Putyin békeajánlatot tett Ukrajnának, ezek a feltételei

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.21.

Már húszezer áldozata van az izraeli háborúnak

Ezt állítja a Hamász.

A Hamász szerint legkevesebb 20 ezer ember halt meg a Gázai övezetben az október 7-e óta tartó háborúban.

Az áldozatok között 8000 kiskorú és 6200 nő van – közölte szerdán a területet irányító iszlamista szervezet tájékoztatási hivatala. A Hamász egészségügy-minisztériuma még nem tette közzé a legfrissebb adatokat. Egy nappal korábban a tárca adatai szerint 19 667 palesztint öltek meg.

A Hamász tájékoztatási hivatala szerint a sebesültek száma 52 ezer, további 6700 ember eltűnt.

A hivatal közlése szerint az izraeli támadásokban összesen 310 egészségügyi dolgozó, a polgári védelem 35 munkatársa és 97 újságíró halt meg.

Az Izrael és Hamász közötti konfliktusnak alacsonyabb intenzitású szakaszba kell érkeznie – jelentette ki szerdán az amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken évzáró sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „elmozdulást várunk, és akarunk látni a jobban célzott katonai műveletek irányába, kisebb létszámú haderővel, amely igazán a Hamász vezetőire és az alagúthálózatára összpontosít”. Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan a civil lakosságot érő veszteségek is jelentősen mérséklődnek majd.

Az amerikai külpolitika irányítója az ENSZ Biztonsági Tanácsában a katonai konfliktusról szóló határozat körüli vitát illetően megállapította, hogy az amerikai diplomácia aktív tárgyalásokat folytat a dokumentum tartalmáról, és egyetért azzal a törekvéssel, hogy az a Gáza övezetbe szánt humanitárius segélyek bejutását elősegítse.

Olyan határozat elfogadását szeretné megakadályozni, amely ennek a célnak az elérését akadályozza

– mondta Antony Blinken. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Egyesült Államok is részt vesz azokban az erőfeszítésekben, amelyek egy újabb humanitárius tűzszünetre irányulnak, mely lehetővé tenné további túszok kiszabadulását.

Joe Biden elnök az Izrael és Hamász közötti újabb átmeneti fegyvernyugvás lehetőségéről szerdán újságírók előtt annyit mondott, az Egyesült Államok sürgeti, hogy legyen megegyezés, de nincsenek erre irányuló várakozásai jelenleg.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora előzőleg úgy fogalmazott, hogy nagyon komoly megbeszélés és alku zajlik, valamint reményét fejezte ki, hogy ezek „valahova vezetni fognak”.

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet ellen átfogó támadást folytató izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz térségében „mélyíti és fokozza” szárazföldi hadműveletét – közölte Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő.

„Egy teljes dandárral és további hadászati erőkkel bővítettük ottani egységeinket tevékenységük javításának érdekében” – jelentette ki.

„Az IDF különleges erőket vet be, és hírszerzési tevékenységet végez a Gázába hurcolt túszok felkutatásáért. Ez a legfőbb feladat, a terepen lévő erőket felkészítik az élő túszok keresésére is, és továbbra is minden lehetséges erőfeszítést megteszünk, hogy visszaszerezzük őket” – tette hozzá.

Bejelentette azt is, hogy egy 32 éves katona meghalt az övezet déli részén zajló harcokban.

Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet videót tett közzé két gázai túszról, a 47 éves Elád Kacírról és a 79 éves Gadi Mózeszről, akiket Nir Óz kibucból hurcoltak el a fegyveres konfliktus elindító október 7-i terrortámadásban.

Kacír anyját, Hannát is elrabolták, de a novemberi tűzszüneti megállapodás részeként szabadon engedték. Apját, Rami Kacírt viszont megölték. Mózesz feleségét, Efrat Katzot szintén meggyilkolták.

„Egyrészt boldogok vagyunk, ez az első életjele. Másrészt nagyon soványnak, fáradtnak és kimerültnek tűnik, ami aggasztó” – mondta Gadi Mózesz fia, Jaír Mózesz, és hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb a szabadulásukhoz vezető megállapodásra van szükség.

Kedden palesztin és arab tisztviselők azt mondták a Háárec című izraeli újságnak, hogy a Hamász magas rangú vezetőiből álló delegáció érkezik Egyiptomba, hogy megvitassák a továbbra is az iszlamista szervezetek fogságában tartott 129 túsz, köztük legkevesebb 20 holttest kiadásának feltételeit. Várhatóan Kairóba utazik a tárgyalásokra a Hamász Katarban élő politikai vezetője, Iszmail Haníje is.

Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter, a jobboldali radikális Zsidó Erő párt elnöke egyeztetés nélkül és a lakosok tiltakozása ellenére kedden ellátogatott a Gázai övezet szomszédságában található Nir Óz kibucba, amely súlyos károkat szenvedett a Hamász támadásának idején.

Izraelbe utazott szolidaritási látogatásra Jerry Seinfeld amerikai színész és párja, Jessica. Kedden ellátogattak a Gázai övezet melletti Beeri kibucba, és az ott élőktől az október 7-én átélt borzalmakról tájékozódtak.

Kedd este az izraeli hadsereg elfogott hat, libanoni területről Izraelbe lőtt rakétát az ország északi határán. Válaszul az izraeli légierő megtámadta a libanoni területen lévő kilövőállást és a lövéseket végrehajtó osztagot, valamint egy, a Hamászt támogató libanoni síita Hezbollahhoz tartozó katonai épületet – jelentette a katonai szóvivő.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint két tartalékos katona közepesen súlyosan megsebesült a határvidéken az egyik katonai állás ellen indított libanoni belövések nyomán. Kórházba szállították őket, de állapotuk műtéti beavatkozást nem igényelt.

Az izraeli hadsereg újabb, a Hamász palesztin iszlamista szervezet építette alagutakat keres a Gázai övezetben – jelentette a Walla hírportál katonai beszámolókra hivatkozva kedden.

A közlések szerint a hadsereg tovább mélyíti szárazföldi hadműveletét a Hamász ellenőrizte Gázai övezet déli részén, ahol információi szerint jelentős föld alatti alagútrendszerek vannak, melyekben a palesztin szélsőséges szervezet október 7-i terrortámadását megszervező vezetők is bujkálnak. Úgy értesültek, hogy ott rejtőzködhet a Hamász gázai főnöke, Haníje Szinuár is, és túszokat is találhatnak a járatrendszer feltárásával az izraeli katonák, ahogy az övezet északi részén történt.

A katonai közlések szerint fokozatosan újabb területekre terjed ki a szárazföldi manőver a Gázai övezet déli részén, megpróbálják elfoglalni a Hamász ottani katonai irányítóközpontjait.

Az izraeli hadsereg továbbra is osztogat szórólapokat is, melyeken felszólítják a palesztinokat, hogy költözzenek a harcok idejére Hán-Júnisztól nyugatra és délre, hogy megelőzzék és minimalizálják a civilek bántódását.

Az övezet déli részéről származó videofelvételek hatalmas pusztítást mutatnak az ott feltárt középkori, mameluk kori építészeti maradványokban, Hán-Júnisz jelentős turisztikai látványosságában.

Az izraeli hadsereg kedd reggel nyilvánosságra hozta egy 31 és egy 24 éves katona nevét, akik hétfőn elestek a Gázai övezet északi részén folyó harcokban.

A zsidó állam tovább harcol a Hamász felszámolásáért: izraeli katonák az eddigi legnagyobb, a terrorszervezet által létrehozott alagutat fedezték fel a Gázai övezet északi részén, ahol rengeteg fegyvert is találtak. A négy kilométeres föld alatti járat ötven méter mélyen húzódik, közel az erezi határátkelőhöz. Az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, ez nem egy közönséges alagút, hanem egy város, aminek a kiépítése évekig tarthatott és több millió dollárba kerülhetett.

„A terror föld alatti városa, amelyet a Hamász ásott és épített ahelyett, hogy pénzt fektetett volna a gázai lakosokba. A feltárt alagutat többek között arra használták, hogy támadó tevékenységet folytassanak erőink ellen a Gázai övezetben. Néhány nappal ezelőtt terroristákat is azonosítottak az alagútban, akiket az Izraeli Védelmi Erők likvidáltak” – számolt be Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

A tíz hete tartó gázai háborúban – a Hamász által ellenőrzött egészségügyi hatóság adatai szerint – több mint 18 000 palesztin halt meg, a belső menekültek száma pedig közelít a kétmillióhoz.

Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik

a civil áldozatok számának növekedése miatt.

A hétvégén három szövetségese, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország is

azonnali tartós tűzszünetre szólított fel,

hogy kiszabadulhassanak a túszok, illetve a segélyek nagyobb mennyiségben juthassanak el a Gázai övezetbe.

A Hamász megismételte: csak a harcok leállítása után hajlandó tárgyalni a foglyokról, de erre egyelőre nem mutat hajlandóságot az izraeli kormány. Benjámin Netanjahu miniszterelnök a vasárnapi kabinetülésen azt ígérte:

Izrael addig fog harcolni, amíg fel nem számolja a terrorszervezetet.

„Az elesettek akarata az, ami vezérel bennünket. A végsőkig harcolni fogunk, és el fogjuk érni minden célunkat: a Hamász felszámolását, valamennyi túszunk szabadon engedését, és annak biztosítását, hogy Gáza ne váljon újra a terror, az Izrael állam elleni uszítás és az Izrael állam elleni támadások központjává” – jelentette ki az izraeli miniszterelnök.

Hétfőn Izraelbe érkezett a közel-keleti körúton tartózkodó amerikai védelmi miniszter, aki várhatóan szintén a támadások enyhítését fogja kérni a zsidó állam vezetőitől.

A háború kezdete óta legkevesebb 95 ezer épület rongálódott vagy semmisült meg a Gázai övezetben, de a valós szám elérheti a 120 ezret is – derült ki a Decentralized Damage Mapping Group (DDMG) amerikai kutatócsoport kedden ismertetett elemzéséből.

Az amerikai szakemberek az övezetről készült – szabadon hozzáférhető – műholdas felvételek és radarképek elemzése alapján arra jutottak, hogy a Gázai övezet északi részén található épületek 60-72 százaléka szenvedett károkat vagy semmisült meg teljes egészében.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) arról számolt be, hogy a helyi infrastruktúra 60 százalékában keletkeztek részleges vagy helyrehozhatatlan károk. A mintegy 2,3 milliós Gázai övezet lakóinak több mint 90 százaléka volt kénytelen elmenekülni a harcok elől.

Példátlan és megdöbbentő mértékű az a pusztítás és kényszerű elüldöztetés, amely szemünk előtt bontakozik ki” – közölte az UNRWA az X közösségi platformon.

origo.hu

Akár mérgezést is okozhat ez a csípős zacskós tésztaleves - azonnal visszahívták

ripost.hu

„Kérlek, imádkozzatok!” – drámai üzenet Michael Schumacher lányától

vg.hu

Foci-Eb 2024: tömegverekedés és sörhiány Münchenben: megérkeztek a skót drukkerek – videó

metropol.hu

Benkő László 81 éves lenne: Ilyen a sírja

vg.hu

Az Európai Bizottság szerint egyes újságok hazudnak a magyar bírságról, megmagyarázták az ítéletet

ripost.hu

Két tudós tálalt ki az idegenekről: kiderült, hol rejtőzködnek - közelebb, mint gondoltuk!

mindmegette.hu

Itt a nagy bolti sörkörkép: drága mulatság lehet az otthoni meccsnézés

ripost.hu

Kőkemény szigor: üzentek a magyar fociszurkolók, erre készülnek Németországban

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

ripost.hu

Kedden hazaküldte az orvos a 6 éves lányt, szerdán kiderült, csak pár hónapja van hátra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Német tábornok: Csak a tűzszünet mentheti meg Ukrajnát, minden más elképzelés vágyálom

POLITIK

Az Európai Néppárt helyesli Magyarország megbüntetését.

POLITIK

Zelenszkij szerint Putyin békejavaslata ultimátum

POLITIK

Halálraítéltek csúcstalálkozójáról beszélnek Moszkvában