POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.22.

Izrael felszámolta a Hamász alagútrendszerét

Változatlen erővel dúl a háború.

Az izraeli hadsereg (IDF) felszámolta a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet vezetőinek gázavárosi alagútrendszerét – jelentették katonai szóvivők péntek reggel.

Az IDF közölte, hogy átvette az irányítást Gázaváros Rimal nevű negyede felett. A harcok során olyan alagutakat tártak fel ott, amelyeket a Hamász magas rangú vezetői, köztük Iszmail Hanije, Jahíja Szinuár és Muhammad Deif használtak. Ezek az alagutak kötötték össze a vezetők föld alatti lakását a szintén föld alatti irodákkal. A hadsereg megsemmisítette ezeket.

Előzőleg az övezet északi részén fekvő Rantiszi kórházban találtak titkos dokumentumokat, köztük az alagúthálózat alaprajzait.

A Hamász közlése szerint egy izraeli támadásban Dzsabaliában megsebesült a gázai egészségügyi minisztérium főigazgatója, Munir Albarosz és családtagjai. A főigazgató lánya életét vesztette.

Az IDF Ciszjordánia több településén razziát tartott csütörtök este körözött palesztinok letartóztatására: Durában, a Hebroni-hegység déli részén, Halhulban, Curifban, Kalkíliában és Tubaszban. Az izraeli katonák megjelenése mindenütt zavargásokat váltott ki. Tubaszban a katonák lövéseket adtak le egy gyanús járműre, amelyben súlyosan megsebesült egy palesztin fegyveres – közölte egy katonai szóvivő.

Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozta péntek reggel két újabb izraeli katona, egy huszonegy és egy harmincegy éves nevét, aki a Gázai övezeti harcokban esett el. Rajtuk kívül három katona súlyosan megsebesült az összecsapásokban az övezet északi, illetve déli részén.

Az izraeli hadsereg (IDF) elfogott csütörtökön a Gázai övezetben további olyan palesztin terroristákat, akik részt vettek a Hamász radikális szervezet Izrael elleni támadásában október 7-én – közölte a katonai szóvivő.

Az IDF szóvivői elmondták, hogy az ejtőernyős alakulat tagjai fogtak el több terroristát, köztük a Hamász egyik századparancsnokát.

Az izraeli csapatok megszerezték az ellenőrzést a kelet-gázai Sedzsaja település környékén, és

 

razziákat tartottak a Hamász magas rangú tisztviselőinek otthonában,

titkosszolgálati anyagokat foglaltak le, és megszállták a Hamász helyi parancsnoki központját.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Az izraeli hadsereg felfedezte a „terror föld alatti városát” Gázában

Továbbra is heves harcok dúlnak a Gázai övezetben.

Emellett az IDF hadműveletet hajtott végre a Hamász Nuszeirat nevű zászlóalja ellen Gázavárostól délre, ennek célja az izraeli ellenőrzés megteremtése volt a Gázai övezet középső részén is. A katonai közlemény szerint

öld alatti infrastruktúrát és fegyvereket találtak, majd ezeket megsemmisítették.

A Hamász ellenőrzése alatt lévő egészségügyi minisztérium közölte, hogy a háború kezdete óta mintegy húszezer ember halt meg az övezetben. A harcok és az eltűnt, valószínűleg a romok alatt rekedt emberek miatt nem tudtak pontos számot megadni. A halottak több mint kétharmada nő vagy kiskorú.

A Hamász közölte, hogy

Izrael csak abban az esetben kaphatja vissza élve az övezetbe elhurcolt izraeli túszokat, ha leállítja a Hamász elleni háborút.

„Az Izrael által kitűzött cél, az ellenállási erők felszámolása, nem fog megvalósulni. Izrael nem tanul a történelemből, és továbbra is ugyanazokat a hibákat követi el, amelyek tudatlanságából és a palesztin nép ismeretének hiányából fakadnak” – jelentette ki a szervezet katonai szárnyának szóvivője, Abu Obeida csütörtök este.

Előzőleg a palesztin frakciók, köztük a Hamász megállapodtak abban, hogy addig nem folytatnak tárgyalásokat a túszok szabadon bocsátásáról, amíg a harcok le nem állnak a Gázai övezetben. Közleményük szerint a döntés össznemzeti. A szintén túszokat fogva tartó, Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet pedig bejelentette, hogy részt vesz a tűzszüneti tárgyalásokon Kairóban.

Az IDF arabul beszélő szóvivője közölte, hogy

a Hamász gázai dandárjának hét magas rangú parancsnoka közül eddig négyet megöltek.

„Ha a megmaradt parancsnokok nem adják meg magukat, és nem teszik le a fegyvert, akkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy hamarosan találkozzanak velük” – tette hozzá.

Beni Ganz miniszter, a szűk hadikabinet tagja csütörtökön kijelentette, hogy

Izrael nem szándékozik leállítani a gázai harcokat mindaddig, amíg haza nem térhetnek a Hamász által elrabolt emberek.

Ganz csütörtökön a Gázai övezet határán járt, találkozott Askelón tengerparti város önkormányzatának vezetőjével, valamint részt vett a helyzetértékelésen.

„A Hamász visszautasította, hogy több mint hetven nap elteltével elengedjen a fogságából időseket, betegeket és nőket, akiknek így az életét kockáztatják, s ez újabb bizonyítéka annak, hogy fel kell számolni a Hamász okozta fenyegetést. A fenyegetés felszámolása érdekében addig folytatjuk a harcot, amíg el nem érjük céljainkat” – mondta útja végén Ganz.

Vizsgálatot követel az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága Izraeltől egy feltételezett gázai háborús bűncselekmény ügyében, amelyet hadserege követhetett el. Izrael elfogultnak tartja a kérést.

Szerdai keltezésű közleményében az ENSZ-hivatal közölte, hogy „aggasztó értesüléseket” kapott tizenegy fegyvertelen palesztin férfi Gázavárosban történt halálával kapcsolatban.

A férfiak kedden haltak meg, amikor

az izraeli hadsereg a város egyik olyan lakóházát támadta meg, amelyben több család is lakott.

Az izraeli katonák „jelentések szerint különválasztották a férfiakat a nőktől és a gyerekektől, majd tüzet nyitottak, és a családtagjaik szeme láttára megöltek legkevesebb tizenegy férfit” – közölte az Euromed Emberi Jogi Megfigyelő Központ.

Az ENSZ-hivatal megerősítette a tizenegy palesztin férfi halálát,

de hozzátette, hogy „még nem fejezték be a gyilkosságok körülményeinek kivizsgálását”. Az izraeli hatóságoknak „haladéktalanul független, alapos és hatékony vizsgálatot” kell lefolytatniuk az ügyben a hivatal szerint.

Izrael genfi ENSZ-képviseletének közleménye szerint ezek a vádak „alaptalanok és hazugok”. Az izraeli hadsereg vizsgálata alapján

semmi nem támasztja alá az ENSZ-hivatal állításait, azok a képviselet szerint „vérvádnak” felelnek meg.

Több mint két hónappal a gázai háború kezdete óta az izraeli hadsereget egyre hevesebben bírálják, és egyre nagyobb a fegyverszünetet követelő nemzetközi nyomás.

Heves vitát váltott ki, hogy a múlt héten egy izraeli katona megölt egy anyát és a gyermekét Gáza egyetlen katolikus temploma előtt, valamint hogy

izraeli katonák tévedésből lelőttek három olyan izraeli fiatalt, akik előtte a Hamász túszai voltak.

A Hamász Izrael elleni október 7-i támadásának megtorlására – amelyben mintegy ezerkétszáz embert mészároltak le, és mintegy 250 túszt ejtettek -, Izrael háborút indított az iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben, amiben eddig mintegy húszezer ember halt meg.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) csütörtökön kiadott jelentése szerint a háború miatt több mint 570 ezer ember éhezik a Gázai övezetben.

Az ENSZ nem képes szervezetten osztani az élelmet a háború dúlta Gázai övezetben, mert már olyan súlyos ott az éhínség – közölte csütörtökön Genfben a világszervezet palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) igazgatója.

„A gázaiak egy része a határnál amint tudja, megállítja az övezetbe éppen belépett teherautókat, kifosztja őket, és ott helyben megeszi a szállított élelmet. Ebből is látszik, hogy mennyire éhesek és reménytelenek” – mondta újságíróknak Philippe Lazzarini a genfi Globális Menekültügyi Fórumon.

Az övezet déli részén kialakított menedékhelyeken várakozók pedig éppen emiatt kiszámíthatatlanul jutnak élelmiszersegélyhez – tette hozzá Lazzarini, aki nemrég tért vissza gázai szemleútjáról.

 

„Az éhínség az utóbbi pár hétben ütötte fel a fejét,

egyre több olyan emberrel találkoztunk, aki két-három napja nem evett semmit. Miután egyre kevésbé működik a Hamász palesztin iszlamista szervezet irányította gázai kormányzat, és a bejutó segély csepp a tengerben, ellehetetlenülnek az életfeltételek az övezetben” – figyelmeztetett az ENSZ-hivatalnok.

Az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) szerint a 2,3 milliós gázai övezeti lakosságnak már a fele éhezik. Az egyetlen hely, ahol a segélyszállítmányok beléphetnek a Gázai övezetbe, a gázai-egyiptomi határon lévő rafahi átkelő.

Csütörtökön ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások az övezetben – közölte a Facebookon közzétett közleményében a PalTel palesztin távközlési szolgáltató, illetve a Dzsavval magáncég. Csütörtökre tizenegyre nőtt a ciszjordániai Dzsenínben végrehajtott izraeli hadművelet halálos áldozatainak száma – közölte a Palesztin Hatóság felügyelete alatt álló egészségügyi minisztérium.

A tárca szerint az áldozatok között van egy 17 éves fiú is, akit a mellkasán talált el egy izraeli lövedék. Csütörtökön négy palesztin halt meg, a keddi és szerdai hét ember után, akik között volt egy 13 éves beteg fiú is, aki nem tudott eljutni a kórházba.

Az izraeli hadsereg kedden egy robbanóanyag-üzem ellen indított támadást.

Szerdán a hadsereg több száz embert vett őrizetbe, fegyvereket és lőszereket kobzott el, és számos terrorista létesítményt semmisített meg. A művelet során négy izraeli katona is megsebesült.

Az Izrael és a Hamász közötti háború október 7-i kitörése óta az Izrael által megszállt Ciszjordániában is kiéleződött a feszültség, és megnőtt az incidensek száma. Palesztin vezetők szerint több mint 280-an haltak meg az izraeli katonák lövéseitől, illetve a zsidó telepesek támadásaiban.

origo.hu

Friss fotókon a kelet-európai Winnetou, a 84 éves Gojko Mitić

ripost.hu

Hazug pletykák: Harry herceg kitálalt Károlyról, Kamilláról és Vilmosról is

mindmegette.hu

Rangsorolták a magyar cukrászdákat, ki nem találnád, melyik végzett az élen

mandiner.hu

Az orosz „békeajánlatról”. Nos, a négy tartomány teljes területe a jelen katonai állás alapján irreális

life.hu

Johnny Depp fogai kiverték a biztosítékot: a színész mosolya inkább fekete, mint hófehér

magyarnemzet.hu

Karácsony nagyon vékonyan nyert, és csak most jön a neheze

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

mindmegette.hu

Óriási örömhírt jelentett be Katalin: hétvégén visszatér a hercegné

ripost.hu

Tegyél a mézbe szódabikarbonát hihetetlen mi lesz belőle

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

ripost.hu

Két tudós tálalt ki az idegenekről: kiderült, hol rejtőzködnek - közelebb, mint gondoltuk!

ripost.hu

Ez a személyiségteszt olyat árul el rólad, amit nem várnál

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Német tábornok: Csak a tűzszünet mentheti meg Ukrajnát, minden más elképzelés vágyálom

POLITIK

Az Európai Néppárt helyesli Magyarország megbüntetését.

POLITIK

Zelenszkij szerint Putyin békejavaslata ultimátum

POLITIK

Halálraítéltek csúcstalálkozójáról beszélnek Moszkvában