Szentkirályi Alexandra visszalép, kéri támogatóit, hogy Vitézyre és a Fidesz–KDNP-listára szavazzanak

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.25.

Fogytán a lőszer Ukrajnában

Folyamatosan támadnak az oroszok.

Több ukrán katonai vezető is leszögezte, hogy az amerikai támogatások nélkül az ukránok nem fogják tudni fenntartani még a pozícióikat sem a frontvonalon az oroszokkal szemben. A The Independent-nek nyilatkozó Vitalij Barabas, Avgyijivka katonai közigazgatásának vezetője, azt mondta:

Nagyon nehéz helyzet, nagyon nehéz, de katonáink kitartanak a helyükön. 

 

Mindeközben Volodimir Zelenszkij hajthatatlan: álláspontja szerint az ukrán erők egyáltalán nincsenek hátrányban, és nem fogják elveszíteni a háborút.

Barabas azonban aggódik az amerikai segítség elmaradásáért: 

A védelmi vonal megváltozhat, és ez őrült veszteségekhez vezet, mint egy teljes körű háború elején

– szögezte le.

Barabas leszögezte: 

Az ellenség csaknem 16 irányból nyomul, pontosan az Avgyijivka védelmi vonal mentén.

Ukrajna nehéz télnek néz elébe, mivel a lőszere fogytán van, a nyugati támogatás elapadni látszik és az orosz hadsereg számbeli fölénye megkérdőjelezhetetlen.

Több mint másfél éve tart a mészárlás Ukrajnában. Az országban a hadiállapot miatt (is) működő cenzúra megtiltja, a propagandagépezet pedig meg sem kísérli bevallani a valódi veszteségeket. Azok ugyanis a hivatalos álláspont szerint nincsenek. 

A temetőkben viszont mégis gomba módra szaporodnak az új hadisírok, melyeket nem nehéz megkülönböztetni a civil nyughelyektől, ugyanis minden fejfa mellé ukrán zászló van leszúrva. 

Ilyen zászlóerdővel beborított sírkert Ukrajna minden nagyvárosában található, és szinte alig van már olyan település vagy község is az országban, amelynek ne lenne saját elesett katonája. 

Míg a központi médiumok háborús propagandája másfél éve megállás nélkül csakis a hamarosan eljövő, dicső győzelmet hirdeti, addig az emberek többsége már kizárólag egymásnak és az alternatív (főleg Telegram-) csatornáknak hisz. 

Ezeken jelennek meg azok a felvételek is, melyek a végeláthatatlan katonatemetőkről készülnek.

Koporsót kötnek az autó után? 

Közben a Telegramon napvilág látott egy olyan felvétel is, amelyen az ott elhangzottak alapján feltételezhetően egy elesett katona holttestét hozzák ki a frontvonalról a bajtársai. A videó linkjén az a felirat olvasható, hogy „az elesett ukrán katonák kivitelének körülményei”. A megdöbbentő képsorokon azt láthatjuk, amint egy törött koporsónak látszó tárgyat húz maga után egy katonai személyszállító gépjármű a sárban, miközben a videót készítő férfi és a sofőr Zelenszkij elnöknek és a felső vezetésnek üzen:

Videós: 

Elnök úr! Hadseregparancsnok úr! Magának, b…ssza meg, nem szégyen, hogy így kell kihoznunk a halottainkat? Az összes lóvét lenyúlták már, maguk bele is verik ebbe az egész helyzetbe!

Sofőr: „Már Reznyikov hadügyminiszter is mindent ellopott, a következő is el fog mindent csórni. Mocskos óvszerek mind!”

Félmillió ukrán áldozat?

Bár az állam elhallgatja, de a komoly ukrajnai szakértők véleménye szerint az ukrán katonaáldozatok száma már elérheti a félmilliót is. Ellenkező esetben nem lenne szükség a mozgósítás folyamatos szigorítására és a hadkötelesek nyílt utcáról történő elrablására, mint ahogy az a legutóbb Ternopolban történt. 

Eközben az állami propaganda a mozgósítást erősítendő olyan szintet lépett, mely arra enged következtetni, hogy a hadsereg veszteségei gigantikusak lehetnek. Elkezdték ugyanis reklámozni a hadsereget a nőknek. Az egyik ilyen videóban például ez áll:

Az igazi nőnek jónak kell lennie az ágyban, háziasnak a konyhában, és honvédőnek a fronton! Csatlakozz az Ukrán Fegyveres Erőkhöz!

Volt elnöki főtanácsadó: azonnal fejezzétek be a háborút!

Az országban népszerűnek számító Oleg Szoszkin, aki Leonyid Kucsma egykori ukrán elnök főtanácsadója volt, már több alkalommal kijelentette, hogy a veszteségek több százezresek. 

Szerdai megnyilvánulásában Szoszkin már arra szólította fel a kijevi vezetést, hogy az azonnal fejezze be a háborút. Mint fogalmaz:

„Szedjétek össze a polgármestereket, a különböző szintű képviselőket, kössetek koalíciót „A BÉKÉÉRT” címszó alatt. És kész! Ellenkező esetben megszűnünk létezni. Meg lesz semmisítve a hadseregünk, összeomlik a front, minden városunk el lesz foglalva, és magukat mind megsemmisítik. Értsenek meg egy dolgot, még mindig van esély. Kész, újévre, karácsonyra békének kell lennie! Ha ideiglenes béke, az sem vészes normális esetben. Igaz, hogy a területeink 14 százalékát egyelőre elvesztettük, de ez ideiglenes. És csak 14 százalék! És nem több.”

Amennyiben még többet elvesztünk, akkor ezért ki fog felelni? Zelenszkijnek, meggyőződésem, már készen áll az indulásra a helikoptere: ő azonnal bepakolja a családját, elhúznak és kész! Jermakot (az elnöki hivatal vezetőjét – a szerk.) magával viszi, és a többieknek is lesz ideje elmenekülni. És maguk hova menekülnek majd? Hova menekülnek?

– tette fel a kérdést az egykori főtanácsadó. 

A krími interetnikus misszió képviselője, Zaur Szmirnov krími tatár közéleti személyiség a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter az ukrán nép ellenségeként fog bevonulni a történelembe, többek közt a kényszermobilizáció miatt. Korábban Umerov azt mondta, hogy a teljes leszerelés csak az országban zajló konfliktus befejezése után lehetséges.
 

A Krímről, a sikertelen ellentámadásról és a kényszermobilizáció szükségességéről szóló be nem váltott nyilatkozatok fényében Umerov a nyugati urak bűnbakjává válik, és a vereség minisztereként és az ukrán nép ellenségeként fog bevonulni a történelembe

– mondta Szmirnov a hírügynökségnek.

Az ukrán hírszerzők célja a titkosszolgálati műveletek fokozása, jövőre pedig szabotázsakciókat hajtanak végre az Oroszország által ellenőrzött területeken annak érdekében, hogy a háború minél közelebb kerüljön a Kremlhez – jelentette ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU vezetője, Vaszil Maljuk. A Politicónak nyilatkozó Maljuk kiemelte: nem fedhetik fel terveiket, mert azoknak sokkolónak kell maradniuk az ellenség számára. Meglepetésekkel készülnek – tette hozzá.

A megszállóknak meg kell érteniük, hogy nem rejtőzhetnek el. Mindenütt megtaláljuk az ellenséget

 – húzta alá az SZBU vezetője, aki ugyan elkerülte a konkrétumokat az esetleges csapásokkal kapcsolatban, de megfogalmazott néhány tippet erre vonatkozóan. 

 

Szíven szúrnák Oroszországot

Kijev támadásainak középpontjában valószínűleg továbbra is a megszállt ukrán területen lévő logisztikai célok és katonai eszközök állnak majd, de az akciók a határon túl lévő ellenséget is érinthetik – olvasható a brüsszeli hírportál cikkében.

Az orosz–ukrán háború kapcsán a Politico is elismeri, hogy az idei év nagy részében a több száz kilométeres frontvonalon zajló harc lényegében elakadt, azt írják viszont, hogy az SZBU „hőstettei" növelik az ukrán morált, és rontják Oroszország háborús képességeit.

Az SZBU célzott csapásokat hajt végre. Tűvel az ellenség szívébe szúrunk. Minden speciális műveletünk egy meghatározott célt követ, és meg is adják az eredményt. Mindez bonyolítja az Oroszországi Föderáció hadviselési képességeit, és közelebb hozza a győzelmünket

 – mondta Maljuk.

 

Kijev megszabadulna a megszállóktól

Mint a cikkben olvasható, a támadások fókusza lehet a Krím és a Fekete-tenger. 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője elmondta, hogy Kijev alaposan megfontolja célpontjait, mielőtt csapást mérne, arra törekszik, hogy a háborús szabályokon belül maradjon, ellentétben Oroszországgal, amely rakétákat és drónokat lőtt ki katonai és polgári célpontokra egyaránt.

Ez a mi földünk, és minden lehetséges módszert felhasználunk, hogy megszabadítsuk a megszállóktól

– mondta Maljuk.

Megtartotta idei évértékelő beszédét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A sajtótájékoztatót titokban tartotta az elnöki hivatal: biztonsági okokra hivatkozva a pontos időpontot és a helyszínt is csak az akkreditált újságírókkal osztották meg. Beszédében többnyire az ukrajnai háborúról szólt, ám röviden kitért Orbán Viktor miniszterelnökkel való kapcsolatára is.

Bizonyos kérdésekre megoldást és választ próbálunk találni, de ehhez meg kell szerveznünk egy találkozót. Úgy gondolom, hogy találhatunk diplomáciai megoldást, és mi ezen fogunk dolgozni

– idézte az MTI Zelenszkijt, akinek csapata egy találkozót igyekszik szervezni a magyar kormányfővel.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, soha nem beszélt Orbánnal az Oroszországgal kötendő tűzszünetről. Hozzátette: Magyarország politikája nem mindig kedves Ukrajnához. „Rengeteg kérdésem volt hozzá. De mindegy is, szomszédok vagyunk, még ezekkel a kihívásokkal együtt is” – fogalmazott.

Megpróbálunk megoldást találni néhány kérdésben, de ehhez találkozót kell szerveznünk

– szögezte le.

Az ukrán elnök saját bevallása szerint megkérdezte Orbán Viktort, hogy Magyarország miért nem támogatja Ukrajna EU-tagságát, illetve miért nem találkoztak még, azonban a magyar miniszterelnök (Zelenszkij állítása szerint) ezekre a kérdésekre nem válaszolt.

 

Béketervet ajánlana Zelenszkij Oroszországnak

Az elnök szerint nincs esély arra, hogy Ukrajna veszít a háborúban, emellett arról is említést tett, „jelenleg nem kivitelezhetők” a béketárgyalások Oroszországgal. Hozzátette azonban, hogy Kijev tarsolyában van békeajánlat. Legutóbb Máltán tartottak nemzetközi tárgyalást a háború rendezéséről, ám Oroszország jelenléte nélkül. Zelenszkij elmondta, a következő hasonló találkozót Svájcba tervezik. Az elnök nagy támogatásban is bízik:

Amikor a világ összes országa egyesül ebben dokumentumban, akkor azt átadhatjuk Oroszországnak

– fogalmazott, azonban annak is hangot adott, egy ilyen lépés ma nem kivitelezhető.

Félmillió katona mozgósítását javasolták katonai vezetők

Zelenszkij egyúttal köszönetet mondott a fronton harcoló ukrán katonáknak, akik közel két éve küzdenek a megszálló orosz erőkkel, egyben üdvözölte Ukrajna győzelmét a Fekete-tengeren, az orosz haditengerészet felett. Ismertette, katonai vezetők 450-500 ezer katona mozgósítását javasolták, melynek költsége becslések szerint az 500 milliárd ukrán hrivnyát is elérnék. „Honnan szerzünk erre pénzt?” – tette fel a kérdést. Zelenszkij elismerte, nyugati támogatásra van szüksége, mely jelenleg csökken, mellett pedig fegyverből, valamint lőszerből is egyre kevesebb van. Az államfő szerint mind az EU, mind az Egyesült Államok jelentős segélycsomagokon dolgozik, de mindkettőt blokkolták az elmúlt hetekben. Zelenszkij közölte, Oroszország nem ért el sikert a háborúban, így nem lehet Ukrajna vereségéről beszélni.

 

Zelenszkij továbbra is a nyugati támogatásban bízik

Megerősítette, hogy a legfontosabb szövetségeseik továbbra is támogatják Ukrajnát. Az ukrán elnök azt is mondta, hogy hálás az EU-nak és vezetőinek a segítségükért. – Különleges kapcsolatokat építettünk ki velük – mondja, külön is kiemelve Dániát, Litvániát, Lettországot és Hollandiát. Mindeközben Lengyelországot bírálta a kamionosok tiltakozása miatt, és fantáziának nevezte, hogy a NATO harcolni fog Ukrajnáért.

Arra kérdésre, hogy meddig várhat Ukrajna a következő segélycsomagra Washingtonból, Zelenszkij azt mondta: a támogatás „biztosan” megérkezik.

Hétfőn Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy decemberben még egy segélycsomag érkezik Ukrajnának. John Kirby azt mondta, miután ezt a pénzt bejelentették, a kongresszus politikusaitól függ, hogy jóváhagyják-e Kijev további finanszírozását. Zelenszkijtől azt is kérdezték, szerinte a közel-keleti válság eltereli-e a figyelmet az ukrajnai háborúról. Az államfő azt felelte, a gázai háború „tragédia és kihívás”; a régió számára, de a világnak el kell ismernie, hogy Ukrajnában még mindig folyik a háború.

A sajtótájékoztató során szó esett az oroszok által foglyul ejtett ukránokról is: emberi jogi csoportok szerint akár a tízezret is elérheti a létszámuk. Zelenszkij elismerte, hogy a foglyok családjaival való kommunikáció nem kielégítő, de azt mondta, hogy dolgoznak azon, hogy „embereink jelentős része” visszatérjen. Zelenszkij elismerte, hogy az emberek megosztottak a téren, hogy mit jelent a győzelem Ukrajnában és szerte a világon.

De azt mondta, Ukrajna már most is győztesen élte túl Oroszország kezdeti teljes körű invázióját, és a jövőben valamikor további területeket fog visszaszerezni.

Bírálta a bürokráciát, megemlítve azt az esetet, amikor 20 ezer drón ragadt egy raktárban, és nem tudtak eljutni a frontvonalra. Azt ígérte, jövőre egymillió drónt gyártanak majd Ukrajnában. Arra a kérdésre, hogy mekkora támogatást élvez Ukrajna Amerikába, Zelenszkij azt válaszolta, hogy szerinte az Egyesült Államokban tett látogatásai – legutóbb ebben a hónapban – megnövelték azoknak a számát, akik támogatják Ukrajna megsegítését. A munka és a beszélgetések folytatódnak a Fehér Házzal – zárta a mintegy kétórás sajtótájékoztatóját az ukrán elnök.

origo.hu

A gigamellű horvát szurkolónő mindenkit sokkolt az életkorával

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

magyarnemzet.hu

Letarolta Egert a jég, és hol volt még az esti vihar + videó

ripost.hu

„Sajnos ez az igazság” – tovább dagad a botrány az elhunyt Berki Krisztián miatt

ripost.hu

„Eladó a paripa!” – 90 millióért árulja a kocsiját T. Danny

lakaskultura.hu

A mosógépet nem a vízkő teszi tönkre: durva, mi okozza a bajt

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

ripost.hu

Meseszép nagylánnyá cseperedett L.L. Junior és Körtvélyessy Kinga gyermeke - videó

ripost.hu

Egy általános iskolás gond nélkül megoldja, de neked vajon sikerül kitölteni ezt a tesztet?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Élelmiszer-rekvirálás, hadigazdálkodás: ez vár a németekre háború esetén

POLITIK

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

POLITIK

Németország felkészül a háborúra: bevezetnék a sorkatonaságot

POLITIK

Kiderült, bevetik az F-16-osokat az oroszországi célpontok ellen

POLITIK

Válik Gyurcsány újpesti alpolgármestere?

POLITIK

Orbán Viktor: Centiméterekre vagyunk a háborútól

POLITIK

Vitézy Dávidnak van a legnagyobb esélye, hogy leváltsa Karácsonyt

POLITIK

Ukrajna elkezdte használni az amerikai fegyvereket Oroszország területein