POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.28.

Milyen büntetésre számíthatnak a "mikroadományos" pénzmosók?

Pénzmosás és költségvetési csalás.

Súlyos büntetésre számíthatnak a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom körüli bűnügy szereplői, ha a „mikroadományok” miatt indult eljárásban a bíróság elítéli az érintetteket. Az eljárásban többek között a pénzmosás és a költségvetési csalás gyanúja is felmerült, az okozott kár pedig több száz millió forintra rúghat. Mindezekért több mint tíz év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

Komoly büntetést kaphatnak a 99 Mozgalom körüli botrány érintettjei, amennyiben beigazolódik annak a gyanúja, hogy több száz millió forintos bűnügyben vettek részt. 

 

Az eljárásról eddig annyi tudható, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július óta költségvetési csalás miatt nyomoz, de a pénzmosás és – az OTP feljelentése alapján – a hamis magánokirat felhasználásának gyanúját is vizsgálják.  

A nyomozás előzménye, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) júniusban hozta nyilvánosságra a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy 506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban.  A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”. 

A félmilliárd forintot az egyesület hivatalos képviselője, a Párbeszéd politikusa, Perjés Gábor fizette be 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között a mozgalom számlájára, több részletben, összesen tizenkilenc alkalommal. Öt tranzakció ráadásul az ötvenmillió forintot is meghaladta.

Házkutatás Karácsony embereinél

Karácsony Gergely a jelentés után kis, majd nagy ládikákban gyűjtött „mikroadományokról” kezdett beszélni, csakhogy az OTP vizsgálata megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy „mikroadományokról” szó sem lehetett. 

A botrány azután csúcsosodott ki, hogy a közelmúltban Perjés otthonában, illetve Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában házkutatást tartottak a nyomozók. 

Úgy tudjuk, Gyurcsány Ferenc bizalmasánál, volt államtitkáránál a hatóság okirathamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le. 

Húsz év is lehet a büntetés

Utóbbi cselekmény büntetési tétele ugyan enyhe, általában pénzbüntetéssel, vagy felfüggesztett szabadságvesztéssel megúszható, csakhogy nem szabad elfelejteni, a NAV a költségvetési csalás és a pénzmosás gyanúját is felvető büntetőügyben hajtotta végre a házkutatásokat.

A titkosszolgálati jelentés, illetve az OTP feljelentése is több mint félmilliárd forintnyi „mikroadományról” tesz említést, de fontos megjegyezni, a pontos kár meghatározása a hatóságok feladata.

Mindenesetre, ha ebből a több száz milliós, egyelőre ismeretlen eredetű összegből indulunk ki, akkor bizony súlyos börtönévek várnak azokra, akik a „mikroadományok” ügyében bíróság elé kerülnek. Ez azt jelentené, ha valakit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás (50 és 500 millió forint közötti összeg – a szerk.) miatt ítélnek el, a büntetés alapesetben 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés lehet. Ha pedig az okozott kár bizonyítottan meghaladja az ötszázmillió forintot, akkor ennél is súlyosabb, 5-től 10 évig szabhat ki büntetést a bíróság.

Hozzátesszük, a 99 Mozgalom ügyében felmerült pénzmosás gyanújával sem járnának jobban az elkövetők, hiszen a hatályos büntetőeljárási törvény szerint nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti azt, aki a pénzmosást különösen nagy értékre (ötvenmillió és ötszázmillió forint között) követi el. 

A költségvetési csaláshoz hasonlóan a pénzmosás miatti büntetés is tíz évre ugrik, ha az összeg az ötszázmillió forintot meghaladja.

Megjegyzendő, ha megállapítják a bűnszervezetben való elkövetést, a büntetési tétel felső határa a kétszeresére emelkedik. Azaz, ez húsz évet is jelenthet az érintetteknek (ennek persze a bírósági gyakorlatból kiindulva kevés az esélye). Ha pedig valakit a pénzmosás és a költségvetési csalás miatt is elítélnének, értelemszerűen az további éveket jelentene a rácsok mögött.

A NAV által folytatott büntetőeljárás jelenleg ismeretlen tettes ellen zajlik, azaz, még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Hiába válik egyre komolyabbá a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom körüli botrány, a főpolgármester és köre nem hajlandóak megszólalni. A hatóságok a nyomozás érdekeire tekintettel a legújabb megkeresésekre már szintén nem adhattak tájékoztatást. A félmilliárdos mikroadományok ügyében néhány hete tartott házkutatást a NAV, amely a legújabb információk szerint fontos, a bűncselekmény okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában.

Ismert, a Magyar Nemzet elsőként közölte, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói egy hete megjelentek a Vécsey utca 4. szám alatt, ahol Tordai Csaba ügyvédi irodája található. Érdeklődésünkre az adóhatóság akkor azt közölte, hogy 

a NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában.

 A válaszból egyértelműen kiderült, hogy a 99 Mozgalom zavaros pénzügyei miatt szállt ki a hatóság Gyurcsány Ferenc volt kormányfő bizalmi emberéhez. A házkutatás tényét az ügyészség is megerősítette.

Az Index korábban arról számolt be, hogy Karácsony jogi főtanácsadójánál többek között aláírás-hitelesítő dokumentumokat foglaltak le az adónyomozók. Ezek olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak igazolni. A tíz jegyzőkönyvön információik szerint két MSZP-s neve szerepelt. 

A Magyar Nemzet ezek után megtudta, a dokumentumok aláírása Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történt. A szocialista párt pedig annyit mondott az üggyel kapcsolatban, hogy két munkatársuk részt vett a mikroadományok megszámolásában és hitelesítésében. Egy jegyzőkönyv aláírását ismerték el, a többin így nem is szerepelhetne a nevük, azaz az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak. 

A különböző orgánumok folyamatosan keresi az érintetteket, akik teljes hallgatásba burkolóztak a házkutatás nyilvánosságra kerülése óta, és gyakorlatilag elérhetetlenek. A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor, Karácsony Gergelyhez és Tordai Csabához, a főpolgármester jogi tanácsadójához hasonlóan, nem válaszolt  a megkeresésre. 

Emlékezetes, Karácsonyék bűncselekménygyanús adománygyűjtése egy tavaly nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentéssel lepleződött le.

 A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára.

Az ügyben Tényi István és a mozgalom számlavezetője, az OTP feljelentése alapján költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt van folyamatban nyomozás. Fontos körülmény, hogy a bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett. 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború, és onnan egy lépés az atomháború

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

metropol.hu

A TV2 sztárjai elárulták hogyan alakult az életük

magyarnemzet.hu

Újabb lépés történt a magyar hadiipar fejlesztésében

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél