejrút egyik déli elővárosában – közölték libanoni és palesztin biztonsági források.

Arúri, az iszlamista palesztin mozgalom katonai szárnyának egyik alapítója a szervezet ciszjordániai vezetője volt. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök még az október 7-i Izrael elleni támadás előtt megfenyegette, hogy megölik.

Az NNA libanoni állami hírügynökség jelentése szerint hat ember vesztette életét az izraeli drón okozta robbanásban és tűzben.

A libanoni kormány közölte: tárgyalásokat folytat az Irán-barát Hezbollah mozgalommal, hogy elkerüljék a háború kiterjedését Izraellel, miután Bejrút déli külvárosában megölték kedden Száleh Arúrit, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom második legmagasabb rangú vezetőjét.

Abdalláh Buhabib megbízott libanoni külügyminiszter kedden késő este a BBC 4 brit közszolgálati tévécsatornának nyilatkozva elmondta: meg akarják győzni az országban jelentős hatalommal bíró síita mozgalmat arról, hogy ne reagáljon a merényletre, mert bármilyen, jelentősebb erőszakos lépése az Izrael és a Hamász közötti háború kiszélesedéséhez vezethet.

„Nagyon aggódunk, a libanoniak nem akarnak belekeveredni, még a Hezbollah sem akar belekeveredni egy regionális háborúba”

 

– idézték a nyilatkozót.

A külügyminisztérium Nadzsib Mikáti ügyvezető kormányfő utasításai alapján megkezdte az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézendő panasz előkészítését az izraeli agresszió elítélésére – jelentette az állami hírügynökség.

A Hamász politikai irodájának helyettes vezetője, Száleh al-Arúri kedd este halt meg egy feltételezett dróncsapásban, amely a Hamász egyik irodáját érte Bejrút déli külvárosában.

A Hezbollahhal szövetséges és Irán által is támogatott Hamász szerint vele együtt hét ember halt meg, köztük a Hamász fegyveres szárnyának két vezetője. A terrorszervezet azonnal Izraelt tette felelőssé, bár Izrael egyelőre nem ismerte el a tett elkövetését, noha nem is tagadja. A Hezbollah kedden késő este közleményben fogadkozott, hogy „ez a bűncselekmény nem marad megtorlás nélkül”.

A Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk a tervek szerint szerdán este beszédet mond.

Irán védelmi minisztere szerdán kijelentette, hogy

Arúri meggyilkolásának biztosan lesznek következményei, és felelőssé tette az Egyesült Államokat a közel-keleti feszültség fokozódásáért. Elsősorban az amerikai politika a felelős

– mondta Mohammad Reza Astiani a teheráni kabinet ülése előtt.

Teherán fő ellenségét, Izraelt hibáztatta magáért a bejrúti támadásért. „Az (izraeli) rezsim terrorgépezetének rosszindulatú külföldi tevékenysége valódi fenyegetés a békére és a biztonságra” – írta Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter az X-en.

Az Iszlám Köztársaság korábban visszautasította azt a vádat, hogy felelős volna a síita milíciák által az amerikai támaszpontok ellen Szíriában és Irakban elkövetett támadásokért.

„Irán nem felelős a térségben élő egyének vagy csoportok tetteiért”

– írta az ENSZ főtitkárának és az ENSZ Biztonsági Tanácsának címzett levelében, amelyet az IRNA iráni állami hírügynökség ismertetett.

A történtekkel párhuzamosan az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) szerdán azt közölte, hogy aggódik az ország biztonsági helyzete miatt.

„Mélységesen aggódunk az eszkaláció veszélye miatt” – mondta Kandice Ardiel, az UNIFIL helyettes szóvivője a dpa német hírügynökségnek. „Ennek pusztító következményei lehetnek az emberekre nézve a határ mindkét oldalán” – tette hozzá.

Az ENSZ-misszió minden felet tűzszünetre szólított fel, és önmérsékletet sürgetett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője kíméletlenséggel vádolta meg kedden este az izraeli hadsereget a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz város egyik kórházát érő támadásai miatt a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt írta az X-en, hogy a palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat szerint a támadásokban legkevesebb öt civil meghalt, köztük egy ötnapos csecsemő.

Az al-Amal kórházban 14 ezer embert ápoltak a támadás előtt, azóta sokan közülük elhagyták az intézményt.

„A gázai övezeti egészségügyi rendszer már a kórházat érő kíméletlen támadások előtt is romokban hevert, az intézmények és a segélyszervezetek dolgozóit a háború folyamatosan akadályozza a munkájukban, életek mentésében. Csatlakozom az azonnali tűzszünetre vonatkozó nemzetközi felhívásokhoz”

– közölte Tedrosz.

A WHO vezetője ezenkívül azonnali intézkedéseket sürgetett, „amelyek biztosítják az élelem, az ivóvíz, az orvosi felszerelések és más létszükségleti cikkek gyors és akadálytalan beszállítását az övezetbe azon milliónyi lakos számára, aki a higiénia hiánya, az éhínség és a betegségek terjedése miatt kimondhatatlanul rossz körülmények között él ott. A Gázai övezetben élők még mindig csak a töredékét kapják meg annak a segélynek, amelyhez a háború előtt rendszeresen hozzájutottak. Minden erőfeszítést meg kell tenni az egészségügyi létesítmények, a személyzet és a betegek védelme érdekében” – írta.

Az izraeli hadsereg (IDF) az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) gázavárosi iskolájánál is talált olyan rakétaindító állásokat – munícióval és egy gyártó műhellyel együtt -, amelyekből a Hamász és más palesztin radikális szervezetek támadták Izraelt – közölte egy katonai szóvivő kedden, a Gázai övezeti háború nyolcvannyolcadik napján.

Az utóbbi egy napban a haditengerészet a légierővel és a szárazföldi csapatokkal közösen megölt számos terroristát, és megsemmisített több lőszerraktárt az övezetben – tette hozzá.

Az izraeli biztonsági erők Ciszjordániában is folytatták razziáikat a terroristagyanús palesztinok felkutatására. Kalkília közelében, Kafr Azon településen tűzpárbajban megsebesült egy izraeli tiszt, a katonák viszont négy palesztin fegyverest megöltek.

Izrael északi határánál a libanoni síita Hezbollah mozgalom rakétái megsebesítettek hétfőn öt izraeli tartalékos katonát, egyet közepesen súlyosan, négyet pedig könnyebben. A közepesen súlyos sebesültet a naharijai kórház intenzív osztályán ápolják, állapota stabil. Hétfőn az IDF megtorlásul a levegőből támadta a Hezbollah észak-libanoni rakétaindító helyét – mondta a szóvivő.

Az IDF a Hamász elleni háborújában, annak egy újabb szakaszára készülve visszavon öt dandárt – több ezer katonát – az övezetből – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

Palesztin szemtanúk arról számoltak be, hogy kivonuló harckocsikat láttak az övezet több részén – írta a lap.

Elkezdődött az átmenet egy olyan szakaszba, amely továbbra is intenzív, de jobban összpontosít egyes helyekre. A katonák egy részét pedig felkészítik arra, hogy a libanoni határnál esetleg intenzívebbé válik a harc. A háború következő szakasza legalább hat hónapig tart majd, és ez a hat hónap az északi fronton kritikus lesz, noha változatlan cél a Hamász felszámolása a Gázai övezetben” – közölte a lappal egy meg nem nevezett izraeli illetékes.

 

origo.hu

Képeken a Magyarország Szépe versenyzőinek legforróbb pillanatai a felkészítő táborból - galéria

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

borsonline.hu

Nehéz az elválás: Csuti szerelme bejelentette, vége van

vg.hu

Választás 2024: megszületett a döntés, ki Budapest új főpolgármestere – bejelentették a végeredményt

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

magyarnemzet.hu

Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek, de kiállna a választások újbóli kiírásának esetén

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

mindmegette.hu

Megvan, hol nyitja új boltjait a Primark: döbbenetes terjeszkedés a cél

ripost.hu

Áll a forgalom Budapest agglomerációjában - kiérkeztek a hatóságok

ripost.hu

Ez a személyiségteszt olyat árul el rólad, amit nem várnál

ripost.hu

Hazug pletykák: Harry herceg kitálalt Károlyról, Kamilláról és Vilmosról is

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Német tábornok: Csak a tűzszünet mentheti meg Ukrajnát, minden más elképzelés vágyálom

POLITIK

Az Európai Néppárt helyesli Magyarország megbüntetését.

POLITIK

Zelenszkij szerint Putyin békejavaslata ultimátum

POLITIK

Halálraítéltek csúcstalálkozójáról beszélnek Moszkvában