POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.29.

Fokozott terrorveszély Németországban

Hivatalos figyelmeztetés.

Németországban jelentősen nőtt a terrorfenyegetettség szintje a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni terrortámadása és a Gázai övezet ellen folytatott izraeli katonai offenzíva következtében – foglalt állást szerdán közzétett jelentésében a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV).

Az állambiztonsági jelentés szerint a gázai konfliktus miatt megnőtt a zsidó és izraeli személyek és intézmények elleni esetleges terrortámadások esélye, továbbá a Nyugattal szembeni ellenállás is fokozódott.

A dzsihadisták közötti, támadásra szólító felhívásokat is figyelemmel kísérik, amelyek segítségével az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezet „megpróbál bekapcsolódni a konfliktusba” – derül ki a BfV értékeléséből.

Az állambiztonsági jelentés szerint a gázai konfliktus miatt megnőtt a zsidó és izraeli személyek és intézmények elleni esetleges terrortámadások esélye, továbbá a Nyugattal szembeni ellenállás is fokozódott.

A dzsihadisták közötti, támadásra szólító felhívásokat is figyelemmel kísérik, amelyek segítségével

az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezet „megpróbál bekapcsolódni a konfliktusba”

– derül ki a BfV értékeléséből.

Thomas Haldenwang, a hivatal vezetője aggodalmának adott hangot a radikalizálódott, magányos elkövetők esetleges támadásaival kapcsolatban. Elmondása szerint a veszély valós és sokkal súlyosabb, mint az elmúlt időszakban bármikor.

Elemzésében a BfV rámutatott: egyre szélesebb körben terjed az a retorika, amely a muszlimokat, de főként a palesztinokat a Nyugat áldozatainak állítja be.

Párhuzamosan az antiszemitizmus emelkedéséről is beszámoltak.

A hírszerzési jelentésben megállapították, hogy a palesztin Hamász és a libanoni síita Hezbollah szimpatizánsai mindeddig a háttérben maradtak, és nem jelentek meg a Németországban tartott palesztinpárti megmozdulásokon.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy más nyugati országokhoz hasonlóan a német hatóságok terrorszervezetnek nyilvánították a Hamászt és a Hezbollahot, így a szervezetek támogatói ott nem szívesen mutatkoznak a nyilvánosság előtt.

Nagyszabású razziát tartottak a német hatóságok több tartományban is, amin a Hamász és egy másik betiltott palesztin szervezet németországi támogatóit keresték. Négy tartományban összesen 15 ingatlant kutattak át, egy rendőrségi szóvivő szerint csak Berlinben 11 helyszínen tartottak házkutatást, hogy bizonyítékokat és vagyontárgyakat foglaljanak le. A német kormány november elején tiltotta be a Hamász után a palesztin foglyokat támogató Samidoun csoportot is, és határozott fellépést ígért ellenük.

A német biztonsági erők több ingatlant is átkutattak Berlinben, Alsó-Szászországban, Észak-Rajna–Vesztfáliában és Schleswig-Holsteinben. Az intézkedéseket a közigazgatási bíróságok rendelték el a tiltások végrehajtása és a betiltott csoportok szerveződésének további tisztázása érdekében.

A német belügyminisztérium közleményéből pedig kiderül, hogy összesen 15 ingatlanban tartottak házkutatást. Egy rendőrségi szóvivő szerint csak Berlinben 11 helyszínen tartottak házkutatást, hogy bizonyítékokat és vagyontárgyakat foglaljanak le.

 

Német rendőrök bizonyítékokat foglaltak le a Hamász és a Samidoun feltételezett ingatlanjaiban tartott razzia során Berlinben (Fotó: EPA/Filip Singer)

A közleményben emlékeztetnek, hogy

becslések szerint a Hamásznak mintegy 450 tagja van Németországban.

A német hatóságok egyre keményebben lépnek fel egyes muszlim és palesztin csoportok ellen az országban, miután a Hamász október 7-én Izrael ellen indított támadása óta megnőtt az antiszemita megmozdulások száma az országban.

Nancy Faeser német belügyminiszter az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Folytatjuk következetes fellépésünket a radikális iszlamisták ellen.” Hozzátette: „A Hamász és a Samidoun németországi betiltásával egyértelmű jelzést küldtünk, hogy nem tűrjük el a Hamász Izrael elleni barbár terrorjának dicsőítését vagy támogatását.

Mint ismert, a német kormány november 2-án betiltotta a palesztin foglyokat támogató Samidoun szervezetet – mely Berlin szerint antiszemita propagandát terjeszt –,

és további intézkedéseket vezetett be a Hamász támogatásának felszámolása érdekében.

A 2012-ben létrehozott Samidoun nemzetközi szervezet, más néven a Palesztin Foglyok Szolidaritási Hálózata Izrael- és zsidóellenes propagandát terjeszt azzal az ürüggyel, hogy szolidaritási szervezetként a börtönökben fogva tartott palesztin foglyok jogaiért küzd – mondta a német belügyminiszter.

A tilalom értelmében a csoportok vagyonát elkobozhatják, és betiltották internetes jelenlétüket és közösségi médiás tevékenységüket is. Aki továbbra is aktívan tevékenykedik a szervezetekért, az bűncselekményt követ el – hangoztatta a minisztérium.

Németországban a Hamász október 7-i izraeli terrortámadása utáni egy hónapban 994 antiszemita incidensről tettek bejelentést.

A berlini Antiszemitizmus Kutató-, és Információs Központ (RIAS) elnevezésű civil szervezet keddi jelentésében kiemelte, hogy ez az adat naponta 29 incidenst jelent, 320 százalékkal többet, mint a 2022-es átlag.

A jelentésben az október 7. és november 9. közötti időszakot vették figyelembe.

A RIAS közleménye hangsúlyozta, hogy a jelzett időszakban sok zsidó tapasztalt a mindennapi életben antiszemita incidenseket, és nem érezte biztonságban magát.

Ötvenkilenc esetben a bejelentő közvetlen szomszédságában történt az antiszemita incidens. Giessenben például két férfi nyomult be erőszakkal egy zsidó ember lakásába, hogy eltávolítsa az ablakában lévő izraeli zászlót.

A jelentés szerint az egyetemeken szintén tapasztalták az egyre növekedő antiszemitizmust és az antiszemita propaganda terjedését. Az egyetemekről 37 esetet jelentettek, köztük olyanokat, hogy zsidó diákokat tettek felelőssé társaik Izrael lépéseiért. Néhány inzultált diák ezért nem is jár be az egyetemre.

A németországi Zsidó Diák Egyesület elnöke, Hanna Veiler elmondta, hogy az adatok riasztóak, de nem meglepőek. Mint hozzátette, a zsidó diákoktól folyamatosan érkeznek a bejelentések október 7. óta.

Országszerte 177 antiszemita gyűlésről érkeztek bejelentések. A beszámolók szerint ezeket olyan nem megerősített álhírek is gerjesztették, hogy október 17-én az izraeli erők egy gázai kórház ellen indítottak támadást.

A Hamász propagandájának nagyobb hatása van a németországi demonstrációkra, mint maguknak az izraeli katonai akcióknak – számolt be róla Benjamin Steinitz, a RIAS ügyvezető igazgatója.

A közel-keleti háborús konfliktus miatt a korábbinál nagyobb veszélyre figyelmeztetnek Németország-szerte a szakemberek. A rendőrség biztonsági koncepciót dolgozott ki a sorra nyíló karácsonyi vásárok védelme érdekében.

„A Közel-Keleten zajló harcok egyértelműen hatással vannak a németországi biztonságra. A szakemberek óvnak attól, hogy tartani kell a Hamász és más iszlamista szervezetek megnövekedett fenyegetésétől. Hiszen idén a közel-keleti harcok éleződésétől több mint háromezer ehhez kapcsolódó bűncselekményt regisztráltak, de vannak olyan szakemberek, akik úgy vélik, hogy a karácsonyi ünnepkör üzenete ingerlően hathat bizonyos iszlamista elemekre” – számolt be róla Noll Katalin, az M1 berlini tudósítója.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Újabb részletek derültek ki a bőnyi iskolában történt késelésről

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél