POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.22.

Akció Karácsony pénzemberének irodája előtt

"Megígérjük, hogy a sarkukban leszünk!"

Akciót tartott a Fidelitas Tordai Csaba ügyvédi irodájánál. A Fidesz ifjúsági szervezete szerint Tordai Csaba Gyurcsány Ferenc volt államtitkáraként, most pedig Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadójaként és legfőbb bizalmasaként kulcsszerepet játszhatott a 99 Mozgalom 526 milliós külföldi kampányfinanszírozási botrányában.

Az MTI-hez kedden eljuttatott videó szerint a Fidelitas az előtt az ügyvédi iroda előtt akciózott, ahol a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) házkutatást tartott.

Renge Zsolt, a Fidelitas budapesti szervezetének elnöke a videóban azt mondta: hónapok óta próbálják Karácsony Gergelyt szóra bírni, hogy mondja el, honnan van az 526 millió forint, amely a 99 Mozgalom számláján „landolt”.

 

„Ez az a több mint félmilliárd, amit az állítólagos adománygyűjtő ládákban találtak. Tudod, ezek azok az azonos címletű, gyűrődésmentes, egymást követő számozású fontok és eurók, amikről el kellene hinnünk, hogy Budapest utcáin a baloldalt támogató nénik és bácsik kötegekben tömködték a plexiládák nyílásaiba” – fogalmazott Renge Zsolt.

Hozzátette, a Vécsey utca 4. szám alatt található irodában – amely ahhoz a Tordai Csabához tartozik, aki minden fővárosi iratot átnéz, mielőtt azokat a főpolgármester aláírná – a NAV nyomozói ügyész jelenlétében tartottak házkutatást.

„Magyarul, ami itt történt, csak a szokásos dollárbalos sztori: Gyurcsány emberei mutyiznak Karácsony körül (…), és ennek az ügynek még messze nincs vége” – mondta a Fidelitas budapesti elnöke a videóban.

Számos kellemetlenséget okozhat még Karácsony Gergelynek az a botrány, ami múlt héten csúcsosodott ki azzal, hogy az egyik legfontosabb bizalmasához, Tordai Csabához is „bekopogtattak” a nyomozók, akik házkutatást tartottak a jogász ügyvédi irodájában.

A kámforrá vált mozgalom

A hatósági intézkedés azzal a 99 Mozgalommal összefüggésben történt, amit Karácsonyék a miniszterelnök-jelölti kampányára hoztak létre a 2021-es előválasztás előtt. A mozgalom alapítói között a főpolgármester mellett megtalálhatók országos és helyi politikusok, de ismert közéleti szereplők is. Az egyesület hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa lett.

A megalakulást azzal magyarázták, hogy Karácsony előválasztási győzelme után legyen egy olyan pártokon átívelő, „független” országos szervezet, amelyhez bárki csatlakozhat. Csakhogy a főpolgármester visszalépett Márki-Zay Péter javára, és a 99 Mozgalom ezek után gyorsan eltűnt a színről.

Sok száz millió, többnyire külföldi valutában

Júniusban aztán kirobbant a botrány: a Nemzeti Információs Központ (NIK) júniusban hozta nyilvánosságra a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy több, mint 506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban.

A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

A választások után is jött a pénz

A félmilliárd forintot Perjés készpénzben fizette be 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között a mozgalom számlájára, több részletben, összesen tizenkilenc alkalommal. Öt tranzakció ráadásul az ötven millió forintot is meghaladta.

Ami szintén nagyon fontos, hogy dátumból az is kiderül, hogy a befizetések bőven az előválasztási és az országgyűlési kampány után is folytatódtak, így kérdés, hogy valójában kiktől érkeztek és kikhez kerültek a beérkezett százmilliók.

Karácsony maga cáfolta a mikroadományok meséjét

Az „adakozók” kilétét egyelőre homály fedi. A botrány kirobbanását követően mindenki tagadott és noha sokszor önmaguknak is ellentmondó nyilatkozatokat is tettek, kitartottak a „mikroadományok” gyűjtése mellett. Perjés, Karácsony pénzhordó embere a nekiszegezett kérdésre adott választ például annyival intézte el, hogy „idővel minden kiderül majd”.

A főpolgármester pedig azzal érvelt, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel, amit „kis ládikákban” gyűjtöttek. Karácsony később már „nagy ládikákról” beszélt.

Ezt a magyarázkodást azonban még az ellenzéki pártok sem tartották túlságosan hihetőnek.

Már csak azért sem, mert a mikroadományokat aztán saját maga cáfolta azzal, hogy egy riporteri felvetésre gazdag emberekről beszélt az adományok kapcsán: „Nyilván vannak gazdag emberek, akik euróban tartják a pénzüket, vagy egyébként magyar állampolgárok, vagy nem magyarok, nem tudom…”

Elszólták magukat

Mindezek mellett Karácsony el is szólta magát, hiszen azt is felvetette, hogy lehettek külföldi állampolgárok a rejtélyes adományozók között. Ehhez jött hozzá még Pusztai Erzsébet nyilatkozata, aki a 99 mozgalombeli tagsága előtt az MDF-ből kivált egyik formáció, az MDNP elnöke volt. Pusztai kikotyogta: külföldről jött a 99 Mozgalom ötszázmilliós támogatása.

Több bűncselekmény miatt is nyomoznak

Az ügyben egy hónappal a titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra kerülése után, Tényi István feljelentése alapján, júliusban költségvetési csalás gyanújával rendelt el büntetőeljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Később az adóhatóság pénzmosás miatt is vizsgálódni kezdett.

Az OTP is lépett

A pontot az i-re a mozgalom számlavezető bankja tette fel azzal, hogy hamis magánokirat felhasználása gyanújával az OTP is feljelentést tett. Karácsony pénzügyeket intéző embere, Perjés Gábor ugyanis többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak.

A hitelintézet a sajtóban megjelent hírek után belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén súlyos megállapításokat tett.

Ennek lényege szerint a banknak benyújtott jegyzőkönyvek hamisak, az adománygyűjtő ládák története pedig hazugság, ugyanis a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek. A hatóság a feljelentés tartalmát a már megindult eljárásban vizsgálja.

Házkutatás Gyurcsány emberénél

Nyilván nem függetlenül az OTP feljelentésétől a NAV fontos, a bűncselekmény okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában.

A Gyurcsány Ferenc egykori államtitkárától és bizalmasától a legújabb információk szerint aláírás-hitelesítő dokumentumokat vittek el az adónyomozók. Ezek olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak igazolni.

A tíz jegyzőkönyvön az MSZP két munkatársának a neve szerepelt. Úgy tudjuk, a dokumentumok aláírása Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történt. A szocialista párt egy jegyzőkönyv aláírását ismerte el, a többin így nem is szerepelhetne a munkatársainak neve, azaz az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ön kitalálja, hogy ezek a fajok madarak-e vagy sem?

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp az éjjel fellélegezhetett, már nem kell aggódnia + videó

ripost.hu

„Ő volt az első rock and roll gitáristen” - Zokogva közölte családja, elhunyt a Grammy-díjas zenész

vg.hu

Kirántották a talajt az arany alól a befektetők, mélyrepülésben a nemesfém árfolyama

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott