POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.28.

Mecsetek alá rejtették a terrorista bázisokat

Kórházak és mecsetek alá.

Mecsetek alatt bukkantak újabb alagutakra az izraeli katonák a palesztinok lakta Gázai övezetben – jelentette be az izraeli katonai szóvivő csütörtökön.

Az egyik alagút lejáratára az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz egyik mecsetében találtak rá, ez a beszámoló szerint a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Nukba nevű kommandós egységének katonai bázisához vezetett.

Az izraeli katonai szakértők szerint terrorista célokra, azaz harcok lebonyolítására és fegyverek átadására használták a létesítményt.

Az izraeli csapatok megsemmisítették az alagutat és a parancsnokságot.

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy egy másik mecsetnél is alagutat és egy rakétavetőt találtak, az alagútban pedig számos megfigyelő- és harci állást.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az izraeli hadsereg gázai hadműveletének kezdete óta 21 320-an meghaltak és 55 603-an megsebesültek az övezetben.  Csak az elmúlt napon kétszáztízen vesztették életüket.

Az evakuáltak száma elérte az 1,9 milliót.

Az izraeli hadsereg adatai szerint szerda óta negyvenkilenc katona sebesült meg a harcokban, ebből huszonhárman a Gázai övezetben. Utóbbiak közül hárman súlyosan, négyen közepesen, tizenhatan pedig könnyebben sebesültek meg, míg az övezeten kívül négyen súlyosan, kilencen közepesen és tizennégyen könnyebben. A Gázai övezetben a szárazföldi hadművelet kezdete óta 921 katona sebesült meg.

A hadsereg arról is hírt adott, hogy

csütörtök délután Libanonból pilóta nélküli repülő hatolt be Izrael területére, de lelőtték.

Emiatt Haifától északra a tengerparti városokban, köztük Akkóban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Szintén légiriadó volt a libanoni határ keleti részén, Kirjat-Smónában, miután Izraelre irányzott drónt észleltek.

Intenzívebbé váltak a libanoni síita Hezbollahhal folytatott harcok a libanoni határnál a Hamász elleni gázai háború nyolcvankettedik napján

A rendőrség jelentése szerint számos becsapódást észleltek a libanoni határ közelében fekvő Kirjat Smóna városban. A város lakosságát kitelepítették, senki nem halt meg, de anyagi veszteségek keletkeztek.

Kirjat Smóna ellen több mint tíz lövedéket indítottak, melyek egy részét a Vaskupola légvédelmi rendszer visszaverte, de egy földet érő rakéta lerombolt egy lakást, egy másik rakéta pedig egy óvodában okozott károkat.

Reggel óta

több hullámban több tucat rakétát indítottak el Libanonból Izrael felé

és a Hezbollah három támadó drónt robbantott fel a hármas libanoni-szíriai-izraeli határ térségében, a vitatott hovatartozású Dov-hegyen. Az izraeli légierő támadásokat hajtott végre a Hezbollah libanoni célpontjai ellen.

Egy Bint Dzsbeilben, dél-libanonban található épület elleni izraeli légicsapásban kedden hárman vesztették életüket, a Hezbollah fegyveres csoport tagja mellett annak testvére, egy libanoni származású ausztrál férfi, valamint annak libanoni felesége.

Az izraeli hadsereg közlése szerint egyik repülőgépe a Hezbollah egyik katonai léteítményére csapott le Libanonban a kérdéses légicsapással.

A katonai szóvivő beszámolója szerint a Gázai övezet északi részén, Gáza egyik negyedében

öt alagútlejáratot és számos rakétaindító helyet találtak az izraeli erők,

megütköztek az iszlamista fegyveresekkel, és felszámolták ellenállásukat.

Az izraeli hadsereg eközben

elmélyíti a szárazföldi hadműveletet az övezet déli végén található Hán-Juniszban is,

ahol a Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint húsz palesztin életét vesztette egy izraeli csapásban szerdán, az Al-Amal kórház közelében.

A Palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat korábban arról számolt be, hogy több tucatnyian sérültek meg egy izraeli lövedék nyomán egy bérházban, a kórház környékén.

Az izraeli hadsereg elbocsájtott kötelékéből öt, a „Szfar Hamidbar” nevű egységhez tartozó katonát,

akik októberben részt vettek palesztinok elleni támadásban Ciszjordániában – jelentette katonai forrásokból a Háárec című újság hírportálja szerdán.

Az októberi incidensben telepesek és katonák megtámadtak három palesztint a ciszjordániai Vadi al-Sik faluban.

A palesztinok vallomása szerint kirabolták és megverték őket.

„A katonákat biztonsági okokból, incidensek, etikai problémák és fegyelemhiány miatt bocsátották el” – írta a katonai közlemény. A hadsereg a közelmúltban leállította, és azt fontolgatja, hogy véglegesen beszünteti a „Szfar Hamidbar” nevű, telepesekből álló egység hadműveleti tevékenységét, miután tagjaik több erőszakos támadásban vettek részt.

Az ENSZ csütörtökön felszólította Izraelt, hogy „vessen véget a palesztinok körében elkövetett törvénytelen gyilkosságoknak” a megszállt Ciszjordániában, és jelentést tett közzé, amelyben elítélte az emberi jogok gyors romlását a térségben.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa közleményében azt írta, hogy a katonai taktikák és fegyverek alkalmazása, a szükségtelen és aránytalan erőszak alkalmazása, valamint a palesztinokat érintő, széles körű, önkényes és diszkriminatív mozgáskorlátozások alkalmazása rendkívül aggasztó.

Hozzátette: „Az erőszak és az elnyomás intenzitása évek óta példátlan”.

A jelentés felszólít a fegyverek és katonai eszközök rendőri műveletek során történő alkalmazásának azonnali beszüntetésére, a palesztinok önkényes letartóztatásának és bántalmazásának megszüntetésére, a mozgásra vonatkozó diszkriminatív korlátozások megszüntetésére.

A dokumentum továbbá foglalkozik az emberi jogok helyzetével a megszállt Ciszjordániában és az Izrael által annektált Kelet-Jeruzsálemben október 7., a Hamász által Izraelben végrehajtott véres támadás időpontja és november 20. között.

A terrortámadás által kiváltott háborúban 21 110 ember vesztette életét a Gázai övezetben, köztük 6300 nő és 8800 gyermek a Hamász-kormány egészségügyi minisztériumának adatai szerint.

Izraelben a támadásnak mintegy 1140 halottja volt, többségük civil, az AFP francia hírügynökség legutóbbi hivatalos izraeli adatokon alapuló számítása szerint.

A Hamász mintegy 250 embert rabolt el, közülük 129-et még mindig a Gázai övezetben tartanak fogva Izrael szerint, amely a példátlan támadás megtorlásaként megsemmisítést ígért a Gázai övezetben 2007 óta hatalmon lévő palesztin iszlamista mozgalomnak.

A gázai szárazföldi offenzívában pedig eddig 167 izraeli katona halt meg, köztük három szerdán – közölte csütörtök reggel a hadsereg.

A vizsgált időszakban a jelentés szerint meredeken megnőtt a légicsapások és a menekülttáborokba és más sűrűn lakott területekre való behatolások száma, amelyek halálos áldozatokat, sérülteket és jelentős károkat okoztak a polgári infrastruktúrában.

Az október 7-ét követő hetekben a jelentés a telepesek támadásainak erőteljes növekedését állapította meg, lövöldözésekkel, házak és járművek elleni gyújtogatások, valamint fák kitépése formájában.

Türk egyben követelte: Izrael tegyen azonnali, egyértelmű és hatékony intézkedéseket a palesztin lakosság elleni telepeserőszak megszüntetésére, vizsgáljon ki minden olyan erőszakos incidenst, amelyben telepesek és izraeli biztonsági erők vettek részt, biztosítsa a palesztin közösségek hatékony védelmét az erőszakos áthelyezés minden formájával szemben, és biztosítsa a fegyveres telepestámadások következtében elűzött pásztorközösségek visszatérését földjeikre.

Főbiztos egyben felszólította Izraelt, hogy biztosítson bejutást hivatalának az országba, amely jelentést fog készíteni az október 7-i támadásokról.

Izrael megsemmisítő háborút folytat a Gázai övezetben – jelentette ki Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság (PA) elnöke szerdán.

A Hamász irányítása alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 óra izraeli támadásaiban legkevesebb 195 ember meghalt, további 325 megsebesült, így a háború október 7-i kitörése óta legkevesebb 21 110 ember halt meg a Gázai övezetben, míg a sebesültek száma átlépte az 55 ezret.

Abbász egy megsemmisítő háborúnál is durvábbnak nevezte az övezet elleni izraeli offenzívát.

„Népünk még az 1948-as Nakba idején sem látott ehhez fogható háborút” – hívta fel a figyelmet Abbász, utalva a palesztin nép gyásznapjára, a Nakbára (katasztrófa napjára), amikor több mint 700 ezer palesztinnak kellett elhagynia otthonát a frissen megalakuló Izrael állam területéről 1948-ban.

A PA elnöke emellett

az Egyesült Államok vezetését tette felelőssé a háború folytatásáért:

„Sajnos, minden egyes alkalommal, amikor a világ, az ENSZ Biztonsági Tanácsa a háború befejezésére törekszik, az Egyesült Államok vétót emel, és visszautasítja a harcok beszüntetését.”

Abbász, az egyik egyiptomi televíziócsatornának adott kedd esti interjúban hangsúlyozta, hogy az egykor 2,3 millió lakosú Gáza arculata a felismerhetetlenségig megváltozott,

az övezet újjáépítése több tíz milliárd dollárba fog kerülni.

A Hamász iszlamista terrorszervezet 2007-ben vette át az uralmat a Gázai övezetben, Abbász puccsnak nevezte a politikai manővert.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Súlyos vonatbalesetről jött hír: nagy késések vannak, most mentenek

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

vg.hu

Térképen a régiós üzemanyagárak – ettől függ, hogy visszatér-e a benzinárstop a jövő héten

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 4.: az Oroszlán célhoz ér, a Halak csak saját magára hallgasson

ripost.hu

Borzasztó busztragédia: 20 ember meghalt, szakadékba zuhant egy autóbusz

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el