Létrehozva: 2024.01.07.

A németek 10 százaléka bízik a kancellárban

Scholz zuhanórepülése...

Tovább vesztett népszerűségéből Olaf Sholcz. Egy felmérés szerint a válaszadóknak csupán 19 százaléka elégedett a német kancellárral. Közben a pártok népszerűségi listáján már második helyen áll a bevándorlásellenes AfD.

„A Welt am Sonntag készíttetett felmérést arról, hogy vélekednek az emberek a migrációról és arról, hogy a közvélemény szerint a jelenlegi szövetségi kormány megbirkózik-e a migrációval kapcsolatos feladatokkal” – jelentette Noll Katalin, a közmédia berlini tudósítója.

Utóbbi kérdésre az emberek 69 százaléka válaszolt nemmel – ismertette a felmérés adatait Noll Katalin, aki kiemelte, hogy a válaszadók szerint a német kormány már nem tudja megoldani a migrációval kapcsos feladatokat, és a megkérdezettek 70 százaléka vélekedik úgy, hogy

Németországnak nem lenne szabad több migránst befogadnia.

Sajátossága ennek a felmérésnek, hogy azok az emberek is így vélekednek, akik egyébként a kormánypártok valamelyikének a szimpatizánsai.

Könnyen indulhatott volna kormányválsággal az év Németországban. A szociáldemokrata-zöld-szabaddemokrata kormánykoalíció legkisebb pártja, az FDP vezetése megkérdezte ugyanis a tagságot arról, hogy feladják-e az együttműködést partnereikkel. A voksolók 52 százaléka végül a koalíció fenntartása mellett döntött.

A koalícióban maradásról tartott szavazást tagjai között a német kormánykoalíció legkisebb pártja, a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP). A voksolást azért írták ki, mert a párt nem jutott be a helyi parlamentbe sem Bajorországban, sem Hessenben a tavaly őszi tartományi választásokon, támogatottsága pedig lassú csökkenésben van.

Az egyébként nem kötelező érvényű szavazáson

a tagság szűk többsége arra szavazott, hogy maradjanak Olaf Scholz kancellár hárompárti kormánykoalíciójában.

Az alacsony adókat követelő, valamint a vállalkozásokat középpontba helyező politikai alakulat nem szívesen kormányoz a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel, ez a mostani a voksolásból is egyértelműen kiderült. Egyelőre azonban az FDP nem robbantotta fel a koalíciót, ahogy arra sokan számítottak.

A 76 ezer párttagból mindössze 26 ezren vettek részt a szavazáson.

Bijan Djir-Sarai, a párt főtitkára a szavazás után kijelentette, az 52 százalékos eredmény világosan mutatja, hogy a párt folytatni akarja a kormányzást. „A szavazati joggal rendelkező képviselők túlnyomó többsége azt akarja, hogy az FDP továbbra vállalja a kormányzás felelősségét” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a politikai kihívások óriásiak, a gazdaságpolitikában, a költségvetési politikában, de a migráció terén is.

Az FDP elnöke, Christian Lindner pénzügyminiszteri pozíciót tölt be Olaf Scholz kancellár kormányában.

A hárompárti koalíciója azzal az ígérettel k erült hatalomra, hogy Európa legnagyobb gazdaságát átviszi a 21. századba, ez azonban egyelőre mondhatni visszafelé sült el, a német gazdaság rég nem látott módon bukdácsol, az egyre növekvő migrációs nyomás pedig próbára teszi a lakosság tűrőképességét.

Mindez pedig egyértelműen megtépázta a pártok támogatottságát, mely együttesen is csak a 33 százalékot ér el jelenleg.

Elemzések szerint Németországban a migráció kezelése lehet az egyik oka annak, hogy csökkent a szövetségi kormány népszerűsége. Az ellenzék úgy látja, hogy Európán kívüli országok bevonásával kellene felvenni a küzdelmet az embercsempészet és az illegális bevándorlás ellen.

„Minden második kitoloncolás sikertelen, illetőleg a kormány támogatná, hogy a migránsok minél hamarabb, minél gyorsabban állampolgársághoz jussanak. Gyakorlatilag ez okozza többek között a kormány népszerűségvesztését” – számolt be a közmédia berlini tudósítója, Noll Katalin.

A Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) német mozgalom egyik sárga mellényes támogatója „Nem adjuk fel hazánkat!” feliratú traszparenst tart a kezében az ENSZ migrációs csomagja elleni tüntetésen Berlinben, 2018. december 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Markus Heine)

Megoldásra az ellenzéki pártok tesznek javaslatot, nemrég a Keresztényszociális Unió (CSU) frakcióvezetője beszélt erről a dpa német hírügynökségnek, hogy

az illegális bevándorlás és az embercsempészek tevékenységének a visszaszorítására tesz javaslatot, harmadik országokat, biztonságos afrikai országokat vonna be a folyamatba

– tette hozzá a tudósító.

Megállapodásra jutott Németország hárompárti kormánykoalíciója a 2024-es szövetségi költségvetésről; ennek részeként Berlin az idei duplájára, nyolcmilliárd euróra emeli a Kijevnek nyújtandó katonai támogatást, miközben 12 milliárd euróval csökkenti a klíma- és átalakítási alap forrásait.

„A kormány ragaszkodik a céljaihoz” – jelentette ki Olaf Scholz kancellár koalíciós társai, Robert Habeck gazdasági és Christian Lindner pénzügyminiszter jelenlétében.

A költségvetésről szóló tárgyalások elhúzódásának hátterében a szövetségi alkotmánybíróság négy héttel ezelőtti döntése áll, amely alkotmányellenesnek minősítette és megtiltotta az Olaf Scholz vezette kormány számára a koronavírus-járvány időszaka alatt fel nem használt 60 milliárd euró (22 600 milliárd forint) átcsoportosítását a költségvetés klíma- és átalakítási alapjába.

Jövőre – a bírósági döntés értelmében – 12 milliárd euróval, a 2027-ig tartó időszakban pedig 45 milliárd euróval kevesebb forrás áll rendelkezésre a szóban forgó fejlesztésekre, azonban Scholz szerint így is 160 milliárd euró jut fejlesztésekre az eredeti 200 milliárd euróhoz képest.

Az ukrajnai menekültek támogatására további 6 milliárd eurót különítettek el jövőre, míg az elektromos autók vásárlásához nyújtott kedvezményeket megszüntetik 2024-ben.

„Határozottan előmozdítjuk hazánk klímasemleges megújulását, erősítjük a társadalmi kohéziót, és szorosan kiállunk Ukrajna mellett az Oroszországgal szembeni védekezésben” – fogalmazott Scholz.

A költségvetésben keletkező 17 milliárd euró hiányt jövőre a klímavédelmi, valamint a közlekedési, építésügyi és munkaügyi minisztériumok kiadásainak csökkentésével kívánják ellensúlyozni.

„Nem örülünk ennek, de szükségesek” – jegyezte meg Scholz.

Németországban az államháztartási hiányt több mint egy évtizede adósságfék szabályozza. A koalíciós tagok megerősítették, hogy ettől csak rendkívüli esetben térnek el, például ha az ukrajnai háború szükségessé teszi. Christian Lindner német pénzügyminiszter szerint a GDP-arányos államadósság 64 százalékra, a költségvetési hiány pedig 1,5 százalékra csökken jövőre.

Több ezer elégedetlen gazda vonult utcára Berlinben. Traktorokkal bénították meg a főváros egyik legforgalmasabb útszakaszát. Egy feldühödött csoporttól a rendőröknek kellett megvédeniük a gazdasági minisztert. A gazdák azt követelik, hogy a kormány ne vessen ki adót a mezőgazdasági járművekre és ne csökkentse az üzemanyag-kedvezményüket. Hétfőig adtak időt a kormánynak, ellenkező esetben aznap országos tüntetés kezdődik.

Csütörtökön több ezer elégedetlen gazda vonult traktorral utcára Berlinben. Hatalmas tömeg gyűlt össze. A tüntetők teljesen megbénították a német főváros egyik legforgalmasabb útszakaszát, mind a négy sávot elfoglalták.

Órákon át nem mozdultak a járművekkel, még sötétedés után is villogtak a lámpák. A demonstrációról több videó is felkerült a közösségi oldalakra.

Közben blokádot hirdettek a schlüttsieli kikötőbe is, ahova több százan érkeztek. Megtudták ugyanis, hogy oda fut be a szabadságáról visszatérő zöldpárti gazdasági miniszter, Robert Habeck hajója.

Egy idő után

elszabadultak az indulatok, szó szerint lincshangulat alakult ki.

A feldühödött gazdálkodók rátámadtak a politikusra. A rendőröknek paprikasprayt kellett bevetniük, hogy ki tudják menekíteni.
A gazdatüntetések tavaly decemberben kezdődtek Németországban, miután a kormány – a költségvetési nehézségek miatt – megszorításokat jelentett be. Ezzel pedig a Német Gazdaszövetség szerint

hadat üzentek a mezőgazdaságból élőknek.

Súlyos gazdasági problémák, összeomló költségvetés, elszabadult migráció és energiaárak, folyamatos koalíciós viták – így összegzi az Origo a két éve hatalomra került német baloldali kormány eddigi teljesítményét. A portál szerint az Olaf Scholz baloldali kancellár által összetákolt SPD–Zöldek–liberális koalíció támogatottsága gyakorlatilag összeomlott.

Ezt mutatják a felmérések is. Olaf Scholz mutatói is egyre rosszabbak, 19 százalékra zuhant a népszerűsége. Mindössze 17 százalék elégedett, vagyis

a németek 83 százaléka elutasítja a jelenlegi német kormányt.

„Nagyon sok probléma halmozódik fel. Ezek között voltak olyan problémák, mint például a migráció, amik már az előző kormány idején is megvoltak. Régóta húzódó válságjelenségről beszélhetünk Németországban. Vannak olyan gazdasági problémák, amik ezalatt a kormány alatt kezdtek igazán problémássá válni, és a német választópolgárok kifejezetten elégedetlenek ennek a kormánynak a teljesítményével” – magyarázta Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

A baloldali koalíció helyzetét tovább nehezíti, hogy a legutóbbi választáson történt törvénytelenségek miatt Berlin egyes részein meg kell ismételni a szavazást. Elemzők szerint Olaf

Scholz és kormánya már idén belebukhat a válsághelyzetbe,

és jobboldali fordulat jöhet Németországban. A győztes párt a bevándorlásellenes AFD lehet, amely megduplázta támogatottságát az utóbbi hónapokban.

„Elképzelhető, hogy a szavazók gyorsabban reagálnak és gyorsabban kiszedik az AfD-t a politikai karanténból, mint ezt a CDU vagy a politikai mainstream megtehetné. Olyan dinamika van most 2024 elején Németországban, olyan dolgok történhetnek, amelyeket nem tartottunk valószínűnek néhány hónapja vagy évvel ezelőtt” – értékelte a kialakult helyzetet Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója.

origo.hu

Így ünnepelték III. Károly király születésnapját - képek

ripost.hu

„Egy-két dolog meglepett minket" - nagy a baj a magyar válogatottnál

metropol.hu

Időjárás: Kiadták a riasztást a fél országra, aztán jön a hatalmas fordulat

magyarnemzet.hu

Sokk a címvédőnek! Albánia az Eb-történelem leggyorsabb gólját lőtte

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

hirtv.hu

Nagy István volt alpolgármester szerint: Újpesten a választók tudatos megtévesztése történt

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

travelo.hu

Ebben a török tengerparti városban most drágább a nyaralni, mint Dubajban vagy Párizsban

ripost.hu

Ez a fotó lehet a bizonyíték az időutazásra?

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Mi várható az amerikai elnökválasztáson?

POLITIK

Ami sok, az sok! Ezt üzenték az amerikai követnek.

POLITIK

Magyar Péter új pártcsaládja helyesli hazánk megbüntetését

POLITIK

Nem veszünk részt a NATO ukrajnai szerepvállalásában