POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.24.

Terrortámadásoktól tartanak Németországban

Fokozottan védik a zsinagógákat.

Arra figyelmeztetnek, hogy a migrációs hullámmal Hamász-szimpatizások is bejuthatnak Németországba, amit – ahogy fogalmaznak – meg kell akadályozni. Németországban már a Szövetségi Bűnügyi Rendőrség és az Alkotmányvédelmi Hivatal is aggódik a biztonsági helyzet miatt.

Elrendelték a zsinagógák, a zsidó épületek folyamatos ellenőrzését, ezzel párhuzamosan folyamatosak az épületeket érő támadások, szerdán például molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára, és ahogy a német sajtó fogalmaz, a terror az iskolákat is elérte. Arról beszélt a tanárokat tömörítő egyesület elnöke, hogy vannak olyan iskolák, ahol szinte már valamennyi diák muszlim származású, az is előfordult, hogy egy diák rátámadt a tanárra” – magyarázta Noll Katalin, az M1 tudósítója a Hiradóban,

Valós veszély, hogy lehetnek Európában szimpatizánsai a Hamásznak – erről egy szakértő beszélt az M1-nek. Szerinte 2015 óta rengeteg olyan illegális bevándorló érkezett Európába, aki valamilyen terrorszervezethez kötődött. Az M1 évek óta forgat a balkáni útvonalon, ahol a migránsok többször is beszéltek arról: harcedzettek, katonák voltak, és tudnak bánni a fegyverekkel.

Gyilkosság miatt helyszíneltek a rendőrök a svédországi Tullinge városban az M1 Híradó riportjában. Sajtóhírek szerint egy kiskorú szomáliai bevándorló lövöldözött, akit egy török ​​migránsbanda bérelhetett fel. Két nőt megölt.

Múlt pénteken egy tanárt késelt halálra egy 20 éves migráns Franciaországban. A támadáskor azt kiabálta: Allah akbar, vagyis Allah a leghatalmasabb.

Brüsszelben az elkövető két svéd futballszurkolót lőtt agyon. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint 2015 óta rengeteg olyan migráns érkezett Európába, aki eleve tagja valamelyik terrorszervezetnek. Sayfo Omar szerint látható jelei vannak annak is, hogy a közel-keleti migránsok szimpatizálnak a Hamász terrorszervezettel is.

Valós veszély, hogy lehetnek Európában és vannak is bizonyára nagy számmal szimpatizánsai a Hamásznak, akik különösen egy ilyen érzelmileg felfokozott helyzetben, amikor a közösségi médiát elöntik a borzalmasnál borzalmasabb képek a háborúról, úgy érzik, hogy eljött az ő idejük és aktivizálódhatnak” – mondta.

De nemcsak Nyugat-Európában aggasztó a helyzet.

Az M1 stábja évek óta forgat a balkáni országokban.

A migránsok sok esetben beszéltek már arról, hogy ismerik a fegyvereket, tudják használni azokat, és van harci tapasztalatuk is.

Kommandós voltam Afganisztánban, sokat harcoltam a seregben– mondta egy migráns korábban az M1-nek.

A seregben szolgáltam Afganisztánban, kommandós voltam” – fogalmazott egy másik. De olyan migráns is volt, aki arról beszélt: az afgánok fegyverekkel támadják őket.

„Szabadkán és Horgoson is harcolnak az afgánok, Kalasnyikovok van náluk” – fogalmazott idén októberben egy migráns, aki az arcát nem vállalta.

A nyugat-európai terrortámadások után a magyar terrorellenes koordinációs bizottság is összeült. A tanács akkor arra jutott, hogy most nem indokolt Magyarország terrorfokozatának megváltoztatása, ami 2016 márciusa óta hármas, azaz közepes szinten van.

Brüsszelben nem hajlandók belátni, hogy a nagyobb illegális migráció nagyobb terrorfenyegetést jelent – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 kedd reggeli műsorában.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az illegális migráció és terrorfenyegetés miatt újra épülnek a határok a schengeni övezetben, és ez a helyzet nem fog javulni, csak ha a migráció és a terrorveszély enyhül. Az illegális migráció szétveri azt, amit az EU felépített, pedig a magyar kormány mindig arra figyelmeztetett: az illegális migrációt a külső határokon meg kell állítani, különben veszélybe kerülnek az alapvető értékek, a biztonság és a szabad mozgás, de még a gazdasági kapcsolatok is.

Soha ilyen rossz állapotban nem volt még a schengeni övezet – mutatott rá Rétvári Bence.

Mindeközben az uniós vezetők továbbra is csak a migrációs paktumot, a migránsok kvóták szerinti szétosztását erőltetik. Nem látják, hogy a migrációt a külső határokon kell megállítani. Egyes rendőri vezetők már arról beszélnek, hogy az egyre több pénzhez jutó és ezáltal egyre erősebb embercsempész-bandákkal alig bírják felvenni a versenyt – mondta az államtitkár az M1 aktuális csatornán.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Rétvári Bence elmondta: a nyugat-európai terrorfenyegetettséget nemcsak az illegális migráció, de az illegális migrációval már bejutottak radikalizálódása is növeli. Zsidó iskolákat öntenek le vörös festékkel, és sok zsidó szülő már alig meri iskolába engedni a gyermekét – mondta.

Ezért is ízléstelen a Momentum akciója, amely a gyűlölet szimbólumait használja – jegyezte meg a kormánypárti politikus.

A tunéziai származású iszlamista merénylő, Abdesalam Lassoud, aki hétfőn két svéd futballszurkolót lőtt le Brüsszelben, 2011-ben megszökött hazája egyik börtönéből, ahol 26 évre kiszabott büntetését töltötte - közölte vasárnap a belga ügyészség.

Tim de Wolf, az ügyészség vezetője azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy Tunézia 2022 júliusában a (későbbi) merénylő kiadatását kérte az Interpol útján, azonban a kérvényt a belga hatóságok nem dolgozták fel. Ez a mulasztás vezetett Vincent Van Quickenborne igazságügyi miniszter pénteki lemondásához is.

De Wolf elismerte, hogy a kérvényt a hatóságok megkapták, de „valószínűsíthetően egy szekrény mélyén felejtődött”. Hozzátette: a mulasztásban szerepet játszott, hogy a brüsszeli ügyészségen munkaerőhiány van, „azonban ez nem lehet mentség a történtekre”.

„Egy kolléga sem emlékszik arra, hogy mi történt ezzel az aktával egy évvel ezelőtt. Nincs nyoma semmilyen további feldolgozásnak” – magyarázta.

A kérdéses dokumentumban a tunéziai hatóságok a merénylő szökésével indokolták a kiadatásra vonatkozó kérelmüket, ez azonban Belgiumban nem minősül bűncselekménynek, így nem kezdhették meg azonnal a kiadatási kérelem feldolgozását – mondta.

A kérvényt a tunéziai hatóságok csak később egészítettek ki további részletekkel a kiadatási kérelmet, de mire a pótlólagos akták megérkeztek, az eredeti kérelem már elkallódott a minisztériumban.

Abdesalam Lassoud hazájában történt elítélésének okát az ügyészség továbbra sem pontosította. Belga lapértesülések szerint a férfi több emberölési kísérletet vallott be.

Lassoud 2011-es szökése óta Norvégiában, Svédországban, Olaszországban, illetve Belgiumban folyamodott menekültstátuszért, de mindhárom országban elutasították. 2021 óta kitoloncolási végzés hatálya alatt állt, amelyet soha nem hajtottak végre. A támadót kedden lelőtte a belga rendőrség.

A hétvégén a kormány bejelentette, hogy megerősítik mind a brüsszeli ügyészséget, mind a fővárosi szövetségi rendőrséget.

Ilyen terrorfenyegetés nem volt, Nyugat-Európában drámai a helyzet. A probléma az, hogy Brüsszelben nem kapcsolják össze az okot a következményével, az illegális migrációt a terrorveszéllyel. Továbbra is a kvótákat erőltetik, és nagy eredményként könyvelik el, hogy már csak a kiutasítások 80 százalékát nem sikerül végrehajtani, mert fél éve még ez az arány 90 százalék volt – mondta az államtitkár.

A schengeni övezet a széthullás szélére sodródott: már több schengeni belső határon van ellenőrzés, mint ahol nincs, ez pedig nemcsak a szabad mozgást nehezíti, de megzavarja a gazdasági kapcsolatokat is, hiszen akadályozza az áruk és a munkaerő szabad mozgását. Ezek a lezárások csak akkor szűnhetnek meg, ha javul a belbiztonsági helyzet, ami pedig nagy mértékben az illegális migrációtól függ. De Brüsszel egyre csak szervezi tovább a migrációt – fejtette ki gondolatait Rétvári Bence a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar nyelv és irodalommal megkezdődtek az érettségi vizsgák

origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök

POLITIK

Figyelmeztető lövések a kárpátaljai Nagyszőlősön

POLITIK

Az európaiak leginkább a háborútól és a migrációtól félnek